Strona 29 z 76 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 755

Wątek: Przetestuj swój komputer!

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    Intel Core 2 Duo 2.40GHz [E6600], Asus P5W DH Deluxe, GEIL DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 ULTRA, dyski 2x250GB RAID - 22 sek.
    A wiesz, że taki raid softwarowy, to wcale nic a nic, nie przyspiesza? (-:
    Chyba że mowa o najbardziej zawodnym raid 0, ale to na system, dane i jednocześnie na swap + scratche .... nie, dziękuję (-:

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czas - 25sek
    laptop Toshiba Satellite; procek Core 2 Duo T7200 2Ghz; pamięć 1 GB (fabryczna); karta grafiki Nvidia GeForce 7600; PS CS2; w tle odpalony word, gg, sieć bezprzewodowa i bluetooth (czyli normalne środowisko pracy).

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Chyba że mowa o najbardziej zawodnym raid 0, ale to na system, dane i jednocześnie na swap + scratche .... nie, dziękuję (-:
    niewiem, bo nie ja skladalem tego kompa ;-) natomiast wiem ze plyta jak rowniez dsyki to nie soft wiec raid jest zapewne hardwearowy ;-)

no ale oczywiscie jest RAID-0 - no i ja widze znacznie szybszy odczyt danych z dysku... moze zrobie jakies testy ale to juz w innym watku ;-)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    niewiem, bo nie ja skladalem tego kompa ;-) natomiast wiem ze plyta jak rowniez dsyki to nie soft wiec raid jest zapewne hardwearowy ;-)
    Płyta i dyski to hardware, ale RAID na tej płycie to nie jest RAID tylko informacja dla systemu, które dyski są jak pozczepiane. RAID jeśli jakiś tam jest to jest softwarowy. Inaczej każdy system zobaczył by tam jeden dysk zamiast dwóch, a normalny - widzi tyle ile jest fizycznie.
    Normalnie w systemie musi być sterownik tego ,,RAID'a'' aby działał.
    http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html#intel-ich7
    http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html#fakeraid

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Panowie jaki sens przekłamywać wyniki. Ani nie dołożycie mi do nowego sprzętu ani nie odbierzecie starego po prostu taki wynik otrzymałem i już. Dodam tylko że nie posługiwałem sie atomowym zegarem i dopuszczam różnicę +/- 2s
    Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Ok jutro załatwię gdzieś stoper i przeprowadzę ten test jeszcze raz.

A a propos chodów w HP to może po prostu inne kości pamięci, inaczej skonfigurowany komputer, etc, etc ....
    możliwości jest tak wiele, że nie chce mi się o tym pisać:wink:
    Nie podejrzewam przeklamywania wynikow. Ot po prostu masz wyniki z duza odchylka od normy - stad watpliwosci.
    I dla pewnosci - cs2, przeskalowales wczesniej obrazek, dales tryb 'spin' i wartosc 100?

stopera nie załatwiaj - w ps'ie w oknie z obrazkiem na dole masz taką mala strzaleczke->show->timing - tu masz stoper.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Tylko że ten stoper to jakieś bzdury pokazuje ...

Mój wynik na zegarku 23s
    Duo T7400 2 GB Ramu, HDD 160GB, notebook Asus VX1

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Przyspiesza Wszystko jest kwestią proporcji szybkości dysku/CPU, a przy dzisiejszych procesorach (double core i inne takie) to już właściwie na 100% widać poprawę. Z praktyki: moje domowe 4x320GB wyciąga liniowego transferu mniej więcej 3x tyle co każdy dysk z osobna, a "random access"... hmm, w zasadzie bez zmian, bo i tak większość czasu to machanie głowicami.

Co do "hardware" raidu na tanich płytach oczywiście masz rację :-D Zresztą tak naprawdę stuprocentowy software RAID (np. w Linuksie) jest nawet lepszy od pseudo-RAIDu płytowego, gdyż może w pełni wykorzystać wolne zasoby komputera, np. pamięć na buforowanie.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Z praktyki: moje domowe 4x320GB wyciąga liniowego transferu mniej więcej 3x tyle co każdy dysk z osobna, a "random access"... hmm, w zasadzie bez zmian, bo i tak większość czasu to machanie głowicami.
    A nie boisz się tak zlepiać tylu dysków jeden? Przecież wystarczy, że jeden gruchnie i wszystko do piachu idzie...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A nie boisz się tak zlepiać tylu dysków jeden? Przecież wystarczy, że jeden gruchnie i wszystko do piachu idzie...
    Errm... zapomniałem dodać że RAID5 ;-) Uprzedzając kolejne pytanie: tak, dodatkowo backupowany

Bywalec

Domyślnie

Panowie , po co przepłacać wystarczy:
    Intel 6400 2.13, dobra pamięć np. Corsair 800 MHZ Twin2x low latency lub dominator
    płyta Gigabyte GA-965P-DS4 i dobry wentylator np. Scythe Infinity
    Po raz pierwszy podkręciłem procesor i pamięć i o dziwo działa to stabilnie dla
    procesora 3200 - pamięć 1000.(proc. 3280MHz pamięć 1025 nie działa stabilnie) temperatura procesora pod obciążeniem około 38, prawdopodobnie nie obciążyłem zbytnio. Ale działa tak bez zawieszeń.

Czas tego testu to 10 sekund z dokładnością -1sekunda

Marek
    ============
    Ostatnio edytowane przez a13 ; 26-02-2007 o 20:07

Strona 29 z 76 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów