Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Usprawnić komputer do fotek?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, ja dorzucę taką uwagę ogólną do wszystkich miłośników RAID: ludzieeee, to chroni tylko przed fizyczną awarią dysku - a to jest może 20% problemów jakie mogą się przydarzyć "in real life"!. Proponuję proste doświadczenie: weźcie RAIDa (dowolnego), wyzerujcie mu 'dd' pod Linuxem kilka sektorów na jednym z dysków. Kupa. Zima. Może być choćby RAID 0+1, zduplikowany na lustrzanym serwerze, UPS, agregat, elektrownia w piwnicy, prywatna kopalnia uranu... to nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o konieczność robienia backupu!

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Canis Lupus zupelnie nie wiem po co to przekleiles ... ja wiem jak dzialaja poszczegolne raidy w teorii do tego mam tez niewielka praktyke z raidami 0,1,0+1 w wersjach sprzetowych i softwarowych. To co napisales tylko potwierdza to co napisalem ja.
    Generalnie polecam zbudowanie kilku macierzy stripingowych i mirrorowych w oparciu najlepiej o rozne dyski i na tej podstawie budowanie swoich opinii.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytam i nie chce mi się wierzyć, że Wy zajmujecie się fotografią.
    Wymieniam komputer co 3 lata i nic w nim nie zmieniam, bo i po co. RAM-u
    dużo min. 2GB - monitor LCD EIZO CG 220 - lepszego nie widziałem - kolor
    BOSKI i w dodatku taki jak jest /widać wszystko/. Acha zapomiałem dodać -
    komputer Mac g5 i działa

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Uważnie przeczytałem wszystkie uwagi i choć nie wszystko zrozumiałem (szczególnie o tych RAIDach) to: ponieważ mam pamięci ELIXIR 400 - wymieniłem płytę na Epoxa EP-8RDA3+G by wykorzystać do maksimum możliwości pamięci a jednocześnie przyspieszyć procesor; oraz wymieniłem zasilacz na 350W Chiefteca.Problem wynikał z tego ze po otwarciu większej ilości zdjęć komputer stawał.Zresztą - działał nie najlepiej.Niestety przyczyną główną był wredny Trojan który przedostał się przez Nortona i zagnieździł w Windowsie - robiąc co chciał.Któreś skanowanie i zmiana metody uaktualniania Nortona pozwoliły go znaleźć i usunąć.Teraz próby przyspieszania procesora.Niemniej jednak - wymiany poszły na dobre: zdecydowanie polepszyły się czasy pracy pamięci - niekiedy az o 1/3!Szykuję się do zmiany aparatu i dużych plików - stąd moje pytanie.Nie jestem komputerowym ekspertem - stąd temat macierzy choć brzmi atrakcyjnie jest chyba poza moim zasięgiem.Z uwaga śledzę temat....Dzięki za wypowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chieftec 350 to może być za mało... Obawiam się, że mój sempron 2.6+, 3HDD go zjada. Albo płyta jest padnięta :/
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Do tej pory używałem znacznie mniej markowego zasilacza - i nic mi nie padało!No - człowiek sie uczy - jak padło hasło "zasilacz" zacząłem czytac o tym i dopiero uzmysłowiłem sobie jak to istotne!Wybrałem kompromis jakości i ceny - i jestem pewien że o niebo przewyższa to co miałem dotychczas.Jeśli masz takie problemy - myślę że masz coś z płytą.Mam 2 dyski ale i 2 nagrywarki - często robię backupy ( jedna pracuje prawie stale) i na tym cienkim zasilaczu - nic się nie działo.Teraz montuję Chiefteca.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mam 3 dyski, 2 CD, 2 karty sieciowe i kontroler IDE zewnętrzny. Ponadto Hub usb w monitorze. Badziewnym czytnikiem widzę, że napięcie 12V troszkę delikatnie drży czasem. Ponadto sempron jednak żre trochę więcej prądu.

Radziłbym jednak dopłacić trochę i wziąć ciut większy zasilacz. W najgorszym wypadku przyda się na przyszłość. Ale płytę rzeczywiście muszę sprawdzić. Tylko jak? Ktoś ma dobry pomysł?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja miałem swego czasu 3 dyski i 2CD na zasilaczu 250W i było OK - ale to był (w tamtych czasach) że tak powiem "full wypas" - Enlight z wyższej półki. Myślę, że markowy zasilacz 350W nie powinien mieć z taką konfiguracją problemów. Moje 450W ciągnie w tej chwili 5 dysków, grafikę na PCIEx i procesor DualCore z dość wyraźnym zapasem mocy.

Nie bez powodu pisałem o markowym sprzęcie - na najtańszych zasilaczach dostępnych za grosze "500W" ma mniej więcej taki sam sens jak "1000W PMPO" na magnetofonach za 80PLN dostępnych na rynku

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Druga kwestia: kto ma pozytywne wrażenia z monitorów LCD jako podstawowych do fotek?Z jakich monitorów - bo jakoś nie bardzo mogę się przekonać....
    Mam skalibrowane (Eye1) Eizo L557 i nie jestem zadowolony. Brak mu czegoś z Mitsubishi 900. Z drugiej strony nie mam miejsca u siebie na takiego kloca jak 19- 22" CRT.
    Dzisiaj kupowałbym po uprzedniej kalibracji Eye1 w sklepie. Nie wierzę żadnym specyfikacjom. Dziś dobry LCD (eizo g220 i nec nie pamiętam symbolu) to koszt około 22-30k PLN.
    Cytat Zamieszczone przez hekselman
    A - mój stan bieżący: Athlon 2200+ (1.95Ghz) ; 1.5 Gb RAMu; dyski 160Gb i 120Gb
    Proponuję nie zmieniać (u mnie jest wolniej) jeśli nie zarabiasz na foto. Kaskę przeznacz na szkła
    Jeśli zarabiasz to macierz dyskowa z WD Raptor, dodatkowy Raptor na swapa, 2GB ramu na Shop+Bridge powinno być OK, procesor jak najszybszy. Który? Niewiem, wypadłem z obiegu za czasów mojego Athlona 1800+.
    the silence is deafening

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja mówie o Chieftecu 360, grafa też na PCI-ex (ma to znaczenie do poboru mocy?) - Radeon X600pro. Aha, jedna kość ramu 512 kingstona.

Kiedyś to były słabsze proce Mój duron z tym całym osprzętem (plus jeszcz jedna sieciówka i sblive) chodził na jakimś noname o podejrzanej mocy.

Chyba jednak muszę skoczyć do elektroników w Instytucie, podpierdzielić od nich miernik porządny i zmierzyć...

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów