-
Coś już napisał
8 Gb ram vs. 4Gb ram vs. 3 Gb ram. Z tego co wiem to największą ilością ramu jaką widzi Win Vista jest 4 Gb, a win Xp coś ponad 3 Gb – co sam sprawdziłem gdyż mam Xp i 4 Gb ramu na pokładzie a system mi widzi tylko 3.25 Gb. Vista z SP1 widzi tylko 4 Gb i jak tyle widzi, tyle także wykorzystuje więc po co komu 8 Gb!!! Co do cztero rdzeniowych procesorów to dwu rdzeniowce w testach wypadają lepiej lub nie gorzej od Quadów. Jakieś dwa miesiące temu zmieniałem sobie komputer i już miałem brać Quada ale znajomy mi odradził ponieważ to nie miało sensu gdyż wypadały gorzej niż Core Duo i miał rację. Cztero rdzeniowe procesory wypadają lepiej w typowych programach diagnozujących sprzęt, programach tworzących grafikę wektorową no i może gdzieś się jakieś wyjątki dodatkowe znajdą, jeżeli chodzi o gry, programy użytkowe, szybkość działania systemu tak jak wspomniałem core2 Duo są lepsze lub nie gorsze i w dodatku zużywają dużo mniej energii bo np. C2D E7200 2.53 Ghz – 35W (45nm), QUAD E6600 2.4 Ghz – 95W (65nm), nie wiem jak się sprawują Quady które są wykonane w technologii 45 nm jeżeli chodzi o zużycie energii, ale jeżeli chodzi o wydajność to nadal nie opłaca się kupować Quada który daje tylko satysfakcje nie spożytkowanej mocy.
Podsumowując, po cho..rę wam te Quad’y i 8 GB ramu, skoro i tak tego nie wykorzystacie a jak nie wierzycie macie na 53 stronce taki fajny wykres który to potwierdza, tylko Quad i7 jest lepszy od Duo ale to dlatego że ma symulacje kilku rdzeni (tak jak to było przy P4 HT), w momencie kiedy duo uzyska taką funkcję znowu będzie najlepszy.
Uprawnienia umieszczania postów