... jest takie coś w ogóle??
... jest takie coś w ogóle??
Nie ma
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Są radiowe. Mają na nadajniku radiowym osobny przycisk od ustawiania AF i osobny od wyzwalania migawki.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Poprawka. Właśnie potestowałem.Co po takim wężyku, jeśli aparat nie zwolni migawki, jeśli jest nieostro.
Owszem jest osobny przycisk od nastawiania ostrości.
Ale wyzwolenie migawki i tak uruchamia autofokus.
Muszę więc odszczekać.
Odszczekuję.
Właśnie też się zastanawiam jaki cel przyświecał by takiemu urzadzeniu![]()
EOS + L i kupa gratów ...
Zamysł tego pomysłu jest taki: załóżmy ustawiam af np. na drzewo, puszczam spust wykadrowuje jak mi się podoba w tym momencie przełączam z af na mf żeby auto focus mi ostrości nie przestawił i robię zdjęcie. W całej sytuacji nie wygodne jest dla mnie ciągłe przełączanie af/mf przy obiektywie. Gdyby takie coś było w wężyku sprawa była by bardziej komfortowa :-)
To uzyskasz każdym wężykiem na dwa sposoby.
1) Ustawiasz AF na wybrany punkt wciskając spust migawki do połowy. Trzymając przycisk cały czas wciśnięty do połowy masz Af zablokowany na tym punkcie. zmieniasz kadr i dociskasz spust do końca. Masz zdjęcie z dowolnym kadrem z ostrością ustawioną na wybrany punkt.
2) Przełączasz obiektyw na Mf. Ustawiasz manualnie ostrość tam gdzie ci pasuje , kadrujesz do woli punkt ostrości ustawiony manualnie się nie zmienia. Wciskasz spust , efekt masz jak powyżej. dowolny kadr z ostrością na wybranym punkcie.
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro