Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Patrząc na to zdjęcie w plenerze, też mam wrażenie,że ostrość jest na ramieniu,a nie na twarzy. Więc faktycznie nie trafiony punkt ostrości albo front focus obiektywu, co można dośc łatwo sprawdzić prostymi testami.
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Ściągnij sobie Focus Test Chart i przeprowadź test, bo wydaje się, że obiektyw źle łapie ostrość![]()
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Nie martw sie... na 90% aparat i obiekty w porzadku - wina po stronie fotografa czyli problem prosty do rozwiazania.
1) Mocno niedoswietlone przez co musiales zwiekszyc czas naswietlania i wyszlo poruszone. Rozwiazanie: uzyj statywu / doswietl modelke / nidoswietl zdjecia i wyciagnij... ale skoro jestes w warunkach kontrolowanych to po prostu doswietl.
2) To zdjecia z Nikona wyglada jak zrobione na wysokim ISO i wygladzone... moze wykadrowane tez. Detale stracone itp.
Ogolnie posiadalem przez 2 lata 50 1.8 Canona i mi duzo fajnych zdjatek nim popelnilem. Nikona probowalem i smiem twierdzic ,ze na 1.8 wraz z D90 jest wieksze mydlo niz na Canonie( moze tylko kwestia egezmplarza ).
Konkluzja: doswietl tak ,zebys mogl przymknac z 2 dzialki i powinno byc dobrze
Positively dirty minded
ok dzięki za porady bd próbował robić zdjecie przy większym oświetleniu
a przymknąć z "2 działki" tz. ?
A i pytanie jakiej przysłony używać przy zdjęciach studyjnych ?
tzn. zamiast f/2 ustawić f/8
zależy od tematu i od potrzeb...
zacznij od f/8 i na razie tak rób.
czasami możesz zwiększyć moc lamp i pojechać na f/11 .... max. f/16.
ale kiedy indziej możesz też zjechać do f/1.4 8)
postaraj się też porobić zdjęcia z różnych odległości - też miałem kiedyś tak z 50/1.8, że tak do 2..3 metrów ostrzył idealnie, a powyżej 5 było mydełko.
pozdro.,
m.
No i ciekawe jak otworzyć przesłonę na 1.4 w obiektywie o maksymalnym otworze 1.8?
Coś bredzisz...
Być może problem jest ze źle działającym AF w Twoim egzemplarzu, ale mi się wydaje że zdjęcia są delikatnie ruszone, no i jest przyciemno - co także może być przyczyną złego wyłapania ostrości. Obiektyw canon 50/1.8 mimo wszystko jest ostry i sobie jakoś radzi. Popróbuj "za dnia", jeśli problem się powtórzy nie wahaj się oddać go do reklamacji.
Oto przykład zdjęcia zrobionego rzeczonym obiektywem:
http://ifotos.pl/img/192-BYDGO_arrwae.jpg
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis