Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 177

Wątek: Co się dzieje z Canonowcami?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tak czytam, czytam, czytam i odnoszę dziwne wrażenie, że 90% ludzi posiadających sprzęt foto, cierpi na nieodpartą potrzebę wymiany tego co posiadają po każdej premierze u każdego producenta aparatów. Jak Nikon coś pokaże, to zaraz podnosi się larum, że już, że natychmiast trzeba zmienić stajnię, bo Canon robi nas w jajo i ma nas tam, gdzie my mamy innych. Jak Sony coś wypuści, to zaraz krzyk, że C i N są 100 lat za murzynami i już natychmiast trzeba się przesiadać, bo żenada i dramat u tych wielkich. To może wreszcie zmieńcie te systemy n wymarzone, a nie bawcie się w erotomanów gawędziarzy, czy innych polityków obiecujących co to oni nie zrobią, jak już się wezmą za robotę. Cały czas jak chodze po lasach i polach nad Pilicą to jakos nie mogę znaleźć tych porzuconych 5d2. W śmietniku na Warszawskiej sadybie też zresztą nie...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Przyczyna jest jedna, nie ma systemu doskonalego łącznie z serwisami. Ponieważ sporo osób dąży do doskonałości, popada w obłęd poszukiwania tego co jest nieosiągalne. Stąd bierze się skakanie z kwiatka na kwiatek, inaczej z systemu na system.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlaczego nie? Za czasów analogowych były i budżetowe szkła, i drogie L-ki. Czyżby chodziło tylko o wyprucie klienta z kasy? Poza tym ja nie chcę targać wielkich i ciężkich szkieł z czerwonym paskiem. Chciałbym mieć zestaw 5D z obiektywami w stylu 85/1.8. Niech będą ostre po lekkim przymknięciu o 0,5EV, niech mają zwartą obudowę magnezową i niech będą małe jak 85/1.8 lub mniejsze. Czy to wygórowane żądania? Dlaczego nie można odświeżyć 28/1.8, 35/2 (lub 1/.8), 50/1.4, 100/2 ??? Może wolę małe 35/1.8 ostre od f/2 z filtrem 58mm niż duże 35/1.4 ostre od pełnej dziury z filtrem 72mm i dużo, dużo wyższą ceną. Akurat 5D2 to na pewno nie jest Ferrari.

Pamiętam premierę 5Dmk2. Szczęki opadały, szczególnie gdy ludzie czytali o AF. Długo nie mogli uwierzyć że nic się w AF nie zmieniło, zanim specyfikacje nie potwierdziły się w 100%.

7D to jest krok do przodu, ale D300 miał to wszytko co ma 7D już dawno (filmy mnie nie interesują).

Nieruchomy LCD to zaleta? A dlaczego? Jak nie chcesz nim ruszać, to nie ruszaj albo nawet podklej od tyłu taśmą dwustronną do body. Wg mnie ruchomy LCD to ogromna zaleta. Nikt nie każe nim obracać, ale miło że można.

Jedynki są droższe od 5D2, wystarczy sprawdzić cennik. Nawet od 5D2 z gripem (a ja osobiście gripa nie potrzebuję). Nikon za podobną do 5D2 cenę daje prawdziwe uszczelnienia, wbudowaną lampę do sterowania zewnętrznymi oraz o conajmniej dekadę lepszy AF.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Dlaczego nie? Za czasów analogowych były i budżetowe szkła, i drogie L-ki. Czyżby chodziło tylko o wyprucie klienta z kasy? Poza tym ja nie chcę targać wielkich i ciężkich szkieł z czerwonym paskiem. Chciałbym mieć zestaw 5D z obiektywami w stylu 85/1.8. Niech będą ostre po lekkim przymknięciu o 0,5EV, niech mają zwartą obudowę magnezową i niech będą małe jak 85/1.8 lub mniejsze. Czy to wygórowane żądania? Dlaczego nie można odświeżyć 28/1.8, 35/2 (lub 1/.8), 50/1.4, 100/2 ??? Może wolę małe 35/1.8 ostre od f/2 z filtrem 58mm niż duże 35/1.4 ostre od pełnej dziury z filtrem 72mm i dużo, dużo wyższą ceną. Akurat 5D2 to na pewno nie jest Ferrari.

Pamiętam premierę 5Dmk2. Szczęki opadały, szczególnie gdy ludzie czytali o AF. Długo nie mogli uwierzyć że nic się w AF nie zmieniło, zanim specyfikacje nie potwierdziły się w 100%.

7D to jest krok do przodu, ale D300 miał to wszytko co ma 7D już dawno (filmy mnie nie interesują).

Nieruchomy LCD to zaleta? A dlaczego? Jak nie chcesz nim ruszać, to nie ruszaj albo nawet podklej od tyłu taśmą dwustronną do body. Wg mnie ruchomy LCD to ogromna zaleta. Nikt nie każe nim obracać, ale miło że można.

Jedynki są droższe od 5D2, wystarczy sprawdzić cennik. Nawet od 5D2 z gripem (a ja osobiście gripa nie potrzebuję). Nikon za podobną do 5D2 cenę daje prawdziwe uszczelnienia, wbudowaną lampę do sterowania zewnętrznymi oraz o conajmniej dekadę lepszy AF.
    I tu dochodzimy do sedna, Ty masz pobozne zyczenia, a wielkie firmy maja statystyki i wlasne zdanie na temat czego ludzie oczekuja To ze Ciebie filmy nie interesuja - wcale nie oznacza ze innych nie interesuja. To ze ruchomy lcd Tobie nie przeszkadza nie oznacza ze wiekszosci moze przeszkadzac.

To ze Ty nie potrzebujesz gripa do 5d nie oznacza ze jedynka jest drozsza. Jak chcesz porownywac cene czegos co ma gripa, to tylko do czegos z gripem. Inaczej to jest chore porownanie jak w przypadku samochodow niemieckie vs japonskie. ze Niby te drugie sa drozsze. Ale nikt nie bierze pod uwage ze w japonczykach czesci sa czesto drozsze przez to ze sa w kompletach, a w niemcach osobno.

AF sprzed dekady, przed 3 wiekow moze ? Uzywalem 300D, uzywalem 400D, uzywalem 50D, uzywalem d70, d80, d90, d300s i wiesz co ? Zlej baletnicy...

Nikon daje prawdziwe uszczelnienia. Suuuper, a canon nie ? z nieuszczelnionym 300D latalem w ostrej ulewie pare godzin i dziala. Pare puszek padlo i wielkie halo. To ze tasmy pokorodowaly to nie znaczy ze od warunkow zewnetrznych. Mogly byc inne powody. Wiec nie ma co zrzucac winy na cos, do czego nie ma sie pewnosci w 100%.

Kazdy system ma lepsze i gorsze cos. Jeden to, drugi tamto, a trzeci nic. Jak pasuje Ci bardziej Nikon, to smialo, nikt Cie przeciez nie trzyma przy Canonie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

Nie wiem czy zauważyłeś, ale piszesz po prostu tak jak Ty chcesz żeby firma działała, totalnie zapominając o realiach. No cóż, wolno Ci, bo dlaczegoby nie. To idź się frustruj dalej, ja sobie poczytam o tym mitycznie złym AF w 5D2

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Ale ta dyskusja jest bez sensu.... Idźcie pofotografować póki jest pogoda.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

U mnie jest juz za ciemno zeby AF zadzialal :P Do tego szumi mi za bardzo iso100 :P

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Przełącz się na MF i weź statyw ISO 50 nie szumi
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Fajnie. Dzięki hackowi w moim 350d jest dostępne iso3200, a dzieki nowym wersjom DPP jest ono całkiem używalne.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

W statywie urwalem glowice ostatnio i mam naramienny opierak stabilizujacy :P A iso 50 w 300D to chyba tylko programowo To nie dla mnie Ten wątek jest bez sensu. Ale jak widac, z Canonowcami jest wszystko w porzadku

mc_iek - iso 3200 w 350D !? Przeciez tego w canonie nie da sie uzywac! Ani w 1D, ani w 1Ds, ani w 5D, ani w niczym. Za to taki d300s, d700, mmmm, mióóóóóóóóód mydlany w moje oczy

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów