Takiej demagogi i niedoinformowania to już dawno nie widziałem.
Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
Z tego co wiem to największą ilością ramu jaką widzi Win Vista jest 4 Gb
Zależy jaka Vista, 32 czy 64 bitowa, ale żadna z nich nie korzysta maksymalnie akurat z 4 Gb ramu. Windows Vista Business 64-bit (x64) widzi maksymalnie 128 Gb ramu
Vista z SP1 widzi tylko 4 Gb i jak tyle widzi, tyle także wykorzystuje
Nie jest to prawdą, Microsoft wypuścił łatkę, która miała uspokoić posiadaczy 4 Gb ramu, łatka ta pokazuje pełne 4 Gb ramu, ale system wykorzystuje mniej więcej tyle co XP, bo struktura systemu 32 bit jest taka sama, bez tej łatki system pokazuje 3 Gb z hakiem i tyle faktycznie wykorzystuje. Łatka ta nie wpływa na ilość wykorzystanego ramu, tylko na ilość wyświetlanego ramu, tak aby ładniej wyglądało i ludzie tacy jak Ty siali dezinformację.
więc po co komu 8 Gb!!!
Cóż, to chyba zależy od zastosowania, ale nie widzę najmniejszego problemu aby wykorzystać praktycznie dowolną ilość ramu w systemie 64 bitowym, chociażby przez jednoczesne uruchomienie wielu aplikacji.
Co do cztero rdzeniowych procesorów to dwu rdzeniowce w testach wypadają lepiej lub nie gorzej od Quadów.
A skąd pochodzą te testy, głównie z serwisów o grach, które to faktycznie najlepiej działają na 2 rdzeniach (ale i tu to się powoli zmienia). Później taka informacje jest zupełnie bezprawnie uogólniana z graczy na wszystkich użytkowników komputerów, również tych z grami nie mających nic wspólnego.
Jakieś dwa miesiące temu zmieniałem sobie komputer i już miałem brać Quada ale znajomy mi odradził ponieważ to nie miało sensu gdyż wypadały gorzej niż Core Duo i miał rację.
To jest jakiś bełkot. Jeszcze raz:
ale znajomy mi odradził ponieważ to nie miało sensu gdyż wypadały gorzej niż Core Duo i miał rację.
Że jak? Dlaczego miał rację? Nic z tego nie rozumiem, ale Twój znajomy to najwidoczniej żaden autorytet w kwestiach sprzętu komputerowego.
Cztero rdzeniowe procesory wypadają lepiej w typowych programach diagnozujących sprzęt, programach tworzących grafikę wektorową no i może gdzieś się jakieś wyjątki dodatkowe znajdą,
Tych dodatkowych wyjątków jest całe mnóstwo, są zastosowania gdzie każdy kolejny rdzeń to blisko dwukrotne skrócenie oczekiwania na wynik, sam znajomy wykorzystuje 16 rdzeniową maszynę i wynajmuję ją do renderów, bo chętnych na to nie brakuje.

Nie wspominając już o uruchamianiu kilku wymagających aplikacji jednocześnie.
jeżeli chodzi o gry, programy użytkowe, szybkość działania systemu tak jak wspomniałem core2 Duo są lepsze lub nie gorsze i w dodatku zużywają dużo mniej energii
Ale to nie jest forum graczy, ani użytkowników Worda czy Excela tylko fotografów i grafików, czujesz różnicę?
Podsumowując, po cho..rę wam te Quad’y i 8 GB ramu, skoro i tak tego nie wykorzystacie
Skąd wiesz kto i do czego wykorzystuje swój komputer i skąd pomysł aby miał się przed Tobą z tego tłumaczyć? Zazdrość, poczucie wyższości przez rzekomo posiadaną tajemną wiedzę (która jak widać nie ma nic wspólnego z rzeczywistością)?

Jednym słowem weź na wstrzymanie, a jeśli już chcesz pouczać, to chociaż dobrze, zamiast szerzyć dezinformację.