Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Obiektyw szerokokątny do Canona EOS 1000D

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Tokina o której piszą Koledzy to dobry wybór, ale trudno trafić porządną używkę
    W dodatku serwis Tokiny jest okropny i nie każdemu użyszkodnikowi chciało się do kalibracji wysłać.

A nikt nie poleci jej Samyanga manualnego, chociażby fish-eye?. Tak wiem wizjer w 1000d jest okropnie ciemny, ale nie trafić w Samyangu to jest mistrzostwo świata

Dlaczego fisha? No chociażby zyska 2 obiektywy w jednym. Ma i fisha i po odpowiednim wykadrowaniu, wychodzi tak jakby miała 12-14mm obiektyw.
    Jedyne, co może ją zirytować to brak Autofokusa, ale zyskuje za to bardzo fajne szkiełko i tanie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT:
    Żebym to ja nie zapomniał, że mamy jeszcze tutaj giełdę
    http://canon-board.info/showthread.php?t=70161 <-sigma 10-20/4-5,6
    http://canon-board.info/showthread.php?t=70179 <-tokina 12-24
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 24-10-2010 o 20:25 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    Kiedyś na cropie podpinałem Sigme 10-20 (w starszej ciemnej wersji) i było ok. Okazyjnie jednak kupiłem Tokinę 12-24 - koszt ok 200-300zł mniej, trochę wniejszy kąt, ale za to dłuższy koniec to 24. Optycznie zblizone, podobny nie najszybszy ale pewny AF. Natomiast różnica w solidności wykonania była ogromna. Tokina to metalowy pancernik na lata - wykonanie niemal jak L.
    Osobiście posiadam tokine 12-24 i trzeba przyznać, że jest to przyjemne szkiełko. ostre od f4 na 12mm na 24 trochę gorzej, lecz po lekkim przymknięciu jest dobrze. Na AF nie narzekam i nie jest przynajmniej taki głośny jak w moim amatorskim tele tamrona ;p. Trzeba się jednak pogodzić z tym, że na niektórych zdjęciach będzie dość widoczna aberacje, jednakże nie przeszkadzało mi to strasznie.
    Lecz co do tego wykonania na lata co napisał "jarekA" nie do końca się zgodzę, gdyż o ile obudowa sprawia wrażenie pancernej , jednak w tokinach potrafią pęknąć taśmy przesyłające informacje miedzy body a szkłem. Mi to się stało i teraz obiektyw leży w serwisie, bo dało się robić zdjęcia tylko na F4 po przesłony nie chciało domykać. Obiektyw ma 3lata, ja go używałem przez rok.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów