Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Usprawnić komputer do fotek?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zawsze jest linux+gimp. Działa na 64bitach jak należy.
    CS2 tez biega bardzo fajnie tyle ze kolega przyczepil sie chyba do braku oficjalnego wsparcia dla wszystkich dobrodziejstw jakie za soba niesie Athlon64 od strony producenta.

Poza tym tak naprawde to ja nie za bardzo kumam jak mozna sie do tego przyczepic ... SMP to rozumiem ale to ... pewnie musze sie jeszcze sporo w tej dziedzinie poduczyc

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
    Co z tego że otwierając worda wykorzystuję wypasionego Gainwarda tylko w jednym procencie, przecież na tym samym kompie obrabiam zdjęcia, oglądam filmy i gram w najnowsze gry, które wykorzystują już 100% możliwości grafy.

Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie tylko byle jak, jakby całe jego życie to była obróbka zdjęć w PS.
    To ja podobnie napisze jak rysiaczek ... komp do kitu nie ma karty TV i hot swapa wiec do niczego sie nie nadaje ... kupa kasy wywalona w bloto. Poza tym o ile pamietam to nie mial byc komp dla Ciebie a dla autora watku a on oczekiwal konfiguracji dla grafika a nie gracza.

Na zaliczeniu przedmiotu bodajze "Architektura komputerow" dostalbys u mojego dawnego wykladowcy szmate.

Aha i tak IMHO to napisales to wszystko zeby sie pochwalic swoim konfigiem

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    CS2 tez biega bardzo fajnie tyle ze kolega przyczepil sie chyba do braku oficjalnego wsparcia dla wszystkich dobrodziejstw jakie za soba niesie Athlon64 od strony producenta.
    Ale mi chodzi, że jak skompilujesz gimpa dobrze, to dostajesz kod w pełni 64-bitowy "z dobrodziejstwami".
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Jak w temacie: od czego zacząć: co ma najwiekszy wpływ na komfort i szybkość obróbki dużych plików;
    komfort i szybkość to także "urządzenie wskazujące", dlatego zainwestowałbym w dobrą mysz ( np. logitech serii mx500 ) i tablet graficzny ( np. wacom ) jeśli jest skomplikowana praca z plikiem.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
    (..)Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie
    Po obcięciu całej wypowiedzi do powyższego cytatu zgadzam się w 100% ;-) Tak jak napisałem, Hekselman ma zupełnie przyzwoity sprzęt, zatem jeśli już zmieniać to na konkret - jeśli chodzi o podstawy (CPU, płyta, RAM).

Cytat Zamieszczone przez bonk
    oto jest forum o fotografii
    Bo jest Raz że hydepark, a dwa że wcale nie tak OT.

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Hmm, a czy ja już wspomniałem że mam 4x320GB dysków (w RAID5) i oddzielnie systemowe 200GB? ;-) A szybkością tych dysków jestem zaszokowany... każdy wyciąga linowego transferu 60MB/s - i nie zmienia się to przy jednoczesnym transferze z kilku dysków. Czyli np. przy czytaniu ze macierzy w stripingu (robiłem testy) iostat pokazuje transfer >200MB/s :eek:

Edit: właśnie sprawdziłem dla programowego RAID5 - odczyt liniowy 170-190 MB/s!! Oj, chyba wrócę do pewnej starej dyskusji na p.c.o.l na temat wyższości (..) nad (..) ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Moja propozycja konfiga dla hekselman'a, a konfiguracja mojego prywatnego kompa to dwie różne rzeczy.

Czytaj uważnie.

Domyślnie

A ja bym poszedl po najmnniejszej linii oporu, zainstalowal jeszcze raz system, z minimum koniecznych aplikacji i odlaczyl komputer od internetu, na pewno zyska sie duzo czasu - swojego i komputera
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    A ja bym poszedl po najmnniejszej linii oporu, zainstalowal jeszcze raz system, z minimum koniecznych aplikacji i odlaczyl komputer od internetu, na pewno zyska sie duzo czasu - swojego i komputera
    To swoją drogą Ale nie tylko. Ja na laptopie (PIV-M, 2.2GHz, 512MB RAM) się naprawdę męczyłem obrabiając zdjęcia. Do tego używam Gimpa, który jest na oko sporo wolniejszy od PS jeśli chodzi o filtry, transformacje itp. Po przesiadce na porządny sprzęt różnica jest kosmiczna. I, żeby było śmieszniej, nowy procesor ma zegar wolniejszy od tego laptopowego , bo cpuinfo podaje 2GHz. Ale to właśnie cała reszta: płyta, chipset, pamięć, no i sama architektura procka daje najwięcej - nie megaherce

No i jeszcze kwestia "do czego". Bo np. moje wymagania są względnie małe - ot, wygodna obróbka plików 8Mpix.

Domyślnie

Ja teraz tez robie male "przemeblowanie" dolaczam do tego dysku co mam maly dysk SCSI 15K na plik wymiany dla PS i dwa duze SATA w mirorze na dane i przeinstalowuje system z W2K na XP i defintywnie instaluje minimum aplikacji i odlaczam komputer od internetu. Poczekam na 64 bitowego PS i zmienie komputer. W tej chwili mam dwa Xeony i 1G pamieci RIMM, wiec duzo wiecej mocy juz nie wycisne a inwestowac w kolejny 1GB pamieci nie chce
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Napiszę co ja myśle:
    Jeśli grafika to:
    Dobry monitor (21" CRT)
    Graficzna dowolna.
    Duzo RAMu (1.5 GB czyli to co masz powinno spokojnie wystarczyć)
    Dyski: Pojemność spokojnie Ci wystarczy, lecz jesli masz taką mozliwość to zamień je na 2 identyczne i wrzuć w RAID'a

Polecam tez takie rozwiązanie: karta graficzna dual head i 2 monitory. jeden dobry do wysiwetlania obrazu a drugi w zasadzie dowolny do wyswietlania narzędzi.

A jeśli chodzi o inne rady to zapraszam na moje ulubione forum: www.community.tomshardware.pl
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów