Zobacz wyniki ankiety: Czy warto wymienic 135L na 100L IS Macro?

Głosujących
102. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Czy zamienić 135L na 100L IS Macro?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez berith1 Zobacz posta
    Hmm, a ja przejrzałem zdjęcia ze swojej ostatniej wizyty u teściowej i znalazłem kilka ostrych fotek z czasem 1/6.

Czyli jednak da się :razz:
    Sprawdzam, pokaż tą swoją ostrą teściową nawet na 1/6

Uzależniony

Domyślnie

dolaczam sie do apelu o jakies sample z 1/6 z reki, tym bardziej ze wlasnie kupuje to szkielko
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Miałem 100 L zaraz po premierze (dzięki Towers ;-) ) i po kilku próbach na bezdechu wyciągałem 1/20 - 1/15 max. Niemniej nie leżało mi to szkło.
    I w dodatku - jak napisałem wcześniej - na koncertach AF biegał, więc zostałem przy 135L.

Teraz rozważam kupno zwykłej 100 2.0 (nie robię robali, więc macro nie jest mi potrzebne), bo światło "uber alles" :-D

Coś już napisał

Domyślnie sample 1/6

Proszę bardzo. Ale teściowej nie będzie, bo akurat wyszła nieostro ;-)
    Za to będzie fragment (100%) zdjęcia innej osoby z rodziny (bo na całe się nie zgodziła), a poniżej jeszcze z dzisiejszych testów dla potwierdzenia że to nie czysty przypadek z tą ostrością - z braku modelki szmaciany Yoda w słabym świetle bocznym z okna oraz kawałek (znów 100%) haftowanej firanki. Wszystkie zdjęcia z czasem 1/6 i f/2.8 RAW -> ACR -> jpg bez dodatkowej obróbki i jakiegokolwiek podnoszenia kontrastu czy wyostrzania. I robione były bez jakiegoś specjalnego kombinowania typu wstrzymywanie oddechu, czy spinanie... no wiecie czego
    Pokazuję też cały kadr, żeby nie było że makro strzeliłem. Reszta danych w exif.
    Aha, i oglądając proszę wziąć pod uwagę, że to matryca 18 Mp aps-c, a nie ff.

Ale zgodzę się z przedmówcami, że o ile "da się" zrobić zdjęcie z takim czasem z ręki, to jest to raczej mało efektywne, bo ostre wychodzi jedno na siedem. Generalnie - tak jak wyżej - można zejść z czasem do 1/20 - 1/15 przy tym szkle (oczywiście nie przy zdjęciach makro 1:1).

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Okej, wrocilem ze zleconka, generalnie pare portretow seta zrobilem wiec mozna jako tako ocenic jakosc. Publikowac tutaj nie moge, bo to jakies tam szychy, ale chetnym wysle paczke na maila. Szumofobow nie zapraszam, bo wysokie ISO to norma, ale ostrosc jest ok.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Co do czasow - jak musze to zejde z czasem, ale realnie patrzac 1/30 to minimum dla ostrych fot. Poruszonych moze troszke, ale 1 czy 2 mm na 100% z nowej piatki to mozna sobie radosnie wziac i olac. Zreszta i tak do lowlightu wole je niz 135L. A 85L to inna baja cenowa (i wagowa), wiec nie stawialbym jej obok.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 22-10-2010 o 00:46 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Publikowac tutaj nie moge, bo to jakies tam szychy, ale chetnym wysle paczke na maila.
    Skoro publikować nie możesz, to radziłbym też nie rozsyłać.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No trudno, w poniedziałek złapię parę ludzi setką, tym razem ze zgodą na publikację.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony

Domyślnie

W zyciu nie wymienilbym 135 na 100L i na odwrot. Oba szkla powinny sobie byc w torbie.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

I chyba tak wlasnie trzeba zarobic :-)

Uzależniony

Domyślnie

Nie sprzedawaj 135L bo beda baty

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów