Zobacz wyniki ankiety: Czy warto wymienic 135L na 100L IS Macro?

Głosujących
102. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Czy zamienić 135L na 100L IS Macro?

Uzależniony

Domyślnie

Jesli jest opcja posiadania jednego i drugiego to cacy.

Jesli nie i nie szkoda 35mm to wymienic.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam zakupiony wcześniej 135L,używam głównie do portretów i do fotografii imprez.
    Ostatnio dokupiłem 100L- do makro,chociaż czasem używam jako krótkie tele,również sporadycznie do portretów.
    W 135L ma dla mnie znaczenie jego dłuższa ogniskowa i światło 2,0.Bardziej podoba mi się jego bokeh,ale to już kwestia gustu.Do fotografii portretów IMO nadaje się "trochę" lepiej od 100L.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja bym zamienił z jednym tylko ale: sport.
    ....
    ...i drugie ale - koncerty (temat jakże bliski mojemu sercu i Pikczera :-D ). W słabo oświetlonych miejscach AF 100macro L potrafi pobłądzić (tzn bez histerii, ale lubi szukać), więc zostałem przy 135L, bo pewność (oprócz jakości obrazka, bokeh itd, co jest kwestią indywidualnego gustu) jest w warunkach bojowych ważniejsza

Uzależniony

Domyślnie

Po przemysleniach nocnych wnioski.

Czy zamienic 135L na 100L macro? Opowiedz brzmi: NIE.

135L szybki, jasny, ostry, wysmienity teleobiektyw. Nie pozbywa sie szkiel wybitnych.

Pozostaje Ci Mariuszu dokupic 100L macro. Obiektyw, ktory jest szklem wybitnym i bedzie uzupelnieniem Twego arsenalu.

Koniec wywodu.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

co prawda nie mialem do czynienia z zadnym z w/w obiektywow, ale przez okolo rok czasu uzywalem tamron 70-200/2.8 (swoja droga wypas szklo), wiec wiem ze 100mm i 135mm to w zasadzie te same ogniskowe /no moze 135mm troche bardziej splaszcza perspektywe/
    ogniskowe 100mm i 135mm to w zasadzie roznica jednego kroku w tyl lub w przod.
    fotografuje od mniej wiecej 3 lat glownie portrety i z biegiem czasu wypracowalem sobie styl bez kombinowania, czyli cala sylwetka ~ 50mm, ciasne portrety ~ 100mm.
    od dluzszego czasu ostrze zeby na fotografie makro takze jak dla mnie wybor 135L czy 100L jest oczywisty
    mam w jednym obiektywie ciasna portretowke, makro i krotke stabilizowane tele, ktore przy wykorzystaniu ostrosci tego szkla i zapasu 21Mpix 5DmkII mozna spokojnie kadrujac "przerobic" na cos okolo ~ 160mm
    zreszta i tak nigdy mnie nie krecily tak duze ogniskowe.
    jak potrzebuje bardziej rozmyty bokeh - czyli "plastycznie i magicznie" to mam EF 50/1.4 ktory jak dla mnie daje wspaniale rezultaty:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=66886
    pozatym wiem jak bardzo jest plytka GO z EF 85/1.8 na FF wiec moge sie tylko domyslec co to za hardcore f/2.0 135MM na FF
    jak tylko bedzie sposobnosc to sprzedaje 85/1.8 i wciagam 100L
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No to z Waszych opinii i rad (czego sie domyslalem :-)) trzeba zbierac na 100L IS Macro a nie kombinowac z wymiana - co ja znowu powiem zonie...? :-(

Domyślnie

135-ka ma jeszcze jedą zaletę można go podpiąć pod konwerter np. x1,4 i robi się ogniskowa 189 ze światłem 2.8
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

135L, to moj najlepszy jakosciowo obiektyw poza 85L II. To niesamowite szklo, od lat niezmieniane i male, poreczne, lekkie oraz... CZARNE ;-)
    Ale to nie wszystko - to szklo ma swiatlo f/2.0 - to nie w kij dmuchal. Zarowno rozmycie, plastyka, jak i mozliwosci np. koncertowe (jak juz kolega ARN wspomnial ;-)) stawiaja ten obiektyw - wbrew pozorom niedrogi - na wysokim miejscu.
    Dlatego nowa setka macro jest niezaprzeczalnym faworytem w swoim zakresie i klasie, jednak nadal uwazam (choc glosow za wymianą jest niemało), ze to nie jest dobry pomysl na podmiane. Trzeba miec oba 8)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    uwazam (choc glosow za wymianą jest niemało), ze to nie jest dobry pomysl na podmiane. Trzeba miec oba 8)
    Mam oba i uważam dokładnie tak samo jak Ty :-)
    A żonie to chyba wiesz co powiedzieć skoro już kilka szkiełek masz

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale to nie wszystko - to szklo ma swiatlo f/2.0 - to nie w kij dmuchal. Zarowno rozmycie, plastyka, jak i mozliwosci np. koncertowe (jak juz kolega ARN wspomnial ;-)) stawiaja ten obiektyw - wbrew pozorom niedrogi - na wysokim miejscu.
    Moim zdaniem światło,to zasadniczy argument.
    Mam 100L od roku i pierwszy pomysł był taki, że po jego zakupie 85/1,8 sprzedam.
    Efekt ? Nadal mam obydwa szkła

W wielu sytuacjach stabilizacja światła nie zastąpi.
    I kropka.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów