Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: EOS 50D + Sigma 17-70 2.8-4 HSM IS, co spiep... ?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    ...Mysle, ze na wyzszym ISO i bardziej otwartej przyslonie wyszloby o wiele ciekawiej...
    nie przy tym szkle... tu przy 70mm już nie ma nawet co myśleć o f/4, ale przy szkle ze stałym f/x tormentor ma rację..

co do współpracy Sigmy z Canonem - miałem taką Sigmę bez HSM i bywało różnie, ale przy C 40D nie miałem co narzekać.. wiadomo, że nie było żyletki, ale tragedii też nie.. natomiast gdzieś miałem przykład fotki z ISO 400 i przy czasie 1/6s, bez lampy błyskowej, ale to na 17-55/2.8 z IS. fakt, że stabilizacja pozwala skrócić czas i wpuścić więcej światła, ale i podniesienie ISO nie będzie czymś tragicznym.
    w 50D używam nawet do 1200, robiąc w RAW i korzystając z LR3 mogę to jakoś ratować więc polecam taką zabawę.. podbijaj ISO do 800-1000 i ewentualnie postprodukcja... co do lampy... mam C 430 EXII, ale ciut za słabo.. warto od razu poszukać czegoś mocniejszego i nie koniecznie z Canona..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oho, już się zaczyna Backfokusy szumy sigmy i wszystkodające światło 2.8

PiotrekSz już nakręcony, będą L-ki niedługo

Ludzie, opanujcie się.

Przecież do takich dzieciaków to trzeba przysłonę przymknąć żeby ten na pierwszym planie nie był bez rutinoscorbinu. Porządna lampa w sufit, raw, w postprocesie ustawić balans bieli i do "fotografii miesiąca"...
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Oho, już się zaczyna Backfokusy szumy sigmy i wszystkodające światło 2.8

PiotrekSz już nakręcony, będą L-ki niedługo

Ludzie, opanujcie się.

Przecież do takich dzieciaków to trzeba przysłonę przymknąć żeby ten na pierwszym planie nie był bez rutinoscorbinu. Porządna lampa w sufit, raw, w postprocesie ustawić balans bieli i do "fotografii miesiąca"...
    Oj muszę zmartwić Canona przeze mnie jakoś gwałtownie sprzedaż L im nie wzrośnie Nie jestem aż takim maniakiem sprzętu i raczej mam sporo pokory.
    Wiem że moje możliwości na razie są niskie ... ale wolałbym mieć pewność, że to tylko moje możliwości a nie dodatkowo niegrający ze sobą sprzęt.

Czego spodziewałem się po tym zdjęciu. Cóż przede wszsytkim są to jakieś mdłe kolory. Mariusz pisał o WB z kosmosu ... mhh używając lampy wybrałem świadomie WB taki, że używam lampy, myśląć, że robie dobrze.
    Wszystkie dzieci były w białych bluzkach a ostrość ustawiałęm na chłopcu w środku.

'Porządna lampa w sufit" - co byście polecali w przedziale cenowym w okolicach 430EX. Samą 430EX czy może coś konkurencji.

Pozdrawiam,
    Piotr

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrekSz Zobacz posta
    Czego spodziewałem się po tym zdjęciu. Cóż przede wszsytkim są to jakieś mdłe kolory. Mariusz pisał o WB z kosmosu ... mhh używając lampy wybrałem świadomie WB taki, że używam lampy, myśląć, że robie dobrze.
    Wszystkie dzieci były w białych bluzkach a ostrość ustawiałęm na chłopcu w środku.

'Porządna lampa w sufit" - co byście polecali w przedziale cenowym w okolicach 430EX. Samą 430EX czy może coś konkurencji.
    Czy kolory na mojej przeróbce (trzy-cztery ruchy w Lightroomie) Ci odpowiadają? Złapałem balans bieli na białej koszuli, którą wytypowałem na najmniej spraną Oświetlenie było mieszane, dzienne z okna, chyba też jakaś żarówka no i Twoja lampa wbudowana, więc super nigdy nie będzie. Podniosłem trochę saturację, ale bez przesady, żeby cukierka nie zrobić. Na rawie będziesz miał więcej możliwości.

430EX(II) będzie ok. Jeżeli robisz zdjęcia w dużych wnętrzach, możesz myśleć o 580EX(II), ze względu na moc.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Czy kolory na mojej przeróbce (trzy-cztery ruchy w Lightroomie) Ci odpowiadają? Złapałem balans bieli na białej koszuli, którą wytypowałem na najmniej spraną Oświetlenie było mieszane, dzienne z okna, chyba też jakaś żarówka no i Twoja lampa wbudowana, więc super nigdy nie będzie. Podniosłem trochę saturację, ale bez przesady, żeby cukierka nie zrobić. Na rawie będziesz miał więcej możliwości.

430EX(II) będzie ok. Jeżeli robisz zdjęcia w dużych wnętrzach, możesz myśleć o 580EX(II), ze względu na moc.
    Tak twoja przeróbka jest ok. Niestety Lightroomie nie posiadam
    Możecie coś polecić do obróbki RAW co jest darmowe, czy lepiej już DPP używać?

Pozdrawiam,
    Piotr

Miasto
    Łódź

Domyślnie

DPP jest bardzo ok i naprawdę starczy, żeby uratować wiele rzeczy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    A ja nie zrobiłem nic w tym LR czego byś nie zrobił w DPP.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-10-2010 o 00:23 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów