Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Zmiana Sytemu _ Witam Canon

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Albo druga opcja wez 7d i bedziesz miał dodatkowo 2 tys na szkła i wtedy kupisz np 17-40 24-70 i 85mm i bedziesz miał niezły zestawik reporterski,plus lampa oczywiscie...a na ff niby zawsze czas przyjdzie
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goralito Zobacz posta
    Witam,
    Po wielu przemyśleniach, doszedłem do wniosków że pora na zmianę systemu.
    System jaki używałem wcześniej jest nieistotny ale chciałbym zadać parę pytań doświadczonym użytkownikom Canona.

Nie chcę wychodzić na lenia i z góry mówię że zanim zadałem to pytanie przejrzałem setki art. zarówno w PL jak i EN w poszukiwaniu rad, wiedzy co wybrać.
    Na szczęście ludzi z podobnymi dylematami nie brakowało wiec stoję już przy ostatecznym wyborze zestawu.
    Chcę wydać ok 13 k i o to moje 2 zestawy.
    Canon 7D, F 70-200mm f 4L IS USM, EF 17-40 f/4 L USM, EF 24-105 mm F4.0 L. (lub na podmianę jednego z 2 ostatnich 100 mm F/2.8 L IS)
    Do grudnia jak budżet się poszerzy błyskadło 580EX II, oraz Grypę.
    Drugi zestaw to już FF,
    5D Mk II, 70-200mm f 4L IS USM oraz EF 24-105 mm F4.0 L (wychodzi trochę podan 14 k).

Jestem skierowany w stronę portretu, krajobraz czasami fotoreportaż z imprez.
    Dobrze jest posiadać szybko AF ale z drugiej strony cześć $ warto przeznaczyć na szklarnię.

Proszę o rady oraz wasze opinię który zestaw byłby dla was bardziej hmmm optymalny.

Witaj w stajni Kwanona !!! :-D

Absolutnie Ci radzę od razu kupić FF, zamiast potem odsprzedawać (ze stratą) 7D. :-D
    Co do szkieł, to mam i bardzo Ci polecam: 24-105 LIS, 70-200 f4 LIS, 100 LIS.
    To super szkła i na pewno będziesz bardzo zadowolony.
    Pierwsze z nich - to świetny koń roboczy, a dwa pozostałe słyną z wyjątkowej jakości.
    Powodzenia w zakupach ! :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z uwagi na posiadane zasoby finansowe setkę radzę kupić w drugiej kolejności.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 17-10-2010 o 16:47 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Dzięki za radę, doszedłem do wniosków i taki zakup będzie najlepszy dla mnie:
    5D FF + 24-105 (ostrość obrazu) (10500zl) oraz Canon EF 70-200mm f/2.8L USM (jednak 2.8 bez IS 4100zl)
    Sprzedam trochę starych gratów i dozbieram do tego zestawu .
    A potem tylko zostanie mi na święta sprawić sobie pierwszą stałkę w rozsądnej ogniskowej i dobrym światłem, błyskotkę oraz grypę...

Dziękuję za rady, i witam w szeregach

Wiem że może ciężko jest komuś doradzać ale budowanie czegoś od podstaw wolę opierać na ludzkich doświadczeniach i odczuciach. Nie jestem także zamożny ale to moja pasja i wolę oszczedzać na wszystkim i kupić dobrą szklarnię

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z Canonem skończyłem na 5d (v1), 24-105 70-200/4 50/1.8 85/1.8 580EX2. Gdybym posiedział tu jeszcze trochę pewnie nabyłbym 17-400 i 100IS macro.
    Z mojego punktu widzenia (zapotrzebowanie, założony budżet) - nie ma nic innego, co mogło by przemawiać za tym systemem - wszędzie indziej trawa niestety zieleńsza
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    17-40 rzecz jasna
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 17-10-2010 o 18:53 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goralito Zobacz posta
    5D FF + 24-105 (ostrość obrazu) (10500zl) oraz Canon EF 70-200mm f/2.8L USM (jednak 2.8 bez IS 4100zl)
    Z dużym prawdopodobieństwem (na własnym przykładzie) 24-105 zamienisz po jakimś czasie na 24-70/2.8 lub stałki. To świetne szkło, ale pozostawia niedosyt. Super zakres, super ostrość ale ta ciemnica f/4 ... odpuściłbym sobie jasne tele na korzyść jasnego obiektywu podstawowego. To jego przecież będziesz zapewne używał najczęściej.

Pozdrawiam.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Z dużym prawdopodobieństwem (na własnym przykładzie) 24-105 zamienisz po jakimś czasie na 24-70/2.8 lub stałki. To świetne szkło, ale pozostawia niedosyt. Super zakres, super ostrość ale ta ciemnica f/4 ... odpuściłbym sobie jasne tele na korzyść jasnego obiektywu podstawowego. To jego przecież będziesz zapewne używał najczęściej.
    Kompletnie się nie zgodzę. Już nie chcę mi się nawet polemizować ze zdaniem że f4 to ciemnica a 2.8 to jaśnica. Wystarczy że wspomnę gabaryt tego szkła, mało uniwersalny wycieczkowo zakres tele, brak stabilizacji. Ale co kto lubi, do ślubniactwa pewnie to sprzęt obowiązkowy - bo bububudzi szacunek klientów
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Zamiana 24-105 na 24-70f/2.8 i odpuszczenie sobie jak na razie tele na rzecz gripa i lapmy.
    Tele i pierwsza stalka za jakaś czas tak?

Pytanie co do ostrości tej 24-70, wiele czytałem o tym że brak powtarzalności w produkcji tego szkła, jedna sztuka lepsza druga porażka a trzecia żyletaaaa.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oj przestań już z tą ostrością... przymkniesz do f4... ROTFL
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Bazując na moich doświadczeniach, f4 to niegdy nie był dla mnie problem, szanuję ostrość obrazu a jeżeli obiwktyw oferuje mi takie możliwości od pełnej dziury (f/4 w tym wypadku to wolę mieć tego pewaniaka niż zaskoczenie przy mydlanym f/2.8

W tym momencie najlepsza dla mnie opcja bazująca na waszych radach oraz moich predyspozycjach to (Boże jak to się zmieniło w ciągu tego dnia )
    - FF, 70-200 i 24-105 i ku temu się skłaniam.
    We wcześniejszym systemie miałem odpowiednim 24-105 i miałem go zawsze podpięte do body, światło może nie cudowne ale plastyka obrazu rewelacja.
    Jeżeli będę chciał powalczyć podepnę tele i będzie to chyba najlepsza opcja.
    Z czasem jak budżet pozwoli zakup cudownych stałek 50 f/1.4 i szerokiego kąta.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Dajta już spokój z tym wyścigiem na mego ostre szkła
    Robiłem zdjęcia 2 tygodnie temu 5D z 24-105 i zestaw jest rewelacyjny. Światło 4 nie jest makabra, wystarcza w zupełności, choć jak zawsze... wszystko zależy od priorytetów. Niemniej jednak na pewno 24-105 to świetne szkiełko pod FF.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów