Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 24-70L vs. Canon 28-70L

Miasto
    Rogoźnik (Katowice)

Arrow Canon 24-70L vs. Canon 28-70L

Witam

Stoję przed wyborem zakupu podstawowego szkła.
    Nastawiałem się dość zdecydowanie na 24-70 ale czytałem, że starsze szkło jest optycznie od niego lepsze. No i dylemacik.

Czy miał ktoś z Was do czynienia z tymi szkłami i mógłby pomóc mi z wyborem? W grę wchodzą używane szkła, różnica nie jest zbyt wielka, lecz 28-70 ciężko ustrzelić.

Z góry dziękuję za pomoc
    / 5D / 5D II / 16-35 2.8L / 70-200 2.8L / 100 2.8L /

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

lecz 28-70 ciężko ustrzelić.
    U nas trudno ale czasem na alledrogo zdaża się jakaś sztuka w niezlym stanie za przyzwoite pieniadze,widywałem za 2500
    EOS + L i kupa gratów ...

Miasto
    Rogoźnik (Katowice)

Domyślnie

Masz racje, nawet teraz jest za 2.7k.
    Jesli chodzi o finanse to nie graja one roli bo mam kase na 24-70, ale nie wiem czy to nie gorszy wybor niz jego poprzednik - tak slyszalem. Z 28-70 nie mialem okazji obcowac dlatego wlasnie moje pytanie.
    / 5D / 5D II / 16-35 2.8L / 70-200 2.8L / 100 2.8L /

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Obiektyw C 28-70 rzeczywiście jest ostrzejszy od "większości " egzemplarzy 24-70 , ze względu na wiek konstrukcji ciężko jednak nabyć nie zajechany egzemplarz . IMO kup 24-70 jest bardziej uniwersalny (ogniskowa 24) , nowszy , łatwiej dostępny (większy wybór) a ostrość obrazka z tego szkła jest (bynajmniej jak dla mnie) wystarczająca .
    Pozdr.

Coś już napisał Awatar meehaw
    Miasto
    Wrocław
    Pentaxian

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Masz racje, nawet teraz jest za 2.7k.
    Jesli chodzi o finanse to nie graja one roli bo mam kase na 24-70, ale nie wiem czy to nie gorszy wybor niz jego poprzednik - tak slyszalem. Z 28-70 nie mialem okazji obcowac dlatego wlasnie moje pytanie.
    Wiesz jest na swiecie dużo ludzi którzy wolą strasze samochody,starsza optykę...bo kiedyś trochę inaczej się to robiło,nie tak masowo jak dziś...nie bez powodu stare mercedesy czestro przekręcają licznik przy nieziemskich przebiegach a te nowe się psują,podobnie jest czasem ze szkłami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Wiesz jest na swiecie dużo ludzi którzy wolą strasze samochody,starsza optykę...bo kiedyś trochę inaczej się to robiło,nie tak masowo jak dziś...nie bez powodu stare mercedesy czestro przekręcają licznik przy nieziemskich przebiegach a te nowe się psują,podobnie jest czasem ze szkłami
    Moim zdaniem analogia fajna, ale trochę zbyt odległa. Współczesnie auta luksusowe (mercedesy) mają się (znów moim zdaniem) do W123/W124 tak, jak współczesne obiektywy AF do starych Cosin/Voigtlanderów etc. - elektronika-high tech vs. przewidywalność i solidność.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Uzależniony

Domyślnie

28-70 to bylo szklo do analoga.

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Współczesnie auta luksusowe (mercedesy) mają się (znów moim zdaniem) do W123/W124 tak, jak współczesne obiektywy AF do starych Cosin/Voigtlanderów etc. - elektronika-high tech vs. przewidywalność i solidność.
    Im więcej elektroniki tym wiecej problemów i tu to doskonale widać,mam w124coupe i samochód bezproblemowy ale to nie od tego temat

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    28-70 to bylo szklo do analoga.
    Które doskonale współpracuje z cyfrą.

Jeśli chodzi o wybór między 24-70 a 28-70 to bardzo wiele zależy od danego egzemplarza i o ile kiedys robili obiektywy zwracając bardziej uwagę na kontrolę jakości (odnoszę się do 28-70) to może być ciężko dorwać ten obiektyw w bdb stanie technicznym. Jeśli już to najlepiej sprawdzic obiektyw osobiście - ja przejechałem 300km tylko i wyłącznie po to i zakupiłem 28-70 w bdb stanie wizualnym i wręcz wzorowym technicznym. Ostry jak diabli, piękne kolory i brak zauważalnych abberacji.
    Oczywiście 24-70 to również świetne szkło, ale uważam chociażby po swoich doświadczeniach, że trzeba się namęczyć z wyszukaniem dobrego egzemplarza - z 3 przetestowanych tylko 1 był wg mnie poprawny optycznie (jak na szkło za około 3500zł). Ostatecznie wygrał 28-70 za optykę i 1000zł mniejszą cenę. Dodatkowe 4mm w moim przypadku nie były decydującym czynnikiem.
    Wszystko zależy od potrzeb i możliwości osobistego sprawdzenia.
    Takie jest moje zdanie.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów