co sadzicie o tym obiektywie zamiast standartowego KIt 18-55(sigma 28-70)
co sadzicie o tym obiektywie zamiast standartowego KIt 18-55(sigma 28-70)
Canonik 50D +24-105 L+70-200 L F4+430 EXII
Z pewnością przy Sigmie możesz zapomnieć o szerokim kącie, co akurat dla mnie stanowiłoby duży problem. Wadą jest również to, że szkło nie posiada HSM (odpowiednik Canonowskiego USM).
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
A co lepiej: maluch czy trabant ?Zamieszczone przez ep09gregory
Nie obraz sie ale wg mnie, to tego typu pytanie. ;-)
I wcale nie jest pozbawione racji bytu, gdyz lepszy jest maluch ;-) Z blachy a nie z kartonu, czesci wiecej, latwiej sprzedac, mniejsza strata pieniazkow.
Ja bym wzial Canona (i malucha)![]()
nie gniewam sie ale w sigmie mozna spokojnie operowac filtrem polaryzacyjnym co w obiektywie canona(kit)raczej nastrecza trudnosci![]()
A trabanta mozna pomalowac w kwiatki i beda nim mogli jezdzic hipisiZamieszczone przez ep09gregory
![]()
Wszystko ma swoje dwie strony medalu. Ja wybralbym Canona z 4 powodow:
- i tak bym myslal o jak najszybszym dokupieniu czegos lepszego a szeroki kat zawsze sie przyda (szczegolnie przy cropie)
- szybciej i ciszej dziala AF
- mniejsze prawdopodobienstwo FF/BF i innych takich
- latwiej sprzedac
no tak ale jak mi sie zdaje jezeli chodzi o jakosc zdiec to wygrywa sigma :-)
Nie wypowiadam sie na ten tematZamieszczone przez ep09gregory
![]()
To pole pozostawiam innym. Z mjej strony EOT
Po pierwsze - zawsze powtarzam, ze obiektywy z zakresu spacerzooma od analoga (czyli od 24/28mm do 70/80mm) to się nadają, ale nie zamiast 18-55, tylko jako jego uzupełnienie. Ale z kolei jako uzupełnienie to lepsze już coś ewidentnie dłuższego, czyli typowy telezoom o zakresie od 55/70mm do 200/300mm.Zamieszczone przez ep09gregory
Po drugie - jak się już zdecydujesz na tą Sigmę, to upewnij się, że będzie działała z cyfrowym korpusem, bo wiele starszych Sigm nie działa. Wprawdzie tej nie ma na liście niedziałających:
http://www.sigma-foto.de/cms/front_c...at=59&idart=51
ale 400/5,6 też nie ma, a wiem, że nie działa.
Po trzecie - co zamiast KITa?
http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=12
Małe, tanie szkło - duży rozrzut jakości w produkcji. Mój był rewelacyjny (za taka cenę) inni znajomi mieli mniej szczęścia.
W tym zakresie chyba najbardziej popularny jest Tamron ... Chociaż zauważyłem, że flarują one trochę, chociaż nie wiem, jak się mają do tego inne szkła..
O obiektywach wiem prawie wszystko