Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: niebanalny temat 5d czy 5d2 !

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    a kolegow praktyków jeszcze chcialbym zapytac jak sprawuje sie 5d2 + 16-35 w porownaniu z 5d + 24 1,4 w tzw egipskich ciemnosciach ? z czego wiecej wyciagnę ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    iso czy otwór wzgledny, oto jest pytanie !
    No cóż, między tymi szkłami masz różnicę 2EV, czyli różnica taka jak 1600 w mkI a 6400 w mkII i mniej więcej te iso wyglądają podobnie na tych puchach. Faktem jest również że wraz ze wzrostem iso spada rozdzielczość obiektywu.
    Jeśli chodzi o wyciąganie z czerni to z mkII wyciągniesz więcej szczegółów na obojętnie jakiej czułości nawet z jpg, w mkI trzeba już wyciągać to z rawów i będziesz miał mniej szczegółow i większy szum.
    No powiem Ci, że trzeba dokładnie przemyśleć zakup, bo bierz jeszcze pod uwagę że przy dziurze 1,4 i 24mm będziesz miał dość małą GO (jeszcze zależy co i z jakiej odległości sfotografujesz)

Domyślnie

orlen.ownlog.com napisz mi jeszcze co będziesz fotografował tym zestawem, bo to bardzo ważne. Może trzeba iść innym tokiem myślenia w doborze sprzętu, bo co innego fotografować jaskinie, a ci innego ludzi podczas tańca

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Faktem jest również że wraz ze wzrostem iso spada rozdzielczość obiektywu.
    Niestety gadasz bzdury kolego. Czułość na żaden parametr OBIEKTYWU nie wpływa. Na obrazek już co innego...

Wracając do tematu. Pomiędzy f1.4 i f.2.8 wprawdzie jest taka różnica jak pomiędzy iso 1600 a 6400, tylko że na f4 to już Kolejny stopień w plecy.

Jeśli kościoły są ciemne jedyne wyjście dla Ciebie to 5dII, co za tym idzie 16-35 też. Drugi zestaw może Ci nie wyrobić, choć też jest świetny.

pozdro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Niestety gadasz bzdury kolego. Czułość na żaden parametr OBIEKTYWU nie wpływa. Na obrazek już co innego...

Wracając do tematu. Pomiędzy f1.4 i f.2.8 wprawdzie jest taka różnica jak pomiędzy iso 1600 a 6400, tylko że na f4 to już Kolejny stopień w plecy.

Jeśli kościoły są ciemne jedyne wyjście dla Ciebie to 5dII, co za tym idzie 16-35 też. Drugi zestaw może Ci nie wyrobić, choć też jest świetny.

pozdro
    łojezu rzeczywiście mój błąd z tą rozdzielczością obiektywu - co innego miałem na myśli a co innego napisałem, oczywiście że o obrazek codzi

Uprawnienia umieszczania postów