Sorry, ale twój post w zasadzie nic nie wnosi do dyskusjiZamieszczone przez ziemna
![]()
Czy możesz to rozwinąć? Bo sam bym się chętnie czegoś dowiedział...
Sorry, ale twój post w zasadzie nic nie wnosi do dyskusjiZamieszczone przez ziemna
![]()
Czy możesz to rozwinąć? Bo sam bym się chętnie czegoś dowiedział...
Interpolacja NIE poprawi zdjęcia. To jest wpychanie pikseli o wyliczonym kolorze pomiędzy "prawdziwe" piksele. W praktyce, zdjęcie po interpolacji nadaje się do oglądania z takiej samej odległości co zdjęcie nieinterpolowane, bo tylko tyle jest w nim informacji o szczegółach. Natomiast WYGLĄDA ładniej, to fakt.Zamieszczone przez gwozdzt
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
Zamieszczone przez popmart
mnie wybierz ! mnie ! ot przypadkowo mam 300d do sprzedania
Rok Gwarancji przed nim , maly przebieg za nim![]()
Ostatnio edytowane przez thorin ; 28-11-2005 o 17:07
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Witam to może ja coś spróbuje poradzić. W danym budżecie max co wyciągniesz to Canon A520, to jest całkiem niezły aparacik, wiem bo miałem nie raz w łapkach. Tak jak pisali forumowicze, musisz być świadoma że manual w zenicie i manual w A520 to dwie różne sprawy. Co nie oznacza że w A520 jest jakiś tragiczny, poprostu jest inny. Mam nadzieję że o ogromnej głębi ostrości zdjęć robionych kompaktami czytałaś jeśli nie to doczytaj. Jeśli chodzi o wielkość odbitek to maksymalnej jakości nieskompresowany jpg da ci max 20cmx30cm bez interpolacji. Jakość zdjęć (kolory, kontrast, ostrość) jest całkiem dobra. Tu mogę polecić jeden sklep do którego mam zaufanie (ceny też mają fajne) http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=3376. Do ceny aparatu koniecznie musisz doliczyć jakąś ładowarkę z akumulatorkami (też albo z tego sklepu albo najlepiej z allegro - allegro naprawdę nie gryzie ;P ) no i koniecznie kartę. Inaczej zapomnij o robieniu zdjęć a w szczególności o ich jakości bo robiąc na standardowej 32 bardzo szybko zejdziesz do najniższej jakości i średniej kompresji by móc kilka zdjeć zmieścić. Polecam conajmniej 256MB co da ci możliwość zmieszczenia około 150 zdjęć w maksymalnej jakości. Przy odrobinie szczęścia całość zakupów zamknie się w 1000 zł. Co do trafności przesiadki z zenita na to A520 to moim zdaniem nie jest to pomysł chybiony. Jasne że lepiej było by kupić lustrzankę cyfrową, ale jak budżet nie guma to niestety. A520 zaoferuje ci niskie koszty robienia zdjęć (nie licząc ceny zestawu startowego i zakładając że ograniczysz się do wersji elektronicznej odbitek). Poza tym szbkość robienia zdjęć moim zdaniem w tym przypadku zmieni się na plus, co prawda opóźnienie migawki jest dużo większe (ok 0,7 sekundy w trybie AF) to jednak pamiętajmy że w zenicie trzeba wszystko ustawiać manualnie a tu można będzie skorzystać z priorytetu przesłony czy czasu zatem zrobienie zdjęcia w "akcji" wyjdzie i tak szybciej niż na zenicie. Poza tym dokładność działania migawki Zenita (a raczej jej brak widoczny w bardzo rozbieżnych czasach) i precyzja światłomierza (tu także w "") wpłyną na to że zdjęcia także pod względem technicznym A520 powinno dawać lepsze niż zenit. Życze powodzenia i owocnego fotografowania.
Ostatnio edytowane przez LFB ; 28-11-2005 o 19:44
nie zebym sie czepial, ale kompakty migawek nie majaZamieszczone przez LFB
pozdro...
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Mogę się wypowiedzieć o HP 945 którego uzywałem przez 6 miesiecy (10000 fotek nim zrobiłem wiec sporo)
co do awaryjności u mnie było ok ale z tego co słyszalem to nie jest najlepiej
jakość zdjeć:
- matryca jest średnia
- szumy na iso 100 średnie (jak w 300D na 800) ale przy 400 trgedia !!!!! poza tym ten szum jest strasznie brzydki w EOSie bardziej podobny do ziarna
- pod światło tragedia - na zdjeciach wychodziły kolorowe pasy
- optyka - duzy zoom, ale straszna aberacja chtomatyczna, ostrość wystarczjąca
tryby pracy - brak trybu manualnego to duże ograniczenie
autofocus - gdy jest jasno to ok ale gdy ciemno - tragedia wolne jak cholera lampka do podświetlaenia AF to chyba tylko na ozdobę - nie wiem po co ona jest
szybkośc pracy - długo zapisuje zdjęcia na kracie po serii 6 fotek zapycha sie na około 1 minutę
filmiki - tragiczny zapis dźwięku (przerywany gdy nagrywałem obiekty w ruchu !!!!) ale aparat to nie kamera
Lampa błyskowa - jak dla mnie na wbudowaną to ok (ETTL to nie jest oczywiście) podnosiła sie dosyc wysoko rzadko pojawaiły sie czerwone oczka
Brak stopki na lampę
Menu bardzo przyjazne i dobrze zrobione
Manualna ostrośc - kpiny
Wizjer miernej jakości
desing aparaty mnie sie podobał
Podsumowując: teraz aparatu bym nie kupił tylko z jednego powodu - bo w jego cenie obenie można dostać o wiele lepszy sprzęt i nowszy bo tem aparacik to model chyba już 2 letni a wiec przestarzały.
PS starciłem na nim 700 zł w ciągu pół roku
pozdrawiam
Piotrek Wolak "trampek"
EOS 20D + BG-E2 + EOS 50E + BP-50 + 17-40 4,0 L + 70-200 4,0 L + 50 1,4 + 85 1,8 + 550EX
ja mam do sprzedania fujifilm finepix s3000. zadbany, z torba lowepro i karta 64mbsprzecik niezly, jak na swoja klase. polecam
![]()
Zamieszczone przez thorin
Koledzy! Nieładnie! ;-)Zamieszczone przez nastier
Canon Board -> Gielda -> Sprzedam
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=17
No i kupiłam canona 520![]()