Strona 57 z 76 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 755

Wątek: Przetestuj swój komputer!

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    No i tu są dwie sprawy: 1) Czy Pan Alde ma dwa identyczne komputery w których jedyną różnicą jest procesor i pamięci, oraz czemu porównanie jest na dwóch różnych systemach operacyjnych
    Dwa różne komputery ... detale nie maja znaczenia bo przy plikach na których pracuje renderowanie tekstu w PS trwa niekiedy parę minut i parenaście sekund w tą czy w tamtą nie robi różnicy ... ja wyraziłem tylko swoją opinie o komforcie pracy ... a porównywanie wyników systemu 32 bit przy 8 Gb pamieci nie ma sensu.
    p.s. Panie QBUŚ daleki jestem od krytykowanie kogoś ale ilekroć wspomina Pan o CS mi w kontekście wypowiedzi na myśl przychodzi Counter Strike ... pozdrowienia
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Domyślnie

Macbook C2D 2GHz, 2GB RAM, Leo 10.5.5
    18 sek.

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Hmm.. Alde jak widzę już wszystko powiedział
    Napisze tylko że kolega QBUŚ chciał zabłysnąć, ale niestety nie wiedział że teoria od kolegi - lub względnie - wyczytana w portalach które testują podzespoły głownie pod kątem gier i syntetycznych benchmarków ma się nijak do PRAKTYKI.

A komputera niektórzy używają do PRACY - wiedzą jakie mają potrzeby z autopsji a nie od kolegi, wujka itd.
    40D + 24-105F4L + 70-200F4L + 70-200F2.8L + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

QBUŚ nie chciał zabłysnąć, i nie było tak że kolega mi powiedział że to jest lepsze od tamtego i ja mu uwierzyłem na słowo, przedstawił mi testy, porównania które potwierdzały jego słowa. Co do gier, nie wiem czemu wszyscy uważają mnie za jakiegoś maniaka komputerowego dla którego liczą się tylko gry, fakt cztery rdzenie są w tej chwili zupełnie zbędne jeżeli chodzi o gry ale to od razu nie oznacza że chodziło mi o gry mówiąc że Quad’y są gorsze od C2D i cały czas próbuje to wytłumaczyć i zwracam cały czas uwagę na tą głupią tabelkę ze strony 53 która nijak ma się do gier, oprócz tej tabelki gdzieś na necie znalazłem porównanie Quada do Duo na kilkunastu różnych programach użytkowych – NIE GIER – w żadnym z tych programów Duo nie było gorsze od Quad’a, a w jednym Quad przegrał z Duo z kretesem gdyż program ten ( bodajże odtwarzacz muzyki albo jakiś konwerter muzyki, nie pamiętam ale chyba był to program związany z obrabianiem dźwięku), nie wiedział co zrobić z tyloma rdzeniami i wysiadł totalnie. Owszem można nie wierzyć tym testom ale wtedy komu mam wierzyć, na forach tego typu zdanie na ten temat jest jak du.a, każdy ma własną. I jeszcze jedno komputer nie kupowałem do gier, główną wytyczną było obrabianie grafiki (RAW->JPG, kompresja filmów itp.), praca przy wielu aplikacjach, miałem starego athlona który już ledwo zipał, obrabianie RAW’ów na moim starym procku zajmowało ok. 90 min gdzie na C2D zajmuje 10-15 min, obrobienie obrazu w Gimp’ie o rozmiarach 9000 x 6000 było niemożliwe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kocham teksty typu „niektórzy używają komputera do pracy” i tu oczywiście jestem spalony bo mam
    <- lat i prawie pewne jest że nie pracuję a przynajmniej nie w takiej pracy gdzie potrzebny jest dobry komputer bo do takiej roboty trzeba zdobyć odpowiednie wykształcenie/doświadczenie które wymaga czasu, jednakże nie oznacza to wszystko że komputer nie służy mi w tych samych celach, z tym wyjątkiem że tylko wyłącznie dla mojej satysfakcji czy czegoś tam innego, jestem prawie pewny że gdyby pomnożyć mój wiek x2, ta rozmowa potoczyła by się inaczej.
    Informacja z innych forach: CS3 (system obojętny) nie wykorzystuje czterech rdzeni, dopiero CS4 + 64 bit pozwala na wykorzystanie 4 rdzeni, i to co napisałem wcześniej potwierdza się czyli niektórzy wiedzą czego chcą i potrafią to wykorzystać a niektórzy wybrali Quad’a bo powinien być lepszy a ile jest takich osób wystarczy cofnąć się troszeczkę w tym topic’u i sprawdzić ile osób miało Quad’a i testowało go na CS3 i oczywiście do tego go kupiło, bo mógł być inny powód a CS mógł być czymś dodatkowym, no i czy to źródło informacji z którego ta informacja została wzięta jest wiarygodne bo cały czas sie dowiaduje że miejsca z których czerpie dane sa nieprawidłowe ale za to wasze informatory są lepsze, właśnie a skąd macie te wszystkie informacje
    Ostatnio edytowane przez QBUŚ ; 24-12-2008 o 23:37 Powód: Automerged Doublepost

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Bardzo zręcznie pominąłeś temat ramu a mi o to chodziło głównie. Chyba że druga część postu (traktująca o ramie) i równie obszerna dopiero nastąpi.

Co do CS4 - po prostu czekam na polski upgrade.
    40D + 24-105F4L + 70-200F4L + 70-200F2.8L + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Przeczytaj moje poprzednie posty. Nie pominąłem tematu ramu, vitez napisał że vista 64 bit widzi 8 Gb i przyznałem się że tego nie wiedziałem, jednakże nadal nie jestem pewny czy 8 Gb ramu daje jakąś różnice w szybkości działania CS w porównaniu do 4 Gb ramu czy nawet mniej, jeżeli chciałbym przyspieszyć działanie programu to inwestowałbym w szybsze pamięci – większa częstotliwość, mniejsze Timmingi – a nie w ilość.

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Po przeczytaniu tego:

"jeżeli chciałbym przyspieszyć działanie programu to inwestowałbym w szybsze pamięci – większa częstotliwość, mniejsze Timmingi – a nie w ilość."

Sam nie wiem czy śmiać się czy płakać. PS to nie jest gra komputerowa.

A po przeczytaniu tego :
    "vitez napisał że vista 64 bit widzi 8 Gb i przyznałem się że tego nie wiedziałem"

Jeżeli nie wiedziałeś o tak podstawowej rzeczy - to po kiego groma zacząłeś udzielać w tym wątku?

Masz 4 GB - możesz komfortowo sobie pograć czy obrobić jakieś zdjęcie - jest ok.
    Inni pracują na dużych plikach, na maja kilka aplikacji otwartych równocześnie i potrzebują 8 GB - też jest ok.

Nie odpowiadaj. I zakończmy dyskusje, nie pisz więcej (zwłaszcza o timmingach).

Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Po przeczytaniu tego:

"jeżeli chciałbym przyspieszyć działanie programu to inwestowałbym w szybsze pamięci – większa częstotliwość, mniejsze Timmingi – a nie w ilość."

Sam nie wiem czy śmiać się czy płakać. PS to nie jest gra komputerowa.
    to po co jest ten temat i sprawdzanie szybkości działania komputera na PS.

Faktycznie trzeba zakończyć ten wątek.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Panowie niepotrzebnie wdarło się tu trochę zbędnych emocji
    Nie atakujcie się nawzajem. Niema potrzeby tego robić
    Po zmianie pamięci (tylko) z 4GB 5-5-5-18 na 8GB 4-4-4-12
    Nie zanotowałem żadnej różnicy ww teście

QBUŚ

To każdego indywidualna sprawa jak skorzysta z informacji zawartych w testach. I jeżeli kupuje coś z czego nie będzie korzystał to nie widzę nic w tym złego.

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Max_im - w takim teście nie będzie różnicy... Ale tego typu test ma się nijak do pracy w tym programie. Przy pracy na wielowarstwowym pliku w formacie wystarczy B2 - przy ustawieniu historii na chociaż 50 (choć dla mnie jest zbyt mało) kroków wstecz, po kilku operacjach ram się zapycha i dysk zaczyna swapować.
    Wystarczy że system wciągnie 500MB ( ) bridge około 1 GB, illustrator 500 i z naszych 4 GB zostanie 2 GB dla photoshopa.

A jak się zaczyna mielenie dysku to praca przestaje być przyjemna.

Strona 57 z 76 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów