z pkt widzenia zdjecia to liczy sie efekt koncowy, natomiast z pkt widzenia testu liczy sie algorytm testowania, wiec niestety to nie to samo.Zamieszczone przez kocis
z pkt widzenia zdjecia to liczy sie efekt koncowy, natomiast z pkt widzenia testu liczy sie algorytm testowania, wiec niestety to nie to samo.Zamieszczone przez kocis
Wiem, wiem. Kilka postów wcześniej Tomasz Goliński na Gimpie uzyskał chyba <10s. Znaczy, że algorytm lepszy? czy co?
Ten mój "wtręt" był troszkę obok zasadniczego tematu, bo PS CE6 po porostu odmówił współpracy w tym teście.
trzeba by pórownać pliki wynikowe i wtedy ocenić co gimp wykręciłZamieszczone przez kocis
a wogóle porównywanie szybkości sprzętu na podstwie wykonania pewnego zadania,
na dwóch różnych aplikacjach jest bezsensowne.
równie dobrze można porównywać worda do quarka
...
W tym wypadku tak, bo nikt tak naprawdę nie wie co kryje się za tym 'radialnym rozmyciem' w PS. Natomiast gdyby wziąć coś prostszego, np. unsharp mask - gdzie algorytm jest właściwie jeden i przy takich samych parametrach efekty będą identyczne - i porównać jak chodzi na różnych kombinacjach soft+hard to by coś tam mówiło o szybkości.Zamieszczone przez bonk
Ale z prawdziwym benchmarkiem to rzeczywiście wiele wspólnego nie ma ;-)
Muflon, pisałem wczesniej, w GIMP bardzo podobny efekt daje: blur -> motion blur -> radial (czy jakos podobnie).Zamieszczone przez muflon
Ale własnie: _podobny_, natomiast nie wiadomo co jedno i drugie tak naprawdę robi (to znaczy w Gimpie wiadomo, bo jest źródło ;-) ). Natomiast algorytm USM jest raczej ten sam.Zamieszczone przez minek
UWAGA!!! NOTEBOOK!-> Acer Aspire 5014 WLMi - Athlon64 3700+ (@2,8GHz) / 2x512MB DDR2 / 80GB HDD / X700...
Win XP Home (oryginalny od Acer'a) + standardowe sterowniki + PS CS2 (legal :P)
dla testu PS'a - z obrazkiem z pierwszej strony -> 32 sekundy
dla testu 'poligraficznego' -> 7 sekund
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
No teraz to mi się podoba
PS - 22 sekundy
konfiguracja
A8N Premium,Athlon 64 X2 3800,HyperX 2x512MB, Raptor 74
No, to ja mogę powiedzieć, że tyle samo (identyczne graty) ;-)Zamieszczone przez Auwo