nie wiem jak RAW, ale w przypadku JPEG-a bezdyskusyjnie po.Zamieszczone przez muflon
nie wiem jak RAW, ale w przypadku JPEG-a bezdyskusyjnie po.Zamieszczone przez muflon
W JPEG to oczywiste bo to obraz juz obrobiony. Też nie wiem jak jest w RAW bo standardu nie ma (poza Adobe RAW) i nikt tego nie publikuje ale wydaje mi sie, że skoro jest to "surowy" zrzut matrycy to... G jest 2 razy wiecei niż R lub B.Zamieszczone przez akustyk
Swoją drogą to ciekawe bo nasze oczy mają najwięcej "sensorów" R, troche mniej G i bardzo mało B. Tych sensorów od kolorów to wogóle mamy mało - mniej niż 350D :-( za to dużo od luminancji.
Janusz
Zatem prosty test: ta sama fotka zrobiona raz w JPG a drugi raz w RAW (bez wbudowanego JPG)Zamieszczone przez Janusz Body
Jeśli histogram w aparacie będzie się mocno różnił na G, to Twoje na wierzchu
Jednak ja stawiam, że będzie to samo.
A tak naprawdę to i tak cholera wie.. równie dobrze histogram może być generowany zaraz po zrzucie matrycy... ale to i tak wszystko gdybanie![]()
Przecież histogram nieobrobionego rawa będzie taki jak max-histogram jpga. I nigdzie tam nie będzie wagi 1-2-1. Dopiero, gdyby dodać jakieś przedziwne uśrednianie, to by tak wyszło.
Nic z tego nie rozumiem. Przecież algorytmy konwerterów RAW wiedzą jaki filtr jest przed matrycą i chyba tą wagę 1-2-1 uwzględniają podczas konwersji. Co to jest "max-histogram jpg" ? Dla mnie nieobrobiony RAW to zrzut z matrycy z informacją o natężeniu światła i dopiero info o tym jaki kolor RGB filtra był nad komórką daje info potrzebne do konwersji a tutaj IMHO ta waga 1-2-1 ma znaczenie. Posłużę się znowu cytatem tym razem z Adobe:Zamieszczone przez Tomasz Golinski
http://www.adobe.com/products/photos...rawcapture.pdf
"In addition to the grayscale values for each pixel, most raw formats include a “decoder ring” in metadata that conveys the arrangement of the color filters on the sensor, so it tells raw converters which color each pixel represents. The raw converter then uses this metadata to convert the grayscale
raw capture into a color image by interpolating the “missing” color information for each pixel from its neighbors" - nie można w alogrytmach nie uwzględniać tej wagi i to wydaje mi się uwzględniają histogramy w konwerterach.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
To jest jasne. Mi chodzi o to, że prawdziwy histogram (taki, ktory liczy luminosity czyli jasnosc) wyswietla największą ze składowych RGB każdego pixela. Taka jest definicja jasności: 255,0,0 oraz 255,255,255 są tak samo jasne.
Fakt, że aparat zna kolory filtra w żaden sposób nie jest logicznie związany z algorytmem liczenia jpgega. A waga jest nakładana albo sztucznie, albo przez uśrednianie.
ale w aparacie tez uwzglednianie tej wagi nie ma sensu. jesli mowimy o RAW-ach to mowimy o sile nasycenia "kubeczka", czyli ile wpadlo na photosite juz po przejsciu po filtr magenta/cyjan/zolty. czyli bez sensu uwzgledniac jakies wagi bo w tym momencie patrzymy na matryce i na jej poszczegolne piksele tak jak zostaly naswietlone.Zamieszczone przez mirhon
natomiast w przypadku JPEG to przede wszystkim jedno trzeba powiedziec: histogram jest wynikowy dla rezultatu koncowego, czyli __przetworzonej__ matrycy. w tej sytuacji nadawanie wag jest bez sensu, bo wieksza ilosc pikseli "zielonych" matrycy Bayera jest jus na etapie interpolacji uwzgledniana. tutaj histogram ma sens tak jak podal Tomek - max(R,G,B) wzgledem wartosci skladowych na poszczegolnych pikselach __juz po interpolacji__.
EDIT: no chyba, ze jakas tam firma woli brac tylko zielony kanal![]()
y-y. znaczy nie. chyba, ze interpolujac bierzesz pod uwage zawsze tylko jeden piksel zielony. bo jesli bierzesz co najmniej dwa (a dobra interpolacja na tym nie powinna konczyc) to juz tutaj moze Ci sie cos usrednic, i z maksa po pikselach nie wynika max po {R,G,B}...Zamieszczone przez Tomasz Golinski