Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Sigma 150mm F2.8 APO EX DG OS HSM MACRO

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Stara wersja bez OS kosztuje 2x mniej. Czy warto doplacac drugie tyle do stabilizacji ? Moim zdaniem nie.
    Następne pytanie, czy do fotografii makro konieczny jest AF ?? Moim zdaniem potrzebny jest statyw, spokój, dużo czasu i często brak wiatru.
    Biorąc pod uwagę, że wyszła jednak nowsza wersja i posiada wspomaganie w postaci stabilizacji oznacza można to tylko interpretować, że ze starsza wersja mogła być nieco gorsza optycznie. Często spotykam się z sytuacją, że podczas podróży muszę skorzystać z makro. Będąc na ostatnim urlopie zbrakło mi makro niestety.

Omawiana sigma ze światełkiem 2.8 jak i stabilizacją daje sporo możliwości. Nie każdy ma ochotę na dźwiganie dodatkowych tabołów w postaci statywu, który nie ratuje nas przy ostrym wietrze. Spokój jest rzeczą umowną, gdyż zależy od człowieka jak i otoczenia, które jako tako należy wybrać samemu.

Tu powstaje pytanie kolejne. Czy nie lepiej kupić bardzo dobre szkło manualne? Przykładowo Zeiss Sonnar MC 180/2.8 i do tego pierścienie pośrednie. Koszt zestawu stosunkowo niewielki, a jakość szkła bardzo dobra. Fotografujący raczej jakością obrazka nie będzie zawiedziony.
    W kwestii ceny, to mogę powiedzieć jedno "Chytry dwa razy traci" i niestety często się to sprawdza. Do szkieł m42 trzeba mieć sentyment oraz odpowiednie podejście. Nie każdemu podpasuje manualna gonitwa za bocianem. No i oczywiście trzeba zapamiętać, że takie szkła nie są TYLKO do makro, ale i do innych zastosowań

Gdyby trzymać się tych pytań "po co?" To lepiej kupić jakiegoś starego zenita, bo po co Ci AF. Poszukać filmu, bo po co Ci karta pamięci. Po co Ci kropowa matryca, skoro lepiej mieć pełną klatkę
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 20-08-2011 o 22:01
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Stara wersja bez OS kosztuje 2x mniej. Czy warto doplacac drugie tyle do stabilizacji ? Moim zdaniem nie.
    Dopłacasz nie tylko do stabilizacji ale również nowej optyki, MTF wg testów na optyczne.pl są ok 10% lepsze niż dla 100/2.8L. Natomiast bokeh 150 OS wg testów na photozone.de nie jest taki "craemy".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Dopłacasz nie tylko do stabilizacji ale również nowej optyki
    - i do uszczelnienia :smile:
    MTF wg testów na optyczne.pl są ok 10% lepsze niż dla 100/2.8L.
    - zgoda, ale tylko na brzegu kadru i powyżej przysłony 4,0
    - w centrum kadru oraz na jego brzegu przy pełnej dziurze 100L jest wyraźnie lepszy :-)
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 21-08-2011 o 11:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Nie każdy ma ochotę na dźwiganie dodatkowych tabołów w postaci statywu, który nie ratuje nas przy ostrym wietrze.
    Stabilizacja zresztą też nie.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Dopłacasz nie tylko do stabilizacji ale również nowej optyki, MTF wg testów na optyczne.pl są ok 10% lepsze niż dla 100/2.8L. Natomiast bokeh 150 OS wg testów na photozone.de nie jest taki "craemy".
    Nie każdy potrzebuje rekordów rozdzielczości do uprawiania fotografii na wysokim poziomie.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja dopłaciłem tylko dlatego 1600zł do 100L ze zwykłej usm że ma stabilizację bo mam 5D bez lampki wbudowanej i baaardzo często robale jednak siedzą spokojnie i brakuje mi czasu na F/11 statywu nie używam i lamp zew. bo to ma być relaks a nie siłownia...
    Przesiadka z sigmy bez os do tej stabilizowanej to dopłata rzędu ponad 2 tys...czy warto? tym bardziej bo ciężej utrzymać 150mm niż 100mm no i wkońcu pozbyli się tej łatwowycieralnej powłoki ... a m42 z canonem to nie bardzo i szkoda kasy na te "perełki" PRL-u.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Nie każdy potrzebuje rekordów rozdzielczości do uprawiania fotografii na wysokim poziomie.
    Absolutnie zgadzam się z takim z twierdzeniem :-D i czy coś w tym stylu napisałem ? Myślę, że zbyt dowolnie interpretujesz moją wypowiedź ;-).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przyznam, że czekałem na test nowej sigmy, używałem jej starej wersji i byłem bardzo zadowolony z jej używania na FF. Pomimo, że szkło jest chwalone zarówno na optyczne.pl i photozone.de i ma stabilizację, uszczelnienia, nową optykę to raczej nie znajdzie się w mojej szklarni :-P.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 21-08-2011 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów