Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 177

Wątek: Co się dzieje z Canonowcami?

Domyślnie

Nie liczę tego, ale wydaje mi się, że jest tyle samo ogłoszeń zamienię 5d2 na d700, co i w drugą stronę. Znam też kilka przypadków powrotów do starego systemu. To chyba normalne, że ludzie próbują znaleźć coś spełniającego ich wymagania. No cóż ideałów nie ma i chyba nie będzie, bo wymagania będą również rosły.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie

Domyślnie

5DmkII - w porównaniu do Nikona - bez wbudowanej lampy (sterowanie wbudowaną zewnętrznymi), z AF sprzed co najmniej dekady (już 5D miał stareński AF)

60D - downgrade

bezlusterkowce - zero perspektyw przez 2 lata (a to też może być plus w systemie, bezlusterkowiec i lustro, uzupełniające się, obsługujące te same lampy i akcesoria, obiektywy do luster przez adapter)

28/1.8, 35/2, 50/1.4 stare dinozaury, nie wyrabiające w epoce wymagań cyfrowych. Przydały by się nowe wersje tych niedrogich szkieł (bez podwyżki cen).

Premiery jakiś olbrzymich bazook za koszmarne pieniądze, a brakuje będących bliżej ludzi - nowego 24-70L z IS, 135L z IS, 100-400 z nowym IS, nowego 17-40 (czy 16-50)...

Ruchomy LCD - wprowadza jako ostatni.

Ostatni ciekawy ruch to 7D, ale to pościg za już dawno będącym na rynku D300. A poza tym ciągle odgrzewane kotlety i zastanawianie się, co tu obciąć lub czego nie dać, by nie zaszkodzić sprzedaży modeli z półki wyżej. I nowa jednyka DS nie może jakoś się urodzić.

Jakoś ostatnio mocno nieruchawa ta firma, mało innowacyjna.
    Tylko coraz więcej Mpix. Sony przynajmniej kombinuje jakieś użyteczne funkcje (HDR, panorama).

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Ja w nieco innej półce cenowej, ale w sumie to z ciekawości chciałem sprawdzić jak pracuje się z Canonem, gdyż wcześniej nawet nigdy nie trzymałem go w rękach. Po parunastu latach rozstałem się z D70s który dla mnie osobiście był idealnym korpusem na rzecz 30D. Oba korpusy są mniej więcej podobnych gabarytów i to samo tyczy się użytych metariałów. Na początek kupiłem najtańszą stałke C50 mm. To co mnie przeraziło to AF w 30D i brak jakiego kolwiek sterowania lampami bezprzewodowo co bardzo sobie chwaliłem w nikonie i najważniejsze opcje gdzieś poukrywane w menu Cfn. Jakość obrazowania tego jasnego obiekywu nawet nie ma co porównywać do Nikkora. Ale cóż mam nadzieje że z czasem poznam dobre strony tego aparatu i będzie nam się dobrze zyło

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Każdemu z nas uda skompletować w Canonie system, który nas usatysfakcjonuje - szkoda tylko, że będą to w większości rzeczy "stare ale jare", w rodzaju starych 50-tek, 5-tek, elek f4, tanich stałek z epoki analoga. I na nic więcej (mówię o sobie) mam nie liczyć? Zawiodłem się nie sprzętem od Canona, tylko tym że znaczę dla tej firmy jako konsument tak niewiele. Że tak trudno być mi teraz jej kibicem.
    O czym Ty mówisz Mariusz? Kto Ci każe kupować stare 5tki, elki f4 itd?

Dla mnie jedyne co denerwuje strasznie w Canonie to kiepska kontrola jakości. Kiedyś ta kiepska kontrola była w Nikonie (odpadające gumy itd). Przyszła kolej na Canona. Bo jeśli chodzi o asortyment sprzętu to Nikon wciąż jest 10 lat do tyłu...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Bo jeśli chodzi o asortyment sprzętu to Nikon wciąż jest 10 lat do tyłu...
    Co do opóźnienia Nikona o 10 lat, to porównując D700 i 5DmkII, to raczej Canon jest tu opóźniony o dekadę (albo więcej) - szczególnie w AF.

Główne grzechy Canona:

Brak dobrego AF-u w FF (nie licząc ultrarogich jedynek), a to w FF bardziej widać nietrafioną ostrość niż w APS.

Brak sterowania lampami zewnętrznymi bez kupowania dodatkowych akcesoriów.

Budżetowe stałki (FF) to stare konstrukcje z czasów analogów.

Kiepska współpraca z niesystemowymi obiektywami (Sigma, Tamron, Tokina).

Minimalne zmiany w nowych modelach (głównie Mpix).

Wprowadzanie nowych udogodnień (np. ruchomy LCD) jako ostatni producent, gdy już wszyscy dawno to mają. W bezlusterkowcach też będzie ostatni.

1D, 1Ds, 600mm f/4 i podobne cenowo akcesoria raczej mnie nie interesują.

Domyślnie

AF w moim 5d2 trafia idealnie nie wiem o co chodzi.
    Nie chcę sterowania lampami błyskiem lampy wbudowanej bo tak to działa w nikonie.
    Budżetowe stałki są do cropa do FF masz L-ki i to odnawiane nowe.
    Co do współpracy z niesystemowymi obiektywami się zgodzę choć wyjątkiem jak dla mnie jest Tamron.
    Nikon także będzi gonił Mpix np. w następcy d700.
    Ruchomy LCD na pewno nie będzie mi potrzebny tak jak i LV.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Dla mnie to nie 60D byłby takim znakiem, lecz uszczelnione puszki 7D i 1DIV,
    "padające" w niesprzyjających warunkach atmosferycznych.
    Canon jest niestety w niżu - jakościowym.
    W odróżnieniu od Nikona, który to od lat nie może sobie poradzić z problemem rozciągających się gum, a usunięcie najczęstszej awarii w 24-70/2.8 kosztuje równowartość 3/4 nowego obiektywu.
    Tandeta, chińszczyzna i ogólny syf za niemałe pieniądze to znak naszych czasów, nie należy go specjalnie kojarzyć z Canonem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Prawda jest taka że kupując sprzęt czy canona czy nikona trzeba dobrze trafić bo zdarza się spory rozrzut jakościowy. Można trafić na ten gorszy i stąd niezadowolenia.
    Przerobiłem canona i nikona i ... znowu mam canona. Nie powiem nic złego o nikonie ale canon opanował większą część rynku i jest dostęp do większej ilości sprzętu z drugiej ręki.
    Dzięki temu w tym systemie mogę sobie pozwolić na takie 24-70 L prawie połowę taniej niż u konkurencji.
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Ceny używek FF na + dla C

5D + 24-70 + 85 1.8 = 3500+3500+1100= 8100zł

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Co do opóźnienia Nikona o 10 lat, to porównując D700 i 5DmkII, to raczej Canon jest tu opóźniony o dekadę (albo więcej) - szczególnie w AF.
    Porównując wiele innych poszukek z różnych segmentów to Nikon jest opóźniony o dekadę. Więc albo mówimy o ogóle, albo o szczególe.
    Poza tym chodziło mi głównie o obiektywy.

Brak dobrego AF-u w FF (nie licząc ultrarogich jedynek), a to w FF bardziej widać nietrafioną ostrość niż w APS.
    Te jedynki wcale nie sa drozsze od 5d2. Jak doliczysz sobie gripa, akku i pare ficzerów...

Brak sterowania lampami zewnętrznymi bez kupowania dodatkowych akcesoriów.
    Też jest.

Budżetowe stałki (FF) to stare konstrukcje z czasów analogów.
    Kupujesz Ferrari, zeby wozić butle z gazem? Budżetowe stałki nie są pod FF.

Kiepska współpraca z niesystemowymi obiektywami (Sigma, Tamron, Tokina).
    Podejrzewam, że Canon uważa to za zaletę ;-)

Minimalne zmiany w nowych modelach (głównie Mpix).
    Fakt, mogliby jednak więcej rewolucji wrzucać. Chociaż pamiętam, że jak pokazano specyfikacje 5D2 to ludziom szczęki opadły. 7D też raczej do minimalnych zmian nie należy. Za to np. różnica miedzy mk3 i mk4 w jedynce jest dosc mala.

Wprowadzanie nowych udogodnień (np. ruchomy LCD) jako ostatni producent, gdy już wszyscy dawno to mają. W bezlusterkowcach też będzie ostatni.
    Tu sie nie wypowiem. Dla mnie to jest zaleta ze ruchomych LCD nie ma, ale to osobiste preferencje.
    Właściwie w ogóle LCD mogłoby nie byc i wcale bym jakoś strasznie nie płakał.

1D, 1Ds, 600mm f/4 i podobne cenowo akcesoria raczej mnie nie interesują.
    Ale Canona tak więc wiesz jak jest...raz jeden target zadowolony, raz drugi...niestety...

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów