Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: bezpowrotnie utracona szybkostrzelnosc - 430ex

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Bezpowrotnie? Eeee
    BTW. Zoom palnika da sie zmienic przy podniesionej glowicy.
    bezpowrotnie jak u kundery :wink:

jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kubaman. Zaiste taka funkcja jest.

CF nr 9. "Ilosc swiatla blysku probnego" (z angielskiej instrukcji "test firing with autoflash").

Tyle ze blysk probny (test firing) to nie jest ani blysk wstepny, ani przedblysk (preflash) ani nic odpowiadajacego. Ta funkcja ustawia moc blysku wyzwalanego przyciskiem test (pilot) przy pracy automatycznej lampy. Domyslne ustawienie 1/32 mocy mozna zwiekszyc do pelna. Przedblysk jest nijak nie regulowany. No i 430EX nie ma tej funkcji.
    O właśnie - i to się zgadza z tym co ja zapamiętałem z instrukcji do tej lampy. Chodzi o błysk wyzwalany przez naciśniecie Pilota w 580EX.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...
    No to co? Jak jest na wprost to tez sie automatycznie ustawia na tyle ile masz z obiektywu. Tyle, ze to sa lampy z manualem. Mozna i w jednej i w drugiej wymusic konkretne ustawienie zarowno przy blysku na wprost jak i z podniesionym palnikiem (no chyba ze dopiszemy 580'tce w zaletach nad 430 ze pozwala na sterowanie palnikiem w pionie ).
    ...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    tak musi byc
    lampa po prostu musi sie naladowac i nic tego nie zmieni
    moja 420 ex błysneła 6 razy w trybie "portret" dłużej nie trzymałem..bez żadnej korekty
    Heniek

Miasto
    USA

Domyślnie

Tryb "portret" jest podobny do AV, czyli generalnie malo wymagajacy jesli chodzi o ilosc energii z lampy. Lepiej sprawdz w ciemnym pokoju (dwie/trzy zarowki bez slonca) w manualu iso400-800 f/5.6 1/60 na wprost i od sufitu.
    ...

Uzależniony

Domyślnie

Tryb "portret" jest podobny do AV, czyli generalnie malo wymagajacy jesli chodzi o ilosc energii z lampy. Lepiej sprawdz w ciemnym pokoju (dwie/trzy zarowki bez slonca) w manualu iso400-800 f/5.6 1/60 na wprost i od sufitu.
    no to sprawdzam: tryp M, iso400, f/5.6 1/60 ,od sufitu, pokój 50m kw. zarowka 40W, przy czwartej klatce zadyszka.. ale ile sie takich ujęć robi..?
    pozdrawiam
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

czy ma na to wszystko też rodzaj zasilania?? tzn mam na mysli ładowanie po kolejnych błyskach z aku-paluszków lub z zewnętrznego zasilania dedykowanego do lamp??

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber

z trego co pamiętam to ustawia 50mm, ale jak pisał KuchateK, można to łatwo zmienić w manualu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    czy ma na to wszystko też rodzaj zasilania?? tzn mam na mysli ładowanie po kolejnych błyskach z aku-paluszków lub z zewnętrznego zasilania dedykowanego do lamp??
    No tak, o ile dobrze pamiętam (tylko nie wiem czy nie mieszam z Sigmą, której instrukcję też czytałem), że z NiMH ładuje około 2x krócej niż z alkalicznych. Pewnie z porządnego aku zewnętrznego będzie jeszcze krócej.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    z trego co pamiętam to ustawia 50mm, ale jak pisał KuchateK, można to łatwo zmienić w manualu
    Konkretnie by wszyscy dobrze zrozumieli Zoom mozna ustawic manualnie. Niezaleznie od reszty. Nie wyklucza to automatycznego dozowania mocy i e-ttl'a (II).
    ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów