Witam zakupiłem lampę YongNuo 468
Dlaczego YN-468? Ponieważ nastąpiła pomyłka przy zamawianiu miałem na oku 560 a zamówiłem YN-468 na razie chodzi bez zastrzeżeń .
Zamówiłem jedną sztukę do tego wyzwalacz rf602(obecnie oczekuje na niego), niedługo myślę dokupić zamierzaną wcześniej YN-560 .
Mi jeszcze nic nie naliczyli, a miałem już kilkanaście paczek.
Od 2009 handlem drobiazgami z HK kwitnie, bo weszla nowa stawka kwoty wolnej od cła, tj.
150 EURO - patrz Art. 23 ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych.
Także wszystko kupujesz legalnie. Dodatkowo i tak Chińczycy wpisuje na deklaracji na opakowania wartość 1/3 zakupu.
Jak kupujesz więcej rzeczy i boisz się przekroczyć 150euro, to kupujesz inne rzeczy w kolejnych dniach, a i tak za paczki najczęściej nie płacisz bo są w cenie towaru, jedyny minus to 2-tygodniowy czas dostawy, ale mi on nie przeszkadza.
Mi po dokładnie równym miesiącu przyszła wiadomość z Urzędu Celnego w Przemyślu. Kazali przesłać informacje od kogo kupiłem (link do aukcji) i za ile (dowód zapłaty).
Po zaciągnięciu informacji w owym urzędzie dowiedziałem się, że:
- upominki i zakupy do 45 € nie podlegają opłacie celnej ani opłacie VAT,
- upominki i zakupy do 150 € podlegają opłacie VAT,
- powyżej 150 € podlegają opłacie celnej i opłacie VAT
Ja kiedyś coś zamawiałem z Chin to czekałem prawie dwa miesiące ... Niestety taki jest tego urok.!
kup NIKON SB 25 bądź 28, sprawdzają świetnie, dodatkowo cena nie jest powalajaca