Czy wiadomo kiedy ten obiektyw pojawi sie w sklepach i w jaki przedzial cenowy mierzy Sigma tym szklem? Sympatyczna alternatywa dla elki canona 100mm z IS![]()
Faktycznie zakresem ogniskowej bardziej jest bliska 180L, ciekawi mnie jak ta wersja będzie wyglądała optycznie ? Z tego co do tej pory pokazuje sigma powinno być :-D. Też czekam aż się pojawii jakoś nikt nie wie kiedy
.
Oczywiscie obiektywowi blizej do 180L, zrobilem zbyt dlugi skrot myslowyJestem na etapie wyboru obiektywow do Canona (zmiana systemu) i rozwazalem 100mm L macro Canona. Wszystko co on ma, a co jest dla mnie wazne, plus wieksza odleglosc robocza (tylko jak z uszczelnieniami?) ma ta nowa Sigma. Zmiany w optyce zapewne pozwola temu obiektywowi powalczyc o wysokie miejsce na podium w swojej klasie (konkurencji prawie nie ma
) , byleby cena pozostala na racjonalnym poziomie
Jak dlugo zazwyczaj czeka sie na wejscie sigmowego szkla do sklepow po ogloszeniu? Teraz ida swieta, moze marketing Sigmy zauwazy ta okazje![]()
Ciekawe jak cena, bo zdecydowanie planuje szklo macro ale koniecznie z IS, obecnie uzywam zwyklego szkla z IS+DCR-250 i kazde macro robie skutecznie z reki. 100L jest ok, ale ciekawi mnie wlasnie cena tej sigmy i 150mm wole bardziej niz 100mm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: stara wersja bez OS cenowo jest obecnie jak 100L (chyba Lka tylko 200zl drozsza).... Oj patrzac na ceny nowych Sigm, to raczej nie bedzie ciekawie..
Ostatnio edytowane przez siudym ; 06-11-2010 o 23:34 Powód: Automerged Doublepost
Trzeba bedzie ruszyc na polowanie i dac zagranicznym zarobicMierze z grubsza i bez szczegolnych podstaw gdzies w 4-4,5 tys , miedzy starym modelem i mala elka a 180mm L, blizej tego drugiego niestety... Byleby szybko dali znac ile trzeba na prezent swiateczny dla siebie odlozyc
![]()
Czuję, że w chwili premiery cena wyniesie ok. 5 tys. zł (niestety), z czasem spadnie pewnie w okolice 4.5 tys. ale rewelacji (cenowo) nie przewiduję.
Też tak uważam.
Mimo zapowiedzi wersji OS miesiąc temu nabyłem 150 macro i jestem baaardzo zadowolony.