Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: poprawcie mnie, jeśli źle liczę

Początki nałogu

Domyślnie poprawcie mnie, jeśli źle liczę

Przyznam się szczerze, iż mam trochę mętlik w głowie. Prosiłbym o wypowiedzi w temacie praktyków i osób mających coś do powiedzenia

Otóż, zamierzam zająć się w najbliższej przyszłości fotografią sportu wszelkiego rodzaju, poza pewnymi brakami w umiejętnościach, doskwiera mi też sprzęt, obecnie posiadam:

d50 - około 600zł (mam już wstępnie chętnego)
    18-55 - dwa piwa
    35/1.8 około 550zł
    80-200 2.8 (pompka) około 1600zł

Oczywiście nie jestem zadowolony z tego zestawu, chce zmienić puszkę i tele. I tak analizując rynek, mając około 2 tyś na body, w nikonie nie można niczego ciekawego kupić. Albo d200, z szumiącym wysokim iso (potrzebowałbym używalnego 3200). Albo d90, który ma dobre wysokie iso, ale to jednak amatorska puszka i zdjęcia seryjne (4kl/s), grip itp nie do końca spełniają moje wymagania.

Wczoraj odwiedził mnie znajomy z (tfu) canonem 50d i przyznam się, że spodobała mi się ta puszka. Przejrzałem allegro i z tego co widzę, za około 1800zł można kupić 40d + grip w dobrym stanie. W zamian otrzymuję używalne iso 3200 (ciut gorsze być może niż w d90, ale dalej okej do moich zastosowań), 6,5 kl/s, fajną puchę, uszczelnienia itp

teraz to wszystko licząc, posiadam około 2 tys + ewentualnie to co sprzedam z N

40d około 1800zł
    70-200 f4 lub sigma 70-200 2.8 też około 1800-2000zł
    w canonie jest 35 f2, gorsze niż 35/1.8, no ale co zrobić

Teraz pytanie do praktyków, jak sprawdza się 40d + sigma 70-200 w sporcie? f4 może być ciut za ciemno
    Czy AF jest podobny/szybszy/wolniejszy niż w d90?

nie bijcie, ale wydaje mi się, że w C dostanę więcej za mniej. jestem w błędzie czy tak rzeczywiście jest

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Też mi się wydaje że w Canonie dostaniesz więcej za mniej
    Sigma jest spoko, tylko na końcu trochę mydli i pamiętaj żeby kupić wersję drugą oznaczoną "II"
    Nawet 30d już jest spoko, a można kupić za 1300 na Allegro.

I najważniejsze: W Canonie zawsze dostajesz normalne kolory gratis

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

to prawda w canonie dostaniesz wiecej za mniej,to był jeden z powodów przez ktore opuściłem nikona bo w nikonie za 100 lat nie dorobił bym się uczciwych szkieł bo uczciwe w nikonie to znaczy wydaj od 4000 w góre
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    nie bijcie, ale wydaje mi się, że w C dostanę więcej za mniej. jestem w błędzie czy tak rzeczywiście jest
    Dziwne.

Nie kupuj po prostu jak leci i będzie ok. Wywal starą puszkę z kitem, opchnij 80-200, kup D90 i 18-105. Po co masz tu potem na forum się żalić?
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Prosiłem o wypowiedzi w temacie praktyków i osób mających coś do powiedzenia. Tobie MariuszJ dziękujemy.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

40d i sigma to nie jest dobre rozwiązanie do sportu (af)

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

na innym forum fotograficznym byla taka dziewczyna robiaca słabe zdjecia koni. wymieniła tele na 70-200 II i jej zdjecia nabraly blasku.. i w koncu zaczela robic zdjecia koniom w ruchu, bo sigma w koncu zaczela nadazac za nimi
    bierz, do sportu - bierz.
    iso 3200 w 40d to jednak juz troche szumi.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

na innym forum fotograficznym byla taka dziewczyna robiaca słabe zdjecia koni. wymieniła tele na 70-200 II i jej zdjecia nabraly blasku.. i w koncu zaczela robic zdjecia koniom w ruchu, bo sigma w koncu zaczela nadazac za nimi
    To chyba historia z nikoniarzy o ile pamiętam
    Ja bym szukał używki 50d
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

50D nie ma uszczelnień.
    Tylko 1D ma i chyba 7D. Chociaż są tu na forum przypadki gdzie 1 i 7 na deszczu padły.

Domyślnie

Z puszek 40D jak dasz radę to 50D. Jeśli chodzi o szkło, zdecydowanie brałbym systemowe.

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    50D nie ma uszczelnień.
    Tylko 1D ma i chyba 7D. Chociaż są tu na forum przypadki gdzie 1 i 7 na deszczu padły.
    50D i 7D pod względem uszczelnień niczym się nie różnią.
    EOS

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów