Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Fotografowanie jedzenia

Mieszany widok

Domyślnie Fotografowanie jedzenia

Witam, uczę się fotografować dopiero od kilku miesięcy i jestem posiadaczką Canona 450d. Prowadzę swojego bloga kulinarnego i zależy mi na dobrych zdjęciach. Mam dwa pytania:

1. Jak można uzyskać taką białą biel jak np. na tych zdjęciach
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/s...u/przepis.html
    czy jest to możliwe bez użycia PSa?

2. Mam w domu małe pomieszczenie, które chciałabym zaaranżować na domowe mini studio. W co powinnam się na początek zaopatrzyć? Nie stać mnie na drogi sprzęt.
    Chodzi mi o to, żeby móc robić jasne zdjęcia również wieczorem lub w pochmurny dzień, kiedy jest jasno nie mam z tym takiego problemu.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja tu widze dwa wyjascia

1. Lampa blyskowa + softbox
    2. Lampka 75W-100W + softbox wlasnej roboty (cos zeby rozproszyc/zmiekczyc swiatlo) + statyw by moc wykonac jasne zdjecie w takich warunkach

I do tego oczywiscie - RAW

Dopiero zaczyna Awatar pedro
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nie wiem ile w tym prawdy, ale obiło mi się o uszy, że dla ładnego efektu lakier do włosów też się przydaje.
    C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 L; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pedro Zobacz posta
    Nie wiem ile w tym prawdy, ale obiło mi się o uszy, że dla ładnego efektu lakier do włosów też się przydaje.
    albo płyn do szyb ... jeżeli ciasto z galaretką nie jest pierwszej świeżości ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jak to osiągnąć ?

stół bezcieniowy + 2 lampy (lub lampa + blendy)
    na zwykłym stole też dasz radę ustawiając dużą blendę za obiektem pod kątem 45 stopni - jak poszukam mojego "setupa" to podeślę, pstrykałem swego czasu trochę ciast dla cukierni ;-)
    Ostatnio edytowane przez dr Dundersztyc ; 18-10-2010 o 10:09 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr Dundersztyc Zobacz posta
    albo płyn do szyb ... jeżeli ciasto z galaretką nie jest pierwszej świeżości ;-)
    jak to osiągnąć ?

stół bezcieniowy + 2 lampy (lub lampa + blendy)
    na zwykłym stole też dasz radę ustawiając dużą blendę za obiektem pod kątem 45 stopni - jak poszukam mojego "setupa" to podeślę, pstrykałem swego czasu trochę ciast dla cukierni ;-)
    Super, będę wdzięczna
    Cytat Zamieszczone przez pedro Zobacz posta
    No nie, pryskanie lakierem po swoim obiedzie raczej odpada
    Dzięki wszystkim za rady. To teraz na zakupy po sprzęt i będę próbować
    Ostatnio edytowane przez Mm_ajka ; 18-10-2010 o 15:38 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mm_ajka Zobacz posta
    No nie, pryskanie lakierem po swoim obiedzie raczej odpada
    Ale wiesz że w dużej mierze albo robisz coś pod zdjęcia albo do jedzenia - jedno z drugim nie do końca idzie w parze.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Ale wiesz że w dużej mierze albo robisz coś pod zdjęcia albo do jedzenia - jedno z drugim nie do końca idzie w parze.

i tak i nie ... większość potraw z tych sesji http://www.graphia.pl/1,8,,galeria.html było na prawdę smacznych
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Może jeżeli chodzi o zdjęcia do reklam, gazet itp. Ale widziałam wiele naprawdę pięknych i profesjonalnych zdjęć jedzenia, które nie było "ulepszane" żadnymi sztucznymi środkami i po sfotografowaniu zostawało zjadane ze smakiem zjadane
    Cytat Zamieszczone przez yarson Zobacz posta
    ściągnięte, przejrzane i wydaje mi się że może być bardzo pomocne, zawiera dużo linków do ciekawych stron, dzięki
    Ostatnio edytowane przez Mm_ajka ; 18-10-2010 o 22:13 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

ewentualnie mozna coś pokombinować z namiotem albo stołem bezcieniowym ...
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Pedro, gdyby chcieć zjeść to co widać na zdjęciach żywności to w niektórych przypadkach można by nie dożyć obróbki, w innych można by dostać niestrawności. W większości - smaczne toto nie jest.
    W internecie poradników i artykułów na ten temat jest dużo - łącznie z filmami w stylu jak to się robi.
    Pierwszy z brzegu: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...wnosci_czesc_1

Oczywiście poradniki nie do końca odkrywają wszystkie szczegóły.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów