Pięknie, ale upieram się, że konstrukcja filtru kolorowego na matrycy nic z tym tematem nie ma wspólnego.
Autor sie nie myli, to ja nieszczęsliwie operuje cytatami... tu kolejny :Zamieszczone przez Tomasz Golinski
"By doing a conversion to greyscale on the
Converted file (discarding color info), you
will see that this color patch is equivalent to
85%K" - tam są 2 "szachownice" jadna to kolory RGB a druga ich szare (85%) ekwiwalenty.
Ten rozdział trzeba przeczytać w całości...a nie walić cytatami...sorry ale to niezbyt legalne żebym wystawił cały rozdział ;-)
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Ma i to wiele. Skontaktowałe się z kolegą na privo.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ja nie jestem w stanie w prostych słowach streścić tego co autor pisze na 14 stronach...może kolega będzie lepszy ode mnie ;-)
Po pobieżnej lekturze tej książki odnoszę wrażenie, że autor twierdzi, że jego aparat (jakiś nikon) uśrednia R,G,B z wagami 1,2,1 więc rzeczywiście 255,0,0 przejdzie na 64, Ale związek tego z konstrukcją matrycy jest dla mnie niejasny i conajmniej pośredni. No chyba, że aparat uśrednia dane z matrycy (surowe) w jakichś kawałkach i histogram robi dopiero z tych wyników uśredniania.
I nastała jasność, poniżej 255 8)Zamieszczone przez Kubaman
http://www.luminous-landscape.com/tu...-clipped.shtml
the silence is deafening
Nie można rozpatrywać matrycy osobno. Masz układ matryca + filtr Beyera - i z tąd masz te wagi - a histogram pokazuje "RGB grey luminosity" z uwzględnieniem filtra.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Gdyby pokazywał histogram czystych danych z matrycy, po filtrze, to pokazałby max(R,G,B). Żeby tak było, to musiałby jakoś dziwnie uśredniać.
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nieśmiało zuważę, że matryca w Canonie i tym "jakimś nikonie" jest podobna i ma układ
RGRGRGRGRG
GBGBGBGBGB
RGRGRGRGRG
GBGBGBGBGB
czyli, że G jest tyle samo co R+B czyli wagi 1,2,1 wydają się OK.
Janusz
Tyle że histogram jest raczej liczony z obrazu po interpolacji. Chyba żeby nieZamieszczone przez Janusz Body
![]()