Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: [300D] Prośba o sprawdzenie pod kątem bf.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przyklej jeszcze ten trójkątny kawałek z następnej strony PDFa. Na płaskiej kartce to sobie można ustawiać...

Po jego przyklejeniu uzyskasz płaszczyznę o pewnej wielkości, która przy prawidłowym ustawieniu aparatu bedzie prostopadła do osi obiektywu, przez co drobne niezgranie kropki na matówce z faktycznym położeniem czujnika AF nie mają wpływu na wyniki testu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Przyklej jeszcze ten trójkątny kawałek z następnej strony PDFa. Na płaskiej kartce to sobie można ustawiać...

Po jego przyklejeniu uzyskasz płaszczyznę o pewnej wielkości, która przy prawidłowym ustawieniu aparatu bedzie prostopadła do osi obiektywu, przez co drobne niezgranie kropki na matówce z faktycznym położeniem czujnika AF nie mają wpływu na wyniki testu.
    Ten trójkątny kawałek miałem ustawiony na kartce i po dokładnym zgraniu zablokowałem na statywie aparat i trójkącik zdjąłem, żeby nie przeszkadzał.
    Jednak przy ustawieniu aparatu pionowo wystąpiło to dziwne przesunięciu punktu ostrzenia. Wygląda jakby był znaczny BF. Ale co o tm sądzić w świetle innych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez arkadyt ; 27-11-2005 o 14:47
    Arkady
    EOS 550D, KIT 18-55 IS, Sigma 18-200 DC, Speedlite 430EX

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jakiś czas temu po przeczytaniu kilku wątków ,też zacząłem bawić się w testy na FF/BF i się załamałem raz jedno raz drugie i to duże odchylenia , w końcu podarłem kartkę do testów. - zdjęcia mam ostre i jestem zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arkadyt
    Ten trójkątny kawałek miałem ustawiony na kartce i po dokładnym zgraniu zablokowałem na statywie aparat i trójkącik zdjąłem, żeby nie przeszkadzał.
    Ten trójkącik jest konieczny ponieważ właśnie na jego płaszczyznę masz ustawiać ostrość. Najlepiej na środek płaszczyzny trójkąta, po upewnieniu się, że jest ona faktycznie płaska. To dopiero wykaże, czy nieostrości w plenerze wynikają ze złego działania sprzętu czy jego nieumiejętnego użycia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Ten trójkącik jest konieczny ponieważ właśnie na jego płaszczyznę masz ustawiać ostrość. Najlepiej na środek płaszczyzny trójkąta, po upewnieniu się, że jest ona faktycznie płaska. To dopiero wykaże, czy nieostrości w plenerze wynikają ze złego działania sprzętu czy jego nieumiejętnego użycia.
    Tak jest jak nie ma się instrukcji. Już znalazłem cały dokument z opisem testu.
    Jutro zrobię przy lepszym oświetleniu cały test od nowa i pokaże wyniki do sprawdzenia (proszę o życzliwość )
    Arkady
    EOS 550D, KIT 18-55 IS, Sigma 18-200 DC, Speedlite 430EX

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów