Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
Co do opóźnienia Nikona o 10 lat, to porównując D700 i 5DmkII, to raczej Canon jest tu opóźniony o dekadę (albo więcej) - szczególnie w AF.
Porównując wiele innych poszukek z różnych segmentów to Nikon jest opóźniony o dekadę. Więc albo mówimy o ogóle, albo o szczególe.
Poza tym chodziło mi głównie o obiektywy.

Brak dobrego AF-u w FF (nie licząc ultrarogich jedynek), a to w FF bardziej widać nietrafioną ostrość niż w APS.
Te jedynki wcale nie sa drozsze od 5d2. Jak doliczysz sobie gripa, akku i pare ficzerów...

Brak sterowania lampami zewnętrznymi bez kupowania dodatkowych akcesoriów.
Też jest.

Budżetowe stałki (FF) to stare konstrukcje z czasów analogów.
Kupujesz Ferrari, zeby wozić butle z gazem? Budżetowe stałki nie są pod FF.

Kiepska współpraca z niesystemowymi obiektywami (Sigma, Tamron, Tokina).
Podejrzewam, że Canon uważa to za zaletę ;-)

Minimalne zmiany w nowych modelach (głównie Mpix).
Fakt, mogliby jednak więcej rewolucji wrzucać. Chociaż pamiętam, że jak pokazano specyfikacje 5D2 to ludziom szczęki opadły. 7D też raczej do minimalnych zmian nie należy. Za to np. różnica miedzy mk3 i mk4 w jedynce jest dosc mala.

Wprowadzanie nowych udogodnień (np. ruchomy LCD) jako ostatni producent, gdy już wszyscy dawno to mają. W bezlusterkowcach też będzie ostatni.
Tu sie nie wypowiem. Dla mnie to jest zaleta ze ruchomych LCD nie ma, ale to osobiste preferencje.
Właściwie w ogóle LCD mogłoby nie byc i wcale bym jakoś strasznie nie płakał.

1D, 1Ds, 600mm f/4 i podobne cenowo akcesoria raczej mnie nie interesują.
Ale Canona tak więc wiesz jak jest...raz jeden target zadowolony, raz drugi...niestety...