Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 177

Wątek: Co się dzieje z Canonowcami?

Domyślnie Co się dzieje z Canonowcami?

Tak sobie poczytuje od jakiegoś czasu to forum, ostatnio się zalogowałem, no i w giełdzie spora część ogłoszeń dotyczy "bo zmieniam system". Rozumiem, że z Canona na Nikona. Czy faktycznie Canon jest aż tak amatorskim i tanim sprzętem, że jego pozycja na rynku jest po to żeby "od czegoś zacząć" by i tak zejść na Nikona? Najczęstsze narzekania czytuję o kalibracji szkieł oraz o pomiarze światła i sterowaniu błyskiem, to ponoć Nikon ma lepiej opracowane. Z drugiej strony gdy wchodzę na allegro czy ceneo, szkła canona mi odpowiadają i parametrami i ceną, może brakuje trochę pancerności niektórych obiektywów ale i cena nie taka jak u odpowiedników Nikonowskich. To również skłania do tego, że aby zacząć się konkretnie bawić - Canon, np. 5D, aby poszerzać horyzonty - zmiana stajni na Nikona. Jeszcze nie widziałem ogłoszenia żeby ktoś sprzedawał coś ze stajni Nikona bo przechodzi na Canona. A może nie zauważyłem tych tłumów? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?

PS: Mi się w canonach podoba obsługa, menu, różnorodność i ceny obiektywów i mam 50D. Nie ukrywam, że z biegiem czasu chcę popróbować zabawy ze studyjnymi lampami, na początku na kablach, czy faktycznie będę zmuszony do zmiany systemu za jakiś czas? Czy faktycznie Canon ma tyle słabość żeby go porzucać? Jest bliższy zawodowemu sprzętowi? Ciekawi mnie Wasz zdanie..

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Bez znaczenia. Jedni lecą na Canonie inni na Nikonie. To są jakieś subiektywne decyzje.... Co komu pasuje..... nie szukałbym tu jakichś sensacji i drugiego dna....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

gdybym robil tylko zdjecia zimowe, to bym juz dawno byl nikonie bo:
    nie musze miec 2 puszek zeby miec szybki tryb seryjny i pelna klatke,
    lepszy autofokus, zdjec jest na tyle malo ze dojscie do ladu z kolorami nie zajmie pol zycia, mniej problemow z niesystemowymi szklami.

ale niestety robie tez inne rzeczy wiec zostaje canon.
    ochajtajsie

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Temat wyższości jednego systemu nad drugim :P
    A co ci lepiej w ręce leży?
    Jeśli chodzi o resztę to szkieł i puszek masz pod dostatkiem w oby systemach.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Patrząc z perspektywy zwykłego zjadacza chleba i to że z nikonem pracowałem 6 lat jest w tym wszystkim troche racji

Domyślnie

Zwykle na forum Canona ludzie pozbywają się Canon'a (zwykle na rzecz Nikona), a na forum Nikona pozbywają się zwykle Nikonów (analogicznie...). Ogólnie nie oczekuj, że ludzie powiedzą Ci: tak, Canon jest gorszy od Nikona na forum Canona i odwrotnie. Śpij spokojnie- czołówka polskich fotografów ślubnych foci raczej Canonami, więc jakoś "wszyscy" się ich nie pozbywają. Poza tym przypatrz się, gdy oglądasz jakieś wydarzenie sportowe kolorom obiektywów: jeśli białe to zapewne Canon.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ale marketingowy post
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

Dlaczego marketingowy? Takie są fakty, co oczywiście nie świadczy o tym, że Canon jest lepszy (czy odwrotnie). Generalnie to ja sam wcale tak nie uważam, ale wybrałem Canona i jakoś nie mam kompleksów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Dlaczego marketingowy? Takie są fakty, co oczywiście nie świadczy o tym, że Canon jest lepszy (czy odwrotnie). Generalnie to ja sam wcale tak nie uważam, ale wybrałem Canona i jakoś nie mam kompleksów.
    Słyszałem o opiniach typu:
    - "wybrałem Nikona z tego względu, że jest marką, która zajmuje się produkcją tylko aparatów fotograficznych i optyki do nich więc koncentruje się na jednej kategorii produktów, a Canon jest marką, która produkuje aparaty, skanery, drukarki, kamery, ksera, faksy, kalkulatory itd. więc jest marką uniwersalną, a jak coś jest do wszystkiego do jest do d...."

Bywają i takie opinie :-D

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

miałem nikona a nawet 3,teraz canona i jednym i drugim da się zdjęcia robic
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów