bezpowrotnie jak u kundery :wink:Zamieszczone przez KuchateK
jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...
bezpowrotnie jak u kundery :wink:Zamieszczone przez KuchateK
jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...
No to co? Jak jest na wprost to tez sie automatycznie ustawia na tyle ile masz z obiektywu. Tyle, ze to sa lampy z manualem. Mozna i w jednej i w drugiej wymusic konkretne ustawienie zarowno przy blysku na wprost jak i z podniesionym palnikiem (no chyba ze dopiszemy 580'tce w zaletach nad 430 ze pozwala na sterowanie palnikiem w pionieZamieszczone przez beachcomber
).
...
moja 420 ex błysneła 6 razy w trybie "portret" dłużej nie trzymałem..bez żadnej korektyZamieszczone przez tadek
Heniek
Tryb "portret" jest podobny do AV, czyli generalnie malo wymagajacy jesli chodzi o ilosc energii z lampy. Lepiej sprawdz w ciemnym pokoju (dwie/trzy zarowki bez slonca) w manualu iso400-800 f/5.6 1/60 na wprost i od sufitu.
...
no to sprawdzam: tryp M, iso400, f/5.6 1/60 ,od sufitu, pokój 50m kw. zarowka 40W, przy czwartej klatce zadyszka.. ale ile sie takich ujęć robi..?Zamieszczone przez KuchateK
pozdrawiam
Heniek
czy ma na to wszystko też rodzaj zasilania?? tzn mam na mysli ładowanie po kolejnych błyskach z aku-paluszków lub z zewnętrznego zasilania dedykowanego do lamp??
z trego co pamiętam to ustawia 50mm, ale jak pisał KuchateK, można to łatwo zmienić w manualuZamieszczone przez beachcomber
No tak, o ile dobrze pamiętam (tylko nie wiem czy nie mieszam z Sigmą, której instrukcję też czytałem), że z NiMH ładuje około 2x krócej niż z alkalicznych. Pewnie z porządnego aku zewnętrznego będzie jeszcze krócej.Zamieszczone przez marcingreen
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Konkretnie by wszyscy dobrze zrozumieliZamieszczone przez Kubaman
Zoom mozna ustawic manualnie. Niezaleznie od reszty. Nie wyklucza to automatycznego dozowania mocy i e-ttl'a (II).
...