Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Test - porównanie 135/2, 70-200/2.8L II IS USM

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No tak, tylko ja tych szkieł nie porównywałem tylko na otwartych dziurach, ale również na tych samych przysłonach, co ma sens, kiedy można zobaczyć, czy szkło za np. 5 x większą
    kasę da przy tych samych ustawieniach lepszą jakość..
    no tak , czyli porównanie szkła f/1.2 przymkniętego np. do f/2.8, ze szkłem f/1.8 przymkniętym również do f/2.8 ma już sens bo kosztuje 5 x większa kasę? no błagam...
    To też porównanie bez sensu bo z góry będzie wiadomo jaki bedzie efekt...
    Wychodzi na to, że moim błędem było nie wykonanie sampli szkieł przymkniętych do podobnych wartości? No to powtórzę - nie oceniam tu ostrości tudzież innych parametrów na które ma wpływ przymykanie szkła. To każdy może sobie wyczytać w tabelkach na dziesiątkach portali.
    Pokazuję tu WYŁĄCZNIE różnice w bokehu, o które to porównanie prosili inni, bardziej zainteresowani od Ciebie. A to, czy efekt był z góry przesądzony i czy różnica między nimi jest aż tak oczywista można - choćby pobieżnie - ocenić na podst. powyższych sampli.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dobra, ja pasuję
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    .......
    ...No to powtórzę - nie oceniam tu ostrości tudzież innych parametrów na które ma wpływ przymykanie szkła. To każdy może sobie wyczytać w tabelkach na dziesiątkach portali.
    Pokazuję tu WYŁĄCZNIE różnice w bokehu, o które to porównanie prosili inni, bardziej zainteresowani od Ciebie. A to, czy efekt był z góry przesądzony i czy różnica między nimi jest aż tak oczywista można - choćby pobieżnie - ocenić na podst. powyższych sampli.
    Ja się też zaliczam do zainteresowanych i dzięki ci za to zestawienie. Coś mi się wyjaśniło.
    Niemniej brak porównania na tej samej przysłonie doskwiera...

Domyślnie

Ja dziękuję za porównanie, właśnie niebawem stanę się posiadaczem 135-ki i fajnie było zobaczyć ją w akcji.

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Nowart dla mnie to porównanie wiele wyjaśniło. Chcę bokehu, mniejszej wagi inie rzucającej się w oczy czerni. Zbieram na 135 THX!
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie możesz Novart dla świętego spokoju walnąć jeszcze jednej fotki (w podobnym klimacie jak poprzednie) ale faktycznie na tych samych przysłonach czyli 2.8. W sumie to będzie ciekawe porównanie moim zdaniem jak wtedy wygląda bokeh obu szkieł.:-?
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jakbym mogl prosic o porownanie bokeh obu szkiel na @2.8..

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jak dla mnie roznica w ostrosci, bokeh sa pomijalne.
    Jednak najczesciej rzuca sie w oczy roznica kontrastu. I jest tak w tym przypadku.
    W zoomie ktorego liczba soczewek wynosi ponad 20 ma to jakis wplyw na swiatlo w porowaniu ze stalka gdzie jest o polowe czy nawet wiecej mniej.

Przy tym samym naswietleniu ze stalki mamy wiekszy kontrast. To znaczy cienie jeszcze nie smoliste a swiatla nie przejarane.
    Widac to dobrze na tych zdjeciach, na ktorych to zaznaczylem troche
    stalka

zoom

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    jakbym mogl prosic o porownanie bokeh obu szkiel na @2.8..
    po co Wam to? kto kupuje 135L zeby robic na 2.8?

no i trzeba pamietac ze przymkniete szkla zawsze maja gorszy bokeh
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Dobra, ja pasuję
    tak czytam ten wątek, bo też przedemną podobne zakupy i..

ja też się przyłączam

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów