Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 113

Wątek: Zdjęcia ślubne zawodowca !!!

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_21
    Jak chcą tylko płytkę to można dać małą rozdzielczość tak by większych się (10X15) nie dało sie wykonać. Jak chcą większe to niech płacą.
    Tutaj bym bardzo uważał - "pomysłowość" ludzka czasem nie zna granic.
    Kiedyś umówiłme się z młodymi że część zdjęć dostają w odbitek i plików 6Mpix a część jako wglądówki ~600x900pix tak żeby mogli sobie wybrać i dodatkowo coś zamówić - zaznaczam że to był ich pomysł na obniżenie kosztów. No trudno, zgodziłem się.

Po jakimś tygodniu goście zadzwonili do mnie z pytaniem w jakim labie najlepiej robić odbitki bo te które sobie dorobili mają "słabe kolory i jakość".
    Okazało się że porobili odbitki 15x21 i A4 z plików wielkości 600x900pix!!!

Dodatkowe brawa dla pracowników labu którzy zrobili te odbitki, ponoć bez mrugnięcia okiem...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Tutaj bym bardzo uważał - "pomysłowość" ludzka czasem nie zna granic.
    Kiedyś umówiłme się z młodymi że część zdjęć dostają w odbitek i plików 6Mpix a część jako wglądówki ~600x900pix tak żeby mogli sobie wybrać i dodatkowo coś zamówić - zaznaczam że to był ich pomysł na obniżenie kosztów. No trudno, zgodziłem się.

Po jakimś tygodniu goście zadzwonili do mnie z pytaniem w jakim labie najlepiej robić odbitki bo te które sobie dorobili mają "słabe kolory i jakość".

Dodatkowe brawa dla pracowników labu którzy zrobili te odbitki, ponoć bez mrugnięcia okiem...
    Jak to mówią:klient nasz pan, albo:kasa ponad wszystko.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar przemo_21
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa

W takim wypadku to chyba ich sprawa jak taka jakość ich zadowala no to "sory gregory". Dla nas nauczka by nie dawać wiekszych niż 320x400pix ;-) lub dać w postaci sladshow-u by nie mogli tego zanieść do labu.

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Zrozumieją, albo i nie. Znam ludzi którzy nie widzą różnicy, albo nie ma to dla nich większego znaczenia. Tego z kolei ja nie rozumiem:grin:
    I całe szczęście
    Kiedyś się zastanawiałem czy nie przesadzam z tym pieszczeniem zdjęć skoro większość i tak tego nie doceni, ale teraz wychodzę z założenia że przecież nie robię tego za karę tylko dla tego że to lubię - no i czasem są z tego jakieś dodatkowe profity

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

rozmowa zaczyna przybierać inny kierunek ale może tak musi być

faktycznie jest tak jak mówicie, jedni nie widzą kompletnie różnicy w zdjęciach...
    obojętnie czy 10x15, czy 15x21, czy z PS'em czy bez....

ale najbardziej mnie wku*** jak się poświęcam temu co robię, a ten ktoś ogląda to przy świeczce, zajadając trzypsy czy tam frytki gołymi rękami...

Domyślnie

Niestety, wgladowki - tylko pliki ze "znakiem wodnym"/napisem w stylu - plik w niskiej rozdzielczosci nie przeznaczony do wykonania odbitki.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    ale najbardziej mnie wku*** jak się poświęcam temu co robię, a ten ktoś ogląda to przy świeczce, zajadając trzypsy czy tam frytki gołymi rękami...
    Jak ktos "uczciwie" zaplaci za album/odbitki wtedy nie bedzie ogladal zdjec jedzac frytki - przykro to mowic, ale taka jest prawda- szacunku do swojej pracy, najlatwiej nauczyc biorac za to pieniadze
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

a co to pracowników labu - za niewiedzę i skąpstwo trzeba płacić - ja wolałem sprzedać negatywy - nie ma problemu z przechowywaniem itp. jak się ma dużo klientów to i tak później brakuje czasu na dorabianie odbitek, a ze zrobieniem sobie odbitki z odbitki też nie ma problemu więc trudno się zabezpieczyć - więc prosciej pozbyć się problemu

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    najbardziej mnie wku*** jak się poświęcam temu co robię, a ten ktoś ogląda to przy świeczce, zajadając trzypsy czy tam frytki gołymi rękami...
    Dlatego ja prawie zawsze przekazuję zdjęcia u siebie gdzie mam dobre do oglądania zdjęć oświetlenie, zdjęcia czy album podaję z rękawiczkach. Robię mini instruktarz z przechowywania zdjęć, gdzie najlepiej robić odbitki.

Inna sprawa że można się napracować nad zdjęciami a goście dorobią sobie odbitki w jakimś gównianym labie i wypracowane zdjęcia stają się antyreklamą.

Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    a co to pracowników labu - za niewiedzę i skąpstwo trzeba płacić - ja wolałem sprzedać negatywy - nie ma problemu z przechowywaniem itp. jak się ma dużo klientów to i tak później brakuje czasu na dorabianie odbitek, a ze zrobieniem sobie odbitki z odbitki też nie ma problemu więc trudno się zabezpieczyć - więc prosciej pozbyć się problemu
    Nie chodziło o wglądówki z negatywów tylko z plików cyfrowych. Kiedy robiłem analogiem klisze oddawałem za free - taki miły ze mnie gość.

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów