Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
Mam nadzieje, że nie czytają tego panowie choćby z PocketWizarda, gdzie aktualizacje sa darmowe. Ciakawe z czego oni zyja skoro tak dokladaja do interesu?
W PW, podobnie jak w PS aktualizacje w ramach tego samego produktu są bezpłatne. Jak wyjdzie nowy FlexTT5mk2, to jak myślisz, ile jeszcze pojawi się nowych firmware'ow do starego?

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
Niech ktos mi wytlumaczy dlaczego firmie bardziej sie oplacalo zrobic osobny dobry program DNG conventer, a nie wypuscic kilka KB pomagajacych czytac te nowe RAW-y w plik do aktualizacji..?
Powodów jest kilka. Funkcjonalność CameraRAW w kolejnych wersjach się zmienia. Adobe musiałoby pisać i utrzymywać aktualizacje do poszczególnych wersji. Prościej, taniej i bezpieczniej jest utrzymywać jeden produkt, który można dobrze przetestować przed udostępnieniem.

Drugą sprawą jest to, że Adobe zależy na promocji formatu DNG. Ot taka długofalowa strategia, podobnie, jak z PDF. Dlatego zachęcają do konwertowania rawów do tego formatu. Czy to jest dobre, czy nie, to już temat na oddzielną dyskusję, argumentów dla każdej ze stron jest sporo. Nawet tu na CB gdzieś leży odpowiedni wątek.
Uzywanie DNG owszem jest proste i daje podobne rezulataty. Ale jest zmuszan do biegania na okolo z tymi plikami gdy ma sie ich setki jest juz nie fair.
Uwielbiam, jak niektórzy rozciągają znaczenie słowa "zmuszać". Nikt Cię do niczego nie zmusza. To jest tylko Twoja decyzja.
No wlasnie dziwne, ja wierze ze oni ciezko pracuja, naprawde. Ale dziwi mnie fakt, dlaczego nie sprzedaje sie tej aktualizacji jako osobny produkt, tylko pod plaszczykiem nowej wersji programu, ot tak przypadkiem
ACR to integralna część PS-a i jest aktualizowany razem z nim. Jak wcześniej zauważono w ramach jednej wersji aktualizacje są darmowe. Powyżej napisałem już jakie mogą być powody, dla których Adobe nie aktualizuje starych ACR-ów. Ale w ogóle to cieszy mnie, że zaczynasz zmieniać swoją postawę z "należy mi się po wsze czasy za darmo" na "chętnie kupiłbym aktualizację samego ACR-a". Cóż, czy nam się to podoba, czy nie, póki co nie ma takiej opcji.