Strona 63 z 76 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 755

Wątek: Przetestuj swój komputer!

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Nowy komputer złożony 2 dni temu:

AMD Phenom II X4 955 (4 x 3,2MHz)
    8 Gb RAM
    2 x WD Black 750GB 23 cache
    grafika zintegrowana na płycie (Ati Radeon HD 4200) - zapewne to ona obniża tak wynik
    Windows 7 Ultimate 64 bit.

wynik: 6,8 sek

Poprzedni komputer:
    Athlon 3500+
    2Gb
    Gforce 7300
    2 x Seagate 200GB

wynik: 44 sek
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 20-09-2009 o 22:20

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

iCore 7 920 na Win 7 RTM 64 bit i CS 4 64 bit demo

4,3 - 4,4 sekundy

Z mojego doświadczenia wynika, że karta graficzna, ilość ramu oraz jego taktowanie nie mają znaczenia, liczy się tylko taktowanie procesora.

Cytat Zamieszczone przez perlpa Zobacz posta
    grafika zintegrowana na płycie (Ati Radeon HD 4200) - zapewne to ona obniża tak wynik
    Dlatego jeżeli włożysz super kartę grafiki, wynik nie zmieni się ani odrobinę.
    Grafika w ogóle nie bierze udziału w tym teście, ram maiłby znaczenie, gdyby to zdjęcie miało 2 GB rozmiaru, albo było by ich tysiąc. Dysk miał by znaczenie, gdyby zdjęć było wielokrotnie więcej niż pojemność ramu.

Jedyne co realnie może mieć jeszcze wpływ na wynik, to system i jego rodzaj (32/64 bit) i wersja PS, ale te różnice i tak zamykają się w dziesiętnych sekundy.

Dlatego uważam, że test nie jest miarodajny, pokazuje jedynie jaki wpływ ma procesor na zastosowania filtra na pojedynczym obrazku, ma się nijak do wsadowej obróbki zdjęć, takiej jak wywoływanie RAWów, co zwykle zajmuje najwięcej czasu.

Domyślnie

4.55 s., i7 920 2.67GHz; 6GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 275, 2x1TB (RAID) + 500 GB CS4

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Jedyne co realnie może mieć jeszcze wpływ na wynik, to system i jego rodzaj (32/64 bit) i wersja PS, ale te różnice i tak zamykają się w dziesiętnych sekundy.
    Oj coś nie tak prawisz. U mnie PS 7 -22s , PS CS3 12s to nie dziesiętne tylko prawie 100% .
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Ram DDR3 2x2 GB Patriot
    2x500 GB Seagate - RAID0
    Vista i PS CS4 wersje 64bit

Wynik 5,9-6,1 sek.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Oj coś nie tak prawisz. U mnie PS 7 -22s , PS CS3 12s to nie dziesiętne tylko prawie 100% .
    ale PS 7 i CS3 to prawie jak porównywanie Win 98 i Vista
    Moje dziesiętne raczej odnosiły się do wersji systemu i miałem na myśli raczej wersje sąsiadujące, niż odległe na tyle, że pomiędzy nimi mieści się kilka innych.

Swoją drogą, tu bardzo wyraźnie uwidacznia się prawdę, że dużo bardziej opłaca się optymalizować kod samej aplikacji, niż rozbudowywać sprzęt i dokładać ramu.

Tym nie mniej, poza skrajnymi przypadkami, w tym teście decydującą rolę odgrywa procek, ale test nie reprezentuje normalnej pracy z Photoshopem, więc w sumie niewiele wnosi, bo które procki są szybsze widać na oko, nawet po specyfikacji.

Prawdziwa sztuka polega na zbudowaniu wydajnej stacji roboczej, w której wszystkie elementy są zgrane i wykorzystywane prawie w 100%, a ten test nie pomaga ani tego sprawdzić ani uwidocznić, choć lepsze takie odniesienie niż żadne.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Swoją drogą, tu bardzo wyraźnie uwidacznia się prawdę, że dużo bardziej opłaca się optymalizować kod samej aplikacji, niż rozbudowywać sprzęt i dokładać ramu.

Tym nie mniej, poza skrajnymi przypadkami, w tym teście decydującą rolę odgrywa procek, ale test nie reprezentuje normalnej pracy z Photoshopem, więc w sumie niewiele wnosi, bo które procki są szybsze widać na oko, nawet po specyfikacji.

Prawdziwa sztuka polega na zbudowaniu wydajnej stacji roboczej, w której wszystkie elementy są zgrane i wykorzystywane prawie w 100%, a ten test nie pomaga ani tego sprawdzić ani uwidocznić, choć lepsze takie odniesienie niż żadne.
    Całkowita racja. PS korzysta z komputera jak by był z poprzedniej epoki.
    Wykorzystanie GPU to chwyt marketingowy bardziej niż przyspieszenie obróbki. Co ciekawe wersja 64 nie jest wcale szybsza od 32.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Całkowita racja. PS korzysta z komputera jak by był z poprzedniej epoki.
    Wykorzystanie GPU to chwyt marketingowy bardziej niż przyspieszenie obróbki. Co ciekawe wersja 64 nie jest wcale szybsza od 32.
    Optymalizacja kodu jest rzeczą dobrą i zawsze możliwą, przy tak wielkich programach jak PS. Tym nie mniej nie popadał bym w skrajność.

Na stronie Adobe można dokładnie przeczytać w czym bierze udział karta grafiki, lista nie jest długa, ale tam gdzie ma pomagać, pomaga w sposób bardzo widoczny, przybliżanie, przemieszczanie i obracanie obrazów, nawet o bardzo dużej rozdzielczości jest płynne i bardzo przyjemne. Reszta funkcji programu nie korzysta z tej technologi i jest to wiadome, nikt tego nie ukrywa.

Ja osobiście i tak jestem zaskoczony, jak szybko pojawiły się w praktyce programy czy funkcje wykorzystujące kartę grafiki do obliczeń. Wystarczy zobaczyć jak dawno temu powstały procesory 64 bitowe i ile programów faktycznie jest zoptymalizowanych pod tą architekturę. Dla zwykłego użytkownika i tak 90% procesów w systemie to zwykłe 32 bity, nawet na 64 bitowym procesorze, bo ani większość kodeków, ani flash, ani przeglądarka, ani większość innych typowych programów nie jest dostępna dla 64 bitów, a jak jest, to stwarza problemy. Jest profesjonalne oprogramowanie, które potrafi to od dawna, ale to jakieś symboliczne procenty rynku PC-tów.

Myślę, że wspomaganie GPU będzie rosło z czasem i obejmowało coraz to nowsze dziedziny oprogramowania i jego funkcji.

Myślę, że wersja 64 bit PS-a powstała nie tyle dla samego przyspieszenia, co możliwości korzystania z większej ilości pamięci i pracy z naprawdę ogromnymi plikami.

Tak czy inaczej w mojej wypowiedzi chodziło nie o to, że PS jest dobrze lub źle napisany i dobrze lub źle korzysta z zasobów komputera, ale o to, że w teście na którym bazuje ten wątek, główną rolę odgrywa procesor, a inne podzespoły komputera mają marginalne znaczenie. Co więcej, nie odzwierciedla to normalnych warunków pracy, bo mało kto pracuje z PS-em w ten sposób, że otwiera jedno zdjęcie, nakłada jeden filtr i zamyka program.

Stąd podawanie pełnej specyfikacji komputera, waz z ilością dysków, ich pojemnością, w świetle samego testu nic nie znaczy, co najwyżej pomaga zorientować się, na czym pracują koledzy po fachu, co też jest cenną wskazówką.

Mówiąc jeszcze inaczej, ilość RAMu nie ma znaczenia w tym teście, jeśli tylko zmieści się w nim system operacyjny, PS i to jedno zdjęcie (domyślam się, że coś między 1 a 2 GB, ale i mniej może wystarczy przy odpowiedniej konfiguracji), ale ma ogromne znacznie dla kogoś kto pracuje na plikach o ogromnych rozdzielczościach, czy przetwarza pliki wsadowo.

Jednym słowem, nie można kierować się tym testem przy składaniu sprzętu, albo nie traktować wyników z tego testu jako decydującyh.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Ja pisząc miałem na myśli normalną pracę na PS z wieloma dużymi plikami.
    To że ten test nie odzwierciedla wykorzystania komputera przez PS w normalnej pracy też jest oczywiste. Bez PS potrafię ocenić który komputer będzie szybszy i wydajniejszy. A najwęższym gardłem i tak zarazie są dyski.
    Minie denerwuje czekanie podczas nakładania np filtrów.
    W tym wątku jest inny ciekawy test.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa Zobacz posta
    (...) wynik: 6,8 sek
    Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    (...) Wynik 5,9-6,1 sek.
    No nieźle.. Ja przy takiej częstotliwości taktowania bałbym się odpalić paint'a w obawie, że się zawiesi..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 63 z 76 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów