Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

Awatar maja_1040
    Miasto
    Olsztyn/New York

Domyślnie Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

Czy mial ktos moze cos wspolnego z tytulowym obiektywem? Ciekaw jestem opinii uzytkownikow. Fajny zakres, kiepskie swiatlo, ale jak z optyka??

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ciekawe kto pierwszy odesle cie do wyszukiwarki
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Awatar maja_1040
    Miasto
    Olsztyn/New York

Domyślnie

Nie mam pojecia kto bedzie pierwszy, juz tam bylem (wyszukiwarka) i jakos brak watkow na ten temat. Tak w ogole to chyba nie jest specjalnie popularne szklo.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

ja tego szkla nie uzywalem,ale posluze sie mysla jednego z forumowiczow: 'jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego'. oznacza to mniej wiecej tyle, ze jesli jeden obiektyw ma pelnic role szerokiego kata i tele (zakres ogniskowej wskazuje, ze takowego potrzebujesz), to nie jest to najlepszy pomysl
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Za cenę 28-300 możesz kupić np. Tamron 28-70 f2.8 + Canon 70-200 f2.8 + TC 1.4 lub Canon 24-70 f2.8 + Canon 70-200 f4 + TC 1.4 (ew. jaśniejszy 70-200 co wyjdzie "trochę" drożej). Wydaje mi się, że będzie to lepszy optycznie zestaw.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

miałem to szkło, 2 dni bo było dla klienta na mój gust w zakresie tele to jest porównywalne z 100-300 na plus IS, co do zakresu dolnego to nie mam rozeznania...
    pozdrawiam
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Za cenę 28-300 możesz kupić np. Tamron 28-70 f2.8 + Canon 70-200 f2.8 + TC 1.4 lub Canon 24-70 f2.8 + Canon 70-200 f4 + TC 1.4 (ew. jaśniejszy 70-200 co wyjdzie "trochę" drożej). Wydaje mi się, że będzie to lepszy optycznie zestaw.
    Optycznie może i tak, ale wagowo i objętościowo?? Tak naprawdę jest to obiektyw który może się przydać (jeśli 9000 nie jest dla ciebie dużym kosztem), wtedy gdy nie możesz zabrać więcej niż jednego obiektywu ze sobą. Czasami zdażają się takie warunki. Ja miałem go ze sobą na wakacjach (sytuacja pozwalała na zabranie aparatu z jednym obiektywem - czego żałuję) i jak na obiektyw o tak dużym zakresie mogę go ocenić na dobry. Nie jest to oczywiście klasa stałek lub jasnych zoomów ale z 5D sprawował się nieźle i co najważniejsze zdjęcia wywołane w formacie 30x45 cieszą oczy wisząc na ścianie a kilkanaście odbitek powędrowało do znajomych. Ma trochę aberracji na wąskim końcu ale na papierze tego nie widać a dzięki niemu mam kilka zdjęć papug z Amazonii których nie miałbym szans mieć bo na pewno nie zabrałbym 100-400 albo stałki 400. Stabilizacja działa bardzo poprawnie, odwzorowanie kolorów i nasycenie naprawdę dobre. Jedyną wadą jest cena ale u mnie zwrócił się już kilka razy. A i jeszcze jedna sprawda... bardzo pancerna budowa mimo mojego wypadnięcia (razem z aparatem) z jadącej w dżunglii terenówki, ani aparat ani obietyw (mimo zetknięcia z grunetem) nie odniosły "żadnych" uszkodzeń (czego nie mogę powiedziec o sobie :-? ).
    2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corwin
    Optycznie może i tak, ale wagowo i objętościowo?? Tak naprawdę jest to obiektyw który może się przydać (jeśli 9000 nie jest dla ciebie dużym kosztem), wtedy gdy nie możesz zabrać więcej niż jednego obiektywu ze sobą. Czasami zdażają się takie warunki. Ja miałem go ze sobą na wakacjach (sytuacja pozwalała na zabranie aparatu z jednym obiektywem - czego żałuję) i jak na obiektyw o tak dużym zakresie mogę go ocenić na dobry. Nie jest to oczywiście klasa stałek lub jasnych zoomów ale z 5D sprawował się nieźle i co najważniejsze zdjęcia wywołane w formacie 30x45 cieszą oczy wisząc na ścianie a kilkanaście odbitek powędrowało do znajomych. Ma trochę aberracji na wąskim końcu ale na papierze tego nie widać a dzięki niemu mam kilka zdjęć papug z Amazonii których nie miałbym szans mieć bo na pewno nie zabrałbym 100-400 albo stałki 400. Stabilizacja działa bardzo poprawnie, odwzorowanie kolorów i nasycenie naprawdę dobre. Jedyną wadą jest cena ale u mnie zwrócił się już kilka razy. A i jeszcze jedna sprawda... bardzo pancerna budowa mimo mojego wypadnięcia (razem z aparatem) z jadącej w dżunglii terenówki, ani aparat ani obietyw (mimo zetknięcia z grunetem) nie odniosły "żadnych" uszkodzeń (czego nie mogę powiedziec o sobie :-? ).

masz gdzieś foty z tego wypadu? czemu nie mogłeś wziąć dwóch szkieł?
    ja byłem 5 tygodni w terenie, w tym trzy na Borneo i miałem 2 i 1/2 szkła, filtry, statyw i inne bajery i wszystko łącznie z dwoma plecakami na sobie...w sumie dwa tygodnie spędziłem przedzierając się przez głuszę pieszo a nie w jeepie...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jak wygląda 1/2 szkła?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Lublin