Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: bezpowrotnie utracona szybkostrzelnosc - 430ex

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie bezpowrotnie utracona szybkostrzelnosc - 430ex

wiatm!
    od niedawna posiadam lampe 430ex, jest to moja pierwsza zewnetrzna lampa blyskowa, tak wiec mam male doswiadczenie w tej dziedzinie. nie mam mozliwosci porowniania jej z innymi, stad moje pytanie do forumowiczow posiadajacych ta lampe. czy jestescie w stanie zrobic serie (powiedzmy kolo 5 zdjec, wszystkie z blyskiem) mi to jakos srednio wychodzi... warunki sa takie: eos 350d, iso 400, f5,6,szeroki kat,tryb M, naladowane akumulatory sanyo 2500, ciemny pokoj (powiedzmy 2 zarowki 60W). jak kieruje lampe prosto to wszystko jest ok, jak zaczynam odbijac od sufitu to sie robi problem - blyska przy pierwszym, czesto przy drugim zdjeciu, pozniej lapie tak co drugie albo nawet gubi po 2 klatki.....
    kumam, ze odbijac od sufitu nie dziala zoom lampy, i pewnie musi blysnac mocniej, ale wydaje mi sie, ze lampa zewnetrzna powinna byc w stanie naswietlic dobre kilka klatek pod rzad.
    napiszcie mi prosze czy tez tak macie ze swoimi lampami czy moze moj egzemplarz jest wadliwy.... a moze to wina baterii??

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tak musi byc
    lampa po prostu musi sie naladowac i nic tego nie zmieni
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kiedy dajesz od sufitu lampa musi błysnąć dużo mocniej, żeby właściwie oświetlić scenę. Dlatego wali pełną mocą lub zbliżoną do pełnej i musi się naładować. Trzecie, czwarte zdjęcie w szybkiej serii może nie błysnąć.

Jedyne co mogę zaproponować, to
    a) zmniejsz w CF siłę błysku wstępnego (pomiarowego)
    b) ustaw lekką korekcję siły błysku FEC, dzięki czemu oszczędzisz nieco mocy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    tak musi byc
    lampa po prostu musi sie naladowac i nic tego nie zmieni
    moja 420 ex błysneła 6 razy w trybie "portret" dłużej nie trzymałem..bez żadnej korekty
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No bez jaj, odbijając od sufitu to nawet mój sunpak potrafi spokojnie 3 zdjecia zrobic
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Canis, tylko na jakim sprzęcie?
    Bo seria w 300, 300D, 20D i 1DMk2 to zupenie inna seria za kadżym wymienionym razem.

Oczywiście każdy przypadek jest inny, jeśli ktoś odbija od czarnegho sufitu, który znajduje się 10 m powyżej to co innego, niż w garażu . Do tego trezba wiedzieć jaki kąt, im szerzej, tym lampa bardziej się wysila.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 27-11-2005 o 18:05

Domyślnie

Moja świeżo zakupiona 430 zachowuje się podobnie - też 2,3 zdjęcia zrobi a potem musi się doładować. Ale robiłem trochę wcześniej 580 i z tego co pamiętam (uzytkownicy, poprawcie jeśli się mylę) tam wcale znacznie lepiej nie było... Po prostu jak wspomnieli poprzednicy lampa błyska wtedy praktycznie całą mocą i musi się doładować. Serie z palnikiem na wprost znacznie dłuższe (5-6 zdjęć, jak błysk słabszy to oczywiście więcej) co chyba nikogo nie dziwi :-)
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bezpowrotnie? Eeee

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Jedyne co mogę zaproponować, to
    a) zmniejsz w CF siłę błysku wstępnego (pomiarowego)
    Gdzies Ty takie ustawienie wygrzebal? Siedze z instrukcjami i nie moge znalezc ani w 430 ani w 580.
    Chyba cos kolega pomotal

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    b) ustaw lekką korekcję siły błysku FEC, dzięki czemu oszczędzisz nieco mocy.
    Potem siedziec i wyciagac to wszystko niedoswietlone? Moim zdaniem to jest mocno chybiony pomysl.

A moze by tak ISO zwiekszyc? ISO 800 (a nawet i 1600) w 350D nie boli. Chyba jednak znacznie latwiej bedzie nieco odszumic prawidlowa ekspozycje jak kombinowac z wyciaganiem z niedoswietlonych czegokolwiek.

Mozesz wrecz ustawic lekka korekte na plus starajac sie dojechac histogramem maksymalnie w prawo. Zje to sporo szumu z wysokiego ISO i znacznie ulatwi pozniejsza obrobke. Dla mnie standard w pomieszczeniach to +2/3-1EV i iso800. Choc seriami czesto nie robie.

Nie musisz swiecic na to co masz za plecami. Ustaw palnik nie idealnie do pionu a naprzyklad 45 stopni. Wiecej swiatla skierujesz na obiekt.

Poeksperymentuj z rozpraszaczami.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6878

Od GN43 do GN 58 to jednak troche mocy jest. Dlatego 580 ma lepiej.

BTW. Zoom palnika da sie zmienic przy podniesionej glowicy.
    ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kuchatek, chyba trochę pochrzaniłem. W 580EX Cf nr 9 daje możliwość wyboru siły mocy błysku wstępnego. Z tym, że nie wiem czy 430EX też ma tę funkcję i chyba zapomniałem, że domyślnie jest to wartość najmniejsza (czyli juz zmniejszyć się nie da)

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Bezpowrotnie? Eeee
    BTW. Zoom palnika da sie zmienic przy podniesionej glowicy.
    bezpowrotnie jak u kundery :wink:

jestes pewny z tym zoomem?? mi sie wydaje, ze jak sie podniesie lampe, to automatycznie ustawia sie zoom 24mm...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów