Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 113

Wątek: Zdjęcia ślubne zawodowca !!!

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

popieram Jarka - a co do artystycznego podejścia do swoich prac chyba trzeba troszkę odpuścić nie warto- zwłaszcza jak się chce z tego żyć - choć może to brzmi paradoksalnie, prezentujesz, czy pokazujesz przyszłym klientom tylko zdjęcia dobre wg ciebie, choć z tym też trzeba uważać - zresztą kiedy robiłem zdjecia starałem się podchodzić do par indywidualnie, dlatego zdjecia są bardzo różne jedne są bardziej inne mniej typowe może dlatego wiekszość moich klentów to byli młodzi ludzie po studiach, tak to się jakoś poustawiało i miałem parę razy okazje widzieć reakcje przeciętnych klientów dla których ważniejsze by było żeby wokół zdjecia była ramka z serduszkami niż żeby ich było na tym zdjęciu widać

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Inna sprawa że można się napracować nad zdjęciami a goście dorobią sobie odbitki w jakimś gównianym labie i wypracowane zdjęcia stają się antyreklamą.
    otóż to!, o tym właśnie pisałem na początku mojej wypowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Kiedy robiłem analogiem klisze oddawałem za free - taki miły ze mnie gość.
    ze mnie też chyba miły gość, bo dwa razy też dałem płytki za darmo w full size tzn sic!, sam do tego dopłaciłem do płytka też kosztuje...
    no, ale trudno - człowiek uczy się całe życie...

następnym razem 300x400pix i po sprawie

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

perpla rozumiem, ze jeszcze zajmujesz siędziałalnoscią -polecam ci program ProShow Gold kosztuje jakieś 70$ a możesz zrobić pokaz DVD,VCD czy na PC i nikt z tych zdjeć nie zrobi odbitek, naprawdę warto dodatkowo jak masz drukarkę z możliwością nadruku na płycie to można zrobić fajny materiał reklamowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wybaczcie drobne OT, ale czytając po raz kolejny wywody jak to "utrudniacie" poźniejsze korzystanie waszych dzieł (320x400pix, tylko sladshow, itp) zaczęłem się zastanawiać jak to jest z WASZĄ odpowiedzialnością za źle wykonaną pracę? Czy w takim przypadku po prostu nie przyjmujecie zapłaty, czy też ponosicie dodatkowe koszty rekompensujące młodym wasze ewentualne błędy? Czy w przypadku, gdy nie zgadzacie sie na przekazanie klientom "negatywów" gwarantujecie wykonanie odbitek w określonym (krótkim!) czasie za np. 10 lat?
    Aha, nie podważam zasadności ograniczeń w umowach (o tym były już inne wątki), ani nie zarzucam nikomu złośliwości/braku umiejętności/itp!, ale po pewnych doświadczeniach znajomych chciałbym wiedzieć jak tego typu sprawy są załatwiane. Jeżeli to za duży OT to i tak Vitez usunie
    __________________________________________________ _____
    | więcej sprzętu niż umiejętności i talentu ... |

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

[QUOTE=przemo_21]Trzeba mieć nadzieję iż społeczeństwo się wuedukuje. Van gogha też nie rozumieli i nikt nie kupił ani jednego obrazu, a teraz zobacz jakie cenny są. QUOTE]

Raczej nie ma co mieć nadzieji trzeba sobie uświadomić swoje zboczenie, panowie i panie, w podobny sposób o "reszcie świata" mówią pewnie koneserzy wina, filateliści i pozostali normalni inaczej jeśli nie masz pojęcia o filatelistyce to nakleił byś błękitnego mauritiusa (podobno jeden z najdroższych znaczków) na list do cioci i nawet byś o tym nie wiedział podobnie jest z innymi dziedzinami nie tylko sztuki, oczywiście edukacja daje pewne efekty ale w niektórych wypadkach to strata czasu. A jeśli chce się zarabiać na fotografii to albo trzeba dorobić się stylu który docenią koneserzy albo zejść do poziomu człowieka który na ślubnym zdjęciu musi mieć serduszko i wtedy jest ok to pierwsze rozwiązanie jest oczywiście bardzo trudne i bez odrobiny talentu nie do ZDOBYCIA A TO DRUGIE BYWA BOLESNE

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    perpla rozumiem, ze jeszcze zajmujesz siędziałalnoscią -polecam ci program ProShow Gold kosztuje jakieś 70$ a możesz zrobić pokaz DVD,VCD czy na PC i nikt z tych zdjeć nie zrobi odbitek, naprawdę warto dodatkowo jak masz drukarkę z możliwością nadruku na płycie to można zrobić fajny materiał reklamowy
    Przyznam że się nad czyms podobnym zastanawiałem ale doszedłem do wniosku, być może mylnego, że bedę robił tylko zdjęcia a nie pokazy slajdów. Tak naprawde liczą się odbitki. Do tej pory żaden z klientów nie skusił się na taka dodatkową opcję z przysłowiowe pare groszy. Za friko nie chce mi się bawić. Wolę ten czas poświęcić na dopieszczenie zdjęć - choć za to też nikt nie dopłaci

Pozdrawiam

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czyżbyśmy byli "Błędnymi Rycerzami" co ich nikt nie prosi o "dobre zdjecia" a my na siłę chcemy klientów obdażyć naszą Sztuką przez dzuże S. ? ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dellti
    Wybaczcie drobne OT, ale czytając po raz kolejny wywody jak to "utrudniacie" poźniejsze korzystanie waszych dzieł (320x400pix, tylko sladshow, itp) zaczęłem się zastanawiać jak to jest z WASZĄ odpowiedzialnością za źle wykonaną pracę? Czy w takim przypadku po prostu nie przyjmujecie zapłaty, czy też ponosicie dodatkowe koszty rekompensujące młodym wasze ewentualne błędy? Czy w przypadku, gdy nie zgadzacie sie na przekazanie klientom "negatywów" gwarantujecie wykonanie odbitek w określonym (krótkim!) czasie za np. 10 lat?
    I dlatego warto sporzadzac umowy na pismie i wszystko okreslic
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_21
    Czyżbyśmy byli "Błędnymi Rycerzami" co ich nikt nie prosi o "dobre zdjecia" a my na siłę chcemy klientów obdażyć naszą Sztuką przez dzuże S. ? ;-)
    Ja bym to okreslil prostym slowem - profesjonalizm.
    Wykonuje prace tak, zebym nie mial sobie nic do zarzucenia, a ze czasem jest to sztuka dla sztuki.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dellti
    Wybaczcie drobne OT, ale czytając po raz kolejny wywody jak to "utrudniacie" poźniejsze korzystanie waszych dzieł (320x400pix, tylko sladshow, itp) zaczęłem się zastanawiać jak to jest z WASZĄ odpowiedzialnością za źle wykonaną pracę? Czy w takim przypadku po prostu nie przyjmujecie zapłaty, czy też ponosicie dodatkowe koszty rekompensujące młodym wasze ewentualne błędy?
    Dołączam się do pytania w 100%.
    Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    I dlatego warto sporzadzac umowy na pismie i wszystko okreslic
    To jest oczywiste. Pytanie brzmiało: jak to określasz np. Ty?

BTW, mi już zdjęcia ze ślubu nie będą potrzebne ;-) ale jeśli ktoś mnie będzie pytał o pomoc w wyborze fotografa (albo dorobię się na tyle starych dzieci ;-)), to będe usilnie odradzał takiego, który nie oddaje plików w full size. Albo (jeśli uprą się na konkretnego), to znajdę najlepszy możliwy skaner i sam pliki w dobrej jakości zrobię.

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów