Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: niebanalny temat 5d czy 5d2 !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Ekspozycja może i ta sama, ale obrazek przyjemniejszy będzie zdecydowanie z 24L (oczywiście zależy od sytuacji ). 24L to najjaśniejsze z najszerszych szkiełek i żadnym innym nie osiągniesz takiego efektu. Nie chcę się bawić we wróżkę, ale pewnie i tak skończysz z 24L na 5D I lub 5D II.
    ostatecznie i tak jest taki plan
    ochajtajsie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    U mnie 70-200/f4 z mkI działa bardzo dobrze, dużo lepiej niż w połączeniu z 50D (pewność AF, ostrość, szczegóły).
    no wlasnie do takich opinni sie przyzwyczailem, moze poprostu ja za duzo wymagalem. Przykladowe pstryki z tego zestawu.

http://rutkowskim.home.pl/IMG_9663.jpg
    http://rutkowskim.home.pl/IMG_9673.jpg
    http://rutkowskim.home.pl/IMG_9674.jpg

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam obie piątki i oba szkła o które pytasz..
    jak będziesz w okolicy to zapraszam na testy
    i moje odczucia są takie:
    5d ma lepszą "plastykę" / ładniejszy obrazek niż 5d2, AF porównywalny, reszta (ISO, menu, akumulator itp. słabsze), mikroregulacji nie ma ale wszystkie szkła mi z 5d trafiają...
    24L kupiłem ostatnio pomimo tego że miałem od dawna 35L i 16-35L..
    Jeszcze jedna uwaga - nie doczytałem czym focisz aktualnie ale od razu załóż w budżecie sprzedaż tej puszki co masz.. jak jakąkolwiek "piątkę" do ręki weźmiesz i zaczniesz robić zdjęcia to krop pójdzie w odstawkę..
    aha- i zobacz czy szkła które masz będą z FF działać (np. fiszaj)
    jeszcze jedno - 16-35 jest koszmarne na rogach na 2.8 i przyzwoite tak od 20-22mm, no i to ciemnica w porównaniu z 24L - 2EV różnicy a to b.dużo,
    wracając do tematu - jak Cię stać to bierz 5d2 i 24L
    a jak nie to 5d + 24L i resztę kasy przytrzymaj i zobaczysz co ten zestaw może to coś sprzedasz i dokupisz.. poza tym "stara" piątka tak już nie leci w dół na wartości jak nowa..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    jak jakąkolwiek "piątkę" do ręki weźmiesz i zaczniesz robić zdjęcia to krop pójdzie w odstawkę..
    Tak jest w rzeczywistości choć są m.in. na tym forum fani cropa, którzy nie mają zamiaru przesiadać się FF że niby obiektywy dłuższe o 1,6 ale to chyba bardziej racjonalizowanie faktu braku posiadania pełnej klatki niż obiektywna ocena rzeczywistości. U mnie 50D leży od dwóch miesięcy na półce a 10D to już nawet nie pamiętam gdzie jest

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Zwróć uwagę jednak, że Ty masz już jakieś szkiełka, konkretne. Nie wiem czy jest sens kupować FF nie mając jakiś dobrych szkieł. Czysto teoretycznie nie jestem pewien czy nawet T 28-75 pokaże różnicę w obrazowaniu niż jego brat T 17-50 na Cropie.
    Nie wiem, tak myślę. Chyba, że w błędzie jestem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Aby nie zakładać nowego wątku, pozwolę sobie zadać pytanie:
    jak wygląda Waszym zdaniem porównanie obrazka z obu piątek z 85 1.8? (plener; iso 100-400)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ugonio Zobacz posta
    Aby nie zakładać nowego wątku, pozwolę sobie zadać pytanie:
    jak wygląda Waszym zdaniem porównanie obrazka z obu piątek z 85 1.8? (plener; iso 100-400)
    obrazek z 5d jest (moim zdaniem) ładniejszy niż z 5d2 niezależnie od szkła..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Zwróć uwagę jednak, że Ty masz już jakieś szkiełka, konkretne. Nie wiem czy jest sens kupować FF nie mając jakiś dobrych szkieł. Czysto teoretycznie nie jestem pewien czy nawet T 28-75 pokaże różnicę w obrazowaniu niż jego brat T 17-50 na Cropie.
    Nie wiem, tak myślę. Chyba, że w błędzie jestem.
    Pokazuje. 5DII radzi sobie naprawde w porzadku z takimi potworkami jak 50/1,8 canona, najtanszym Tamronem 70-300, cosina 21mm f/3,8 pod m42, zeissem 35/2,4 pod m42 (z tym nawet swietnie), zeissem i pentaconem 50/1,8, a nawet z heliosem 58/2, ktory to jest wybitnie badziewnym szklem. Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Tak jest w rzeczywistości choć są m.in. na tym forum fani cropa, którzy nie mają zamiaru przesiadać się FF że niby obiektywy dłuższe o 1,6 ale to chyba bardziej racjonalizowanie faktu braku posiadania pełnej klatki niż obiektywna ocena rzeczywistości. U mnie 50D leży od dwóch miesięcy na półce a 10D to już nawet nie pamiętam gdzie jest
    mz crop jedyne co ma fajne do zaoferowania, to czaka-czaka-czaka 40D czy 7D, albo mikrusią puszkę 500D/550D. No i lzejsze, tansze i mniejsze teleobiektywy (70-200 vs 70-300 czy 100-400, 85 vs 135, etc)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 25-10-2010 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

No to _igi dałeś mi do myślenia powstał dylemacik

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W moim przypadku C50/1,8 na 5D rysuje dużo lepiej niż na 50D. Na 5D 1,8 jest ostre a na 50D dopiero 2,5 Oczywiście innych wad tego obiektywu 5D nie zamaskuje jak choćby niezbyt piękny bokeh. Generalnie wszystkie moje szkła z podpisu a nie są one wybitne dostały zauważalnego kopa jeśli chodzi o ostrość jak i znacznie poprawiła się pewność AF. No ale odbiegamy od tematu bo miało być 5D vs. 5DII a nie crop vs. FF

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów