Kiedyś na cropie podpinałem Sigme 10-20 (w starszej ciemnej wersji) i było ok. Okazyjnie jednak kupiłem Tokinę 12-24 - koszt ok 200-300zł mniej, trochę wniejszy kąt, ale za to dłuższy koniec to 24. Optycznie zblizone, podobny nie najszybszy ale pewny AF. Natomiast różnica w solidności wykonania była ogromna. Tokina to metalowy pancernik na lata - wykonanie niemal jak L.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Sigmy to generalnie świetne obiektywy ale...zawsze jest jakieś ale!
Mi przy 10-20 z lewej strony kadru, i to nie mało bo ok 1/4 zdjęcia rozjeżdżał się koszmarnie obraz. Na szczęście email do firmy załatwił sprawę i szkło zostało wymienione na wolne od wady.
Z drugiej ręki słyszałem że komuś robił BF, a komuś innemu jeszcze może coś. W każdym razie ja mam i sobie wielce chwalę, ale przy zakupie radziłbym dalece posuniętą ostrożność z dozą nieufności.
Powodzenia i pozdrawiam.
40D/500D/17-85/10-22/24-105/100-400/580 EXII + STOFEN
"the Canon 40D is the AK-47 of DSLRs"
motto: opinie są jak dziury w d**** - każdy ma własną
chętnie bym spróbowała, ale nie mam tyle pieniędzy ;p
studiuję - więc w najbliższym czasie mi ich nie przybędzie.
pozdrawiam.
Tokina 12-24/4 będzie w sam raz. Za zaoszczędzone 250 zł (używane kosztują ok. 1250) polecam kupić filtr polaryzacyjny 77 mm slim.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Biorąc pod uwagę specyfikę tego forum traktuj przymiotniki "genialny", "idealny", "zacny" z lekkim przymrużeniem oka i zanim cokolwiek kupisz to sama sprawdź czy szkło jest rzeczywiście genialne, idealne czy wręcz zacne. Często bowiem się okazuje, że owszem jest genialne, idealne i zacne ale w odniesieniu do zapłaconej kwoty i w przypadku rozczarowania jakością usłyszysz standardowe "jak za tą cenę" albo "czego się spodziewałaś po obiektywie za 1000zł?"
Podsumowując, na forum zasięgać opinii ale testować samemu a nie ślepo wierzyć zapewnieniom posiadaczy o genialności, idealności i zacności.
No pewnie Przemek PC, że samemu trzeba sprawdzic i podjąć decyzję. Ale było pytanie, były więc odpowiedzi, które zawsze będą jakoś tam subiektywne. Natomiast każdy ma swój rozum i decyzje musi podjąć sam ( w końcu to swoje pieniadze wydaje).
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Tokina o której piszą Koledzy to dobry wybór, ale trudno trafić porządną używkę, a nówka kosztuje ponad 2000 tysiaki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście chodziło o 2 tyś zł![]()
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 23-10-2010 o 08:31 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII