Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Jaki aparat wybrać ???

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam to może ja coś spróbuje poradzić. W danym budżecie max co wyciągniesz to Canon A520, to jest całkiem niezły aparacik, wiem bo miałem nie raz w łapkach. Tak jak pisali forumowicze, musisz być świadoma że manual w zenicie i manual w A520 to dwie różne sprawy. Co nie oznacza że w A520 jest jakiś tragiczny, poprostu jest inny. Mam nadzieję że o ogromnej głębi ostrości zdjęć robionych kompaktami czytałaś jeśli nie to doczytaj. Jeśli chodzi o wielkość odbitek to maksymalnej jakości nieskompresowany jpg da ci max 20cmx30cm bez interpolacji. Jakość zdjęć (kolory, kontrast, ostrość) jest całkiem dobra. Tu mogę polecić jeden sklep do którego mam zaufanie (ceny też mają fajne) http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=3376. Do ceny aparatu koniecznie musisz doliczyć jakąś ładowarkę z akumulatorkami (też albo z tego sklepu albo najlepiej z allegro - allegro naprawdę nie gryzie ;P ) no i koniecznie kartę. Inaczej zapomnij o robieniu zdjęć a w szczególności o ich jakości bo robiąc na standardowej 32 bardzo szybko zejdziesz do najniższej jakości i średniej kompresji by móc kilka zdjeć zmieścić. Polecam conajmniej 256MB co da ci możliwość zmieszczenia około 150 zdjęć w maksymalnej jakości. Przy odrobinie szczęścia całość zakupów zamknie się w 1000 zł. Co do trafności przesiadki z zenita na to A520 to moim zdaniem nie jest to pomysł chybiony. Jasne że lepiej było by kupić lustrzankę cyfrową, ale jak budżet nie guma to niestety. A520 zaoferuje ci niskie koszty robienia zdjęć (nie licząc ceny zestawu startowego i zakładając że ograniczysz się do wersji elektronicznej odbitek). Poza tym szbkość robienia zdjęć moim zdaniem w tym przypadku zmieni się na plus, co prawda opóźnienie migawki jest dużo większe (ok 0,7 sekundy w trybie AF) to jednak pamiętajmy że w zenicie trzeba wszystko ustawiać manualnie a tu można będzie skorzystać z priorytetu przesłony czy czasu zatem zrobienie zdjęcia w "akcji" wyjdzie i tak szybciej niż na zenicie. Poza tym dokładność działania migawki Zenita (a raczej jej brak widoczny w bardzo rozbieżnych czasach) i precyzja światłomierza (tu także w "") wpłyną na to że zdjęcia także pod względem technicznym A520 powinno dawać lepsze niż zenit. Życze powodzenia i owocnego fotografowania.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 28-11-2005 o 19:44

Uprawnienia umieszczania postów