Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Photoshop CS2+Neat Image -seria zdjęć

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie Photoshop CS2+Neat Image -seria zdjęć

Witam. Mam do odszumienia ok 300 zdjęć ślubnych. Jako że sam Neat Image wysypuje się na moim sprzęcie przy odszumianiu serii chcę to zrobić z wykorzystaniem go jako wtyczki do PS (tutaj NI działa ok).
    Napiszcie proszę co muszę zrobić w PS (najlepiej krok po kroku... albo chociaż pobieżnie bo całkiem zielony nie jestem) żeby odszumiło mi te zdjęcia. Mam jeden katalog z tymi fotkami i chcę żeby cały katalog zrobiło mi z nowymi odszumionymi już fotami z dopiskiem np. *_filtered tak jak jest w NI, albo zupełnie nowy katalog z fotami o takich samych nazwach.
    Dodam tylko, że nie chcę aby mi w programie otworzyło na raz te 300 fot tylko robiło to sobie "w tle". Czyli:
    1. otworzyło
    2. odszumiło
    3. zapisało
    4. zamknęło
    5. przeszło do kolejnej foty
    6. nie prosiło o potwierdzanie żadnymi komunikatami !!! <-- ważne żeby nie siedzieć przy tym.
    Przy tej ilości zdjęć niestety niemożliwa jest zabawa w pojedyncze odszumianie. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo czas nagli.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Tom_s ; 27-11-2005 o 21:09

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

akcja w ps
    zrob sobie akcje
    odpal i po sprawie
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

będziesz miał chyba problem, bo do każdego zdjęcia powinieneś robić sobie profil szumów, a nie wydaje mi się, żeby to ci poszło na automacie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    będziesz miał chyba problem, bo do każdego zdjęcia powinieneś robić sobie profil szumów, a nie wydaje mi się, żeby to ci poszło na automacie.

Nie. Wystarczy zrobić profil aparatu a potem w automacie.

Janusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie. Wystarczy zrobić profil aparatu a potem w automacie.

Janusz
    Jakie masz doświadczenia z profilem? Ja próbowałem z różnymi ISO w różnym świetle na ich wzorcu (Calibration target) i odszumiał baardzo delikatnie tzn. prawie nic...
    Pozdrawiam
    Mirek
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

ok akcje mam zrobioną która odszumia korzystając z wtyczki NI ale co zrobić żeby mi to hurtowo przemieliło ?

Jakoś też w akcji to trzeba ustalić czy jak???

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Potwierdze ze trzeba robic osobne profile bo inaczej efekt moze byc niezadowalajacy.
    Najlepiej to podzielic fotki na podkatalogi robione na podobnych ustawieniach/w podobnych warunkach.
    Np jesli cale 300 fotek bylo robione na iso800 w sali weselnej to praktycznie bez obaw pojechalbym wszystkie jednym profilem NeatImage.
    Ewentualnie mozna sciagnac gotowe profile do danego modelu aparatu i ISO i na nich jechac, bez opcji auto-profile.

Coś już napisał
    Miasto
    LCA

Domyślnie

już doszedłem jak to zrobić i fotki odszumione

A tak jak Vitez pisze... jeden profil ze strony NI pod konkretny model daje całkiem niezły efekt Ja robiłem większość przy ISO-400 (Rebel) więc szumów aż tak wielkich nie było ale do oglądania na monitorze wolałem odszumić.

Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Jakie masz doświadczenia z profilem? Ja próbowałem z różnymi ISO w różnym świetle na ich wzorcu (Calibration target) i odszumiał baardzo delikatnie tzn. prawie nic...
    Pozdrawiam
    Mirek

No tak właśnie ma odszumiać bardzo, bardzo delikatnie. Powyżej pewnego poziomu to już nie odszumianie a "wygładzanie" jakieś ;-) Używam ichnich profili dla poszczególnych ISO (dla 20D jest ich 5 od 100 do 1600).

Profile są wystarczająco dobre do "masówki" jak trzeba popracować nad obrazkiem to wiadomo automat nie za bardzo się nadaje.

Wogóle to wyznaję zasadę bardzo ostrożnego uzywania odszumiaczy w dSLR'ach. Więcej trzeba odszumiać fotki z kompaktów ale one też mają swoje profile.

Janusz

Uprawnienia umieszczania postów