Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: EOS 50D + Sigma 17-70 2.8-4 HSM IS, co spiep... ?

Domyślnie EOS 50D + Sigma 17-70 2.8-4 HSM IS, co spiep... ?

Witam,

Proszę o poradę stałych bywalców i tych co się znają, nie tak jak ja :-D
    Stałem się posiadaczem zestawu jak w temacie i mam pewien problem z opanowaniem sprzętu Ogólnie rzecz biorąc zdjęcia wychodzą "mocno
    takie sobie"
    Przykład:

Niestety kolory jakieś tragiczne, ostrość średnia i mam wrażenie że szumy spore. I teraz nie wiem
    - czy to wina mojej niewiedzy, na pewno po części też
    - czy to wina 50d, samego obiektywu Sigmy a może ten tandem źle pracuje ze sobą
    Jestem mocno rozczarowany efektem końcowym vs sprzęt.
    Zdjęcie robiłem w zamkniętym pomieszczeniu, ale nawet widnym + dorzuciłem lampe wbudowaną. WB zmianiłem z auto na ten z użyciem lampy.

[Image]
    Exposure time [s] : 1/30
    F-Number : 5.6
    Exposure program : Aperture priority (3)
    ISO speed ratings : 400
    EXIF version : 02.21
    Components configuration : YCbCr
    Shutter speed [s] : 1/32
    Aperture : F5.7
    Exposure bias value : 0
    Metering mode : Multi-segment (5)
    Focal length [mm] : 70
    SubSecTime : 93
    SubSecTimeOriginal : 93
    SubSecTimeDigitized : 93
    FlashPix Version : 01.00
    Colour space : Uncalibrated
    EXIF image width : 3267
    EXIF image length : 2178
    Interoperability offset : 42284
    Focal plane X-Resolution : 544500/149
    Focal plane Y-Resolution : 726000/199
    Focal plane res. unit : Inch (2)
    Custom rendered : Normal process (0)
    Exposure mode : Auto (0)
    White balance : Manual (1)
    Scene capture type : Standard (0)

No i pytanie .... co spieprz... robiąć te zdjęcia.
    Na szczęście, chyba, wszystkie zdjęcia mam w jako raw więc może uda się je
    jakoś "podratować". No właśnie z plików raw da się coś z tym zrobić?
    Z góry dziękuję za cenne uwagi.

Pozdrawiam,
    Piotr

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak dla mnie to najwieksze zlo tutaj to uzycie wbudowanej lampy, odcinajac doplyw swiatla zastanego. Mysle, ze na wyzszym ISO i bardziej otwartej przyslonie wyszloby o wiele ciekawiej, nawet dopalajac lekko lampa. Ponadto zdjecie jest troche niedoswietlone.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdjęcie jak zdjęcie, do tego jak wygląda na pewno nie przyłożył się aparat ani obiektyw a miękka przystawka tylna...

Poratować można jakoś:

Ale lepiej jest zrobić po prostu lepiej oryginał...

A potem wkleić na forum w regulaminowej wielkości
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zdjęcie jak zdjęcie, do tego jak wygląda na pewno nie przyłożył się aparat ani obiektyw a miękka przystawka tylna...

Poratować można jakoś:

Ale lepiej jest zrobić po prostu lepiej oryginał...

A potem wkleić na forum w regulaminowej wielkości
    Szczerze to bardzo się ucieszę jeśli to tylko błąd tej tylnej przystawki
    Moje obawy co do sprzętu wynikają po prostu z licznych informacji w sieci, że
    Canon + Sigma czasami ciężko ze sobą współpracują, a niestety na 17-50 IS 2.8 to mnie jeszcze długo nie będzie stać
    Niestety nie mam jeszcze na tyle fachowego oka aby ocenić że body + szkło dobrze ze sobą działają.

Co do wyższego iso to przyznaje mam pewne "obiekcje" które wynikają z używania starego aparatu gdzie wyższe iso = zdjęcie jak z telefonu.
    Widać czas się przełamać i zaufać wyższym iso w 50d

Co do lampy, czy faktycznie ta wbudowana to jest bo jest i w sumie od razu powinienem się rozglądać za jakąś zewnętrzną? Mam w dalszych planach jej zakup, ale może trzeba bardzo to przyśpieszyć.

Co do wielkości pliku to przepraszam, ale jak wstawiałem link to myślałem, że wstawi się link a nie wklei zdjęcie z linku.

Pozdrawiam,
    Piotr

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrekSz Zobacz posta
    wynikają po prostu z licznych informacji w sieci, że
    Canon + Sigma czasami ciężko ze sobą współpracują, a niestety na 17-50 IS 2.8 to mnie jeszcze długo nie będzie stać
    Niestety nie mam jeszcze na tyle fachowego oka aby ocenić że body + szkło dobrze ze sobą działają.
    Ale co tu jest źle wg Ciebie? W czym mógł niby zawinić aparat/obiektyw? Ostrość jest jaka jest (niewiadomo gdzie ), balans bieli z kosmosu (chyba że przyszli wszyscy w beżowych koszulach), zdjęcie jest niedoświetlone i zaszumione - trzeba je ratować w postprocesie. Z top-modelu też takie dostaniesz
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    ...Mysle, ze na wyzszym ISO i bardziej otwartej przyslonie wyszloby o wiele ciekawiej...
    nie przy tym szkle... tu przy 70mm już nie ma nawet co myśleć o f/4, ale przy szkle ze stałym f/x tormentor ma rację..

co do współpracy Sigmy z Canonem - miałem taką Sigmę bez HSM i bywało różnie, ale przy C 40D nie miałem co narzekać.. wiadomo, że nie było żyletki, ale tragedii też nie.. natomiast gdzieś miałem przykład fotki z ISO 400 i przy czasie 1/6s, bez lampy błyskowej, ale to na 17-55/2.8 z IS. fakt, że stabilizacja pozwala skrócić czas i wpuścić więcej światła, ale i podniesienie ISO nie będzie czymś tragicznym.
    w 50D używam nawet do 1200, robiąc w RAW i korzystając z LR3 mogę to jakoś ratować więc polecam taką zabawę.. podbijaj ISO do 800-1000 i ewentualnie postprodukcja... co do lampy... mam C 430 EXII, ale ciut za słabo.. warto od razu poszukać czegoś mocniejszego i nie koniecznie z Canona..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oho, już się zaczyna Backfokusy szumy sigmy i wszystkodające światło 2.8

PiotrekSz już nakręcony, będą L-ki niedługo

Ludzie, opanujcie się.

Przecież do takich dzieciaków to trzeba przysłonę przymknąć żeby ten na pierwszym planie nie był bez rutinoscorbinu. Porządna lampa w sufit, raw, w postprocesie ustawić balans bieli i do "fotografii miesiąca"...
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Oho, już się zaczyna Backfokusy szumy sigmy i wszystkodające światło 2.8

PiotrekSz już nakręcony, będą L-ki niedługo

Ludzie, opanujcie się.

Przecież do takich dzieciaków to trzeba przysłonę przymknąć żeby ten na pierwszym planie nie był bez rutinoscorbinu. Porządna lampa w sufit, raw, w postprocesie ustawić balans bieli i do "fotografii miesiąca"...
    Oj muszę zmartwić Canona przeze mnie jakoś gwałtownie sprzedaż L im nie wzrośnie Nie jestem aż takim maniakiem sprzętu i raczej mam sporo pokory.
    Wiem że moje możliwości na razie są niskie ... ale wolałbym mieć pewność, że to tylko moje możliwości a nie dodatkowo niegrający ze sobą sprzęt.

Czego spodziewałem się po tym zdjęciu. Cóż przede wszsytkim są to jakieś mdłe kolory. Mariusz pisał o WB z kosmosu ... mhh używając lampy wybrałem świadomie WB taki, że używam lampy, myśląć, że robie dobrze.
    Wszystkie dzieci były w białych bluzkach a ostrość ustawiałęm na chłopcu w środku.

'Porządna lampa w sufit" - co byście polecali w przedziale cenowym w okolicach 430EX. Samą 430EX czy może coś konkurencji.

Pozdrawiam,
    Piotr

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrekSz Zobacz posta
    Czego spodziewałem się po tym zdjęciu. Cóż przede wszsytkim są to jakieś mdłe kolory. Mariusz pisał o WB z kosmosu ... mhh używając lampy wybrałem świadomie WB taki, że używam lampy, myśląć, że robie dobrze.
    Wszystkie dzieci były w białych bluzkach a ostrość ustawiałęm na chłopcu w środku.

'Porządna lampa w sufit" - co byście polecali w przedziale cenowym w okolicach 430EX. Samą 430EX czy może coś konkurencji.
    Czy kolory na mojej przeróbce (trzy-cztery ruchy w Lightroomie) Ci odpowiadają? Złapałem balans bieli na białej koszuli, którą wytypowałem na najmniej spraną Oświetlenie było mieszane, dzienne z okna, chyba też jakaś żarówka no i Twoja lampa wbudowana, więc super nigdy nie będzie. Podniosłem trochę saturację, ale bez przesady, żeby cukierka nie zrobić. Na rawie będziesz miał więcej możliwości.

430EX(II) będzie ok. Jeżeli robisz zdjęcia w dużych wnętrzach, możesz myśleć o 580EX(II), ze względu na moc.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Czy kolory na mojej przeróbce (trzy-cztery ruchy w Lightroomie) Ci odpowiadają? Złapałem balans bieli na białej koszuli, którą wytypowałem na najmniej spraną Oświetlenie było mieszane, dzienne z okna, chyba też jakaś żarówka no i Twoja lampa wbudowana, więc super nigdy nie będzie. Podniosłem trochę saturację, ale bez przesady, żeby cukierka nie zrobić. Na rawie będziesz miał więcej możliwości.

430EX(II) będzie ok. Jeżeli robisz zdjęcia w dużych wnętrzach, możesz myśleć o 580EX(II), ze względu na moc.
    Tak twoja przeróbka jest ok. Niestety Lightroomie nie posiadam
    Możecie coś polecić do obróbki RAW co jest darmowe, czy lepiej już DPP używać?

Pozdrawiam,
    Piotr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów