Tak
Nie
Nie umiem powiedzieć / nie mam zdania
dolaczam sie do apelu o jakies sample z 1/6 z reki, tym bardziej ze wlasnie kupuje to szkielko
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Miałem 100 L zaraz po premierze (dzięki Towers ;-) ) i po kilku próbach na bezdechu wyciągałem 1/20 - 1/15 max. Niemniej nie leżało mi to szkło.
I w dodatku - jak napisałem wcześniej - na koncertach AF biegał, więc zostałem przy 135L.
Teraz rozważam kupno zwykłej 100 2.0 (nie robię robali, więc macro nie jest mi potrzebne), bo światło "uber alles" :-D
Proszę bardzo. Ale teściowej nie będzie, bo akurat wyszła nieostro ;-)
Za to będzie fragment (100%) zdjęcia innej osoby z rodziny (bo na całe się nie zgodziła), a poniżej jeszcze z dzisiejszych testów dla potwierdzenia że to nie czysty przypadek z tą ostrością - z braku modelki szmaciany Yoda w słabym świetle bocznym z okna oraz kawałek (znów 100%) haftowanej firanki. Wszystkie zdjęcia z czasem 1/6 i f/2.8 RAW -> ACR -> jpg bez dodatkowej obróbki i jakiegokolwiek podnoszenia kontrastu czy wyostrzania. I robione były bez jakiegoś specjalnego kombinowania typu wstrzymywanie oddechu, czy spinanie... no wiecie czego
Pokazuję też cały kadr, żeby nie było że makro strzeliłem. Reszta danych w exif.
Aha, i oglądając proszę wziąć pod uwagę, że to matryca 18 Mp aps-c, a nie ff.
Ale zgodzę się z przedmówcami, że o ile "da się" zrobić zdjęcie z takim czasem z ręki, to jest to raczej mało efektywne, bo ostre wychodzi jedno na siedem. Generalnie - tak jak wyżej - można zejść z czasem do 1/20 - 1/15 przy tym szkle (oczywiście nie przy zdjęciach makro 1:1).
Okej, wrocilem ze zleconka, generalnie pare portretow seta zrobilem wiec mozna jako tako ocenic jakosc. Publikowac tutaj nie moge, bo to jakies tam szychy, ale chetnym wysle paczke na maila. Szumofobow nie zapraszam, bo wysokie ISO to norma, ale ostrosc jest ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do czasow - jak musze to zejde z czasem, ale realnie patrzac 1/30 to minimum dla ostrych fot. Poruszonych moze troszke, ale 1 czy 2 mm na 100% z nowej piatki to mozna sobie radosnie wziac i olac. Zreszta i tak do lowlightu wole je niz 135L. A 85L to inna baja cenowa (i wagowa), wiec nie stawialbym jej obok.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez _igi ; 22-10-2010 o 00:46 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
No trudno, w poniedziałek złapię parę ludzi setką, tym razem ze zgodą na publikację.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
W zyciu nie wymienilbym 135 na 100L i na odwrot. Oba szkla powinny sobie byc w torbie.
I chyba tak wlasnie trzeba zarobic :-)
Nie sprzedawaj 135L bo beda baty![]()