Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: NOWY GRIP przestał działać

Domyślnie NOWY GRIP przestał działać

Witam,

tydzień temu kupiłem grip zamiennik firmy "Meike" do Canon 40D od znanego krakowskiego sprzedawcy sprzętu foto.

Przed dzisiejszą sesją grip przestał działać:

Dokładne objawy:

Po ustawieniu punkt AF na gripie nie można go było zmienić w body. Kiedy w gripie ustawiłem na wszystkie punkty, wtedy rolka w body zaczęła działać i mogłem ustawić dowolny punkt AF (rolką w body).

Po restarcie wszystko wróciło do normy w gripie i w body rolka rolka zmiany punktów AF działała.

Po chwili wszystko szlak trafił i żaden przycisk na body ani na gripie nie odpowiadał.

Nie pomogło włączenie i wyłączenie.

Musiałem odkręcić grip i włożyć baterie do body...

O co tu chodzi? W zapasowym body do którego kupowałem grip zamiennik ze dwa lata temu też mam taką samą sytuacje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poskładałem teraz wszystko i działa, ale jak długo? pewnie do następnej sesji...

Na aparacie kiedy to się stało była założona lampa TUMAX i Tamron 17-50.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 17-10-2010 o 16:13 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Takie właśnie są zamienniki...albo po jakimś czasie przestają działać albo co gorsze psują nam aparat jak dojdzie do jakiegoś zwarcia,a już takie przypadki były ....
    EOS + L i kupa gratów ...

Coś już napisał

Domyślnie

No nie wiem, ja mam Phottixa do 40D i 2 lata działa bez problemu, nie zawiesza aparatu, wszystko jest git. Kolego reklamuj bo co Ci pozostało.
    EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Domyślnie

Co ciekawe w domu wszystko działa bez problemu.

Na dworze już tak nie było.

Być może to wpływ temperatury na elektornike tego ustrojstwa.

W forumowych poszukiwaniach znalazłem wypowiedź gościa który pisał że przy minus 10 jego oryginalny grip dawał podobne oznaki.

Wczoraj na dworze było +10C.

Zaraz pójdę zrobić godzinny test na dworze. No i będę reklamował. Mam nadzieje, że inna sztuka okaże się działać prawidłowo. Mam pecha do tych zamienników. Przy nowej puszce kupie oryginał.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie rozbierałem gripa ale jeśli komunikacja z body odbywa się za pomocą drabinki rezystorowej to wystarczą zabrudzone styki lub skurczenie materiału z którego wykonane są styki pod wpływem niskiej temperatury aby zaczęły dziać się cuda. Przeczyścić styki.
    A koledze piszącym o zwarciach w zamiennikach proponuję wziąć głębszy oddech zanim coś takiego napisze Niby co tam ma się zwierać? łatwiej uszkodzić body wkładając (markową rzecz jasna) kartę pamięci niż gripem-zamiennikiem. Równie dobrze można napisać, że niesystemowe szkła też mogą body uszkodzić.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A koledze piszącym o zwarciach w zamiennikach proponuję wziąć głębszy oddech zanim coś takiego napisze Niby co tam ma się zwierać? łatwiej uszkodzić body wkładając (markową rzecz jasna) kartę pamięci niż gripem-zamiennikiem. Równie dobrze można napisać, że niesystemowe szkła też mogą body uszkodzić.
    Biorę głęboki oddech i odpowiadam. Tak się składa, że większość zamienników to tzw. chińskie g...a. Co ma się tam zwierać?
    Nie jestem techniczny ale w moim otoczeniu jest dużo takich osób co to chcą zaoszczędzić i ZAWSZE kończy się to jednym. Płaczem - bo kupili chińskie g...o i skończyło się awarią lub jakąś inna zwarą.
    Więc jednak jest coś w tej ich g.......j elektronice co powoduje takie hopki.
    Co do wątku to uważam, że niepotrzebnie zakładany nowy - jest przecież kilka wątków o gripach i tam trzeba było się dopisać.
    Byłaby przynajmniej jakaś przestroga dla tych, którzy zamierzają taki zamiennik kupić.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Nie jestem techniczny
    Jest taka zasada, że jak się na czymś nie znam to nie zabieram głosu. Mam styczność z chińską elektroniką od kilku lat i nawet sobie nie wyobrażasz jak duży krok zrobili do przodu. To już nie ta sama "chińszczyzna" co kilka lat temu. Kuleją jeszcze mechanicznie i materiałowo co prawdopodobnie ma miejsce w przypadku tego gripa ale elektronicznie zaczynają powoli rządzić. Tobie też przyda się głęboki oddech zanim coś napiszesz, zresztą sam przyznałeś że jesteś "nietechniczny"

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Nie muszę być Przemku techniczny żeby nie zauważyć chińskich bubli. Może i z elektroniką poszli do przodu ale z pilnowaniem jakości na pewno nie
    Tak się składa, że nie tylko w tym segmencie chińszczyzna to jeden wielki chłam więc nie pisz mi proszę, że nie mogę zabrać głosu na temat otaczającego MNIE, nie działającego i psującego się dziadostwa. To moja opinia i wolno mi się na ten temat wypowiedzieć.
    Gdyby wierzyć, że chińskie produkty niczym się (jakość) nie różnią od oryginalnych, markowych produktów to nikt już nigdy nie kupiłby oryginału. A tak nie jest.
    Płacz po zakupie min. podrabianych kart, bateriach, ładowarkach pojawia się w wielu wątkach. Gdzie tam mowa o takich samych parametrach jak w oryginale?
    Chcesz kupować tanie zamienniki - kupuj.
    Dla mnie EOT.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

Tylko oryginał,nigdy nie kupuję zamienników.
    Jeżeli kupujesz aparat za ileć tam tyś. PLN to szkoda Ci dołożyć pare 100-ek na oryginalny grip ?.
    To masz efekty.
    Też już nie jeden raz słyszałem że zamiennik rozwalił aparat.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Domyślnie

Aparat nie kosztował paru tysięcy, więc nie żałuje.

Zakładając wątek miałem i mam nadzieje na to, że ktoś kto zna się na elektronice podpowie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

Osobiście nie czuje panicznego bólu, lęku, nie mam problemów ze snem bo grip ma 24 miesiące gwarancji i będę go odsyłał tak długo aż dostane egzemplarz, który będzie działał prawidłowo na dworze, tak jak w domu.

Zaraz przeczyszczę styki i sprawdzę go na dworze.
    Z tego co pamiętam to zamiennik w moim 400D też ma problemy tylko na dworze...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dopisywanie mojego konkretnego problemu do wątku "grip, czy warto kupić?" mija się trochę z celem.

Użytkowników zamienników jest mnóstwo, nie każdy ma taki problem z gripami jak ja, nie ma sensu nikogo straszyć.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 18-10-2010 o 17:47 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów