Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 113

Wątek: Zdjęcia ślubne zawodowca !!!

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

djtermoz - nie dziw się, młodzi nie oczekują artystycznych fotografii są wyjąki ale oni wtedy szukają albo znają fotografów - w takim wypadku jak opisujesz to tylko sięzastanawiam po co średnim formatem się męczyć - ale może takie zwyczaje zasada jest taka że im więcej młodzi wydająna wesele tym droższego wybierają fotografa - bo przecierz jak drogi to musi być dobry

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    djtermoz - nie dziw się, młodzi nie oczekują artystycznych fotografii są wyjąki ale oni wtedy szukają albo znają fotografów - w takim wypadku jak opisujesz to tylko sięzastanawiam po co średnim formatem się męczyć - ale może takie zwyczaje zasada jest taka że im więcej młodzi wydająna wesele tym droższego wybierają fotografa - bo przecierz jak drogi to musi być dobry
    czyli nie opłaca sie być tanim

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

mniej więcej, mi sumienie nigdy nie pozwalało ździerać traktowałem to jako super okazję do robienia zdjęć - robisz zdjecia ludziom, nikt cię za to nie opieprza, płacą ci za to, jak robisz na weselu to jeszcze dostaniesz połówkę do domupolecam niezła zabawa, niestety musiałem to zostawić z braku czasu

Domyślnie

zdzierac???!!! Zawsze sie dziwie jak ktos tak ocenia prace fotografa. Przeciez PRZED wykonaniem zlecenia przedstawiasz zakres pracy i kwote jaka za to chcesz otrzymac. Jesli dla kogos jest to za drogo, rezygnuje. Sprawa jest jasna.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ten kto robi zdjęcia amatorsko to może mu się wydawać jak weźmie za ślub 1000zł to jest dużo, bo to prawie czysty sam zysk. Wtedy może pomyśleć iż zdziera z młodych. Natmiast jako firma to część wynagrodzenia idzie do skarbonki państwa i przez to sam zysk mniejszy.
    Inny powód; Dla jednych zdjęcia ślubne to tylko zdjęcia na ślubie i potem zrzut z karty i wydruk. Inni długo siedzą nad nimi w kompie i doprowadzają je do przyzwoitego stanu. Wtedy wynagrodzenie nie jest za małe wręcz przecwnie.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_21
    Dla jednych zdjęcia ślubne to tylko zdjęcia na ślubie i potem zrzut z karty i wydruk. Inni długo siedzą nad nimi w kompie i doprowadzają je do przyzwoitego stanu.
    tutaj się mogę zgodzić...
    wkurza mnie jak ktoś prosi tylko o płytkę: no bo my sami se to 9x13 w fotodżokerze zrobimy

w prace musisz wliczyć amortyzację sprzętu, i przedewszystkim czas który spędzasz na babraniu przy kompie...no bo nie da się ukryć, że nikt tego nie robi...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    W ostatni weekend bylem wlasnie na slubie kumpla wiec moge sie na swiezo podzielic wrazeniami...
    dobre ciacha?

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    tutaj się mogę zgodzić...
    wkurza mnie jak ktoś prosi tylko o płytkę: no bo my sami se to 9x13 w fotodżokerze zrobimy .
    Tutaj bym uważał. Można umówić sie z młodymi czego oczekują.
    Dla jednych fotki ślubne to album z czarno-białymi zdjęciami w formie reportażu. Dla innych to ważne by było widać ich na zdjęciu :-). Trzeba na początku wytłumaczyć co się robi i za ile. Jak chcą tylko płytkę to można dać małą rozdzielczość tak by większych się (10X15) nie dało sie wykonać. Jak chcą większe to niech płacą.
    Zrobiłem kilka ślubów i dawałem tylko płytkę. Wychodzę z założenia iż jakie chcą takie sobie zrobią, wydrukują, wyślą znajomym. Odpadają koszty wydruku zdjęć. Po wstępnej selekcji, obrabiam każde zdjęcie jest to pracochłonne i czasochłonne ale nie umię zostawić surowych gdy coś tam szwankuje. Może jestem inny, ale wolę się pomęczyć niż oddać gnioty, chociaż młodzi nie widzą różnic między zdjeciami nieobrobionymi a po pracy w PS. Myślę że za kilka lat może zrozumią iż są lepsze od tego z małpki.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_21
    Tutaj bym uważał. Można umówić sie z młodymi czego oczekują.
    Dla jednych fotki ślubne to album z czarno-białymi zdjęciami w formie reportażu. Dla innych to ważne by było widać ich na zdjęciu :-). Trzeba na początku wytłumaczyć co się robi i za ile. Jak chcą tylko płytkę to można dać małą rozdzielczość tak by większych się (10X15) nie dało sie wykonać. Jak chcą większe to niech płacą.
    Zrobiłem kilka ślubów i dawałem tylko płytkę. Wychodzę z założenia iż jakie chcą takie sobie zrobią, wydrukują, wyślą znajomym. Odpadają koszty wydruku zdjęć. Po wstępnej selekcji, obrabiam każde zdjęcie jest to pracochłonne i czasochłonne ale nie umię zostawić surowych gdy coś tam szwankuje. Może jestem inny, ale wolę się pomęczyć niż oddać gnioty, chociaż młodzi nie widzą różnic między zdjeciami nieobrobionymi a po pracy w PS. Myślę że za kilka lat może zrozumią iż są lepsze od tego z małpki.
    Zrozumieją, albo i nie. Znam ludzi którzy nie widzą różnicy, albo nie ma to dla nich większego znaczenia. Tego z kolei ja nie rozumiem:grin:
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Trzeba mieć nadzieję iż społeczeństwo się wuedukuje. Van gogha też nie rozumieli i nikt nie kupił ani jednego obrazu, a teraz zobacz jakie cenny są. Ludzie musieli dojść do jego poziomu. Myślę, iż tak będzie z fotografią. Ludzie po zachwycie fotografią cyfrową zrozumią iż to nie takie proste zrobić ciekawe zdjęcie. Zwłaszcza w takim temacie jakim jest "oklepana" fotografia ślubna. I będą inwestować w profesjonalistów i ich punkt widzenia.

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów