Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Usprawnić komputer do fotek?

ARF-FOTO
    Guest

Domyślnie

Gainward za duży jak na 2D - programy do obróbki foto nie potrzebują masy potoków wyspecjalizowanych do grafy 3D ani kart wypasionych w pamięć 256 MB - a jeśli chodzi o granie to 6800 wystarczy aż na wyrost
    Athlon 64 i win 64 - nie ma aplikacji do grafiki pracujących w 64 bitowym środowisku
    RAM jak największy i jak najszybszy - ograniczenie to kasa lub płyta główna
    Intel nie jest już taką rewelacją - w tej samej cenie można kupić szybszego konkurenta
    Matrox - to specjalista od kart 2D przeznaczonych do obróbki wideo - jak ktoś ma kasę to może sobie zafundować kartę wyposażoną w sprzętowe kodeki MPEG ale juz se nie pogra
    Monitor albo drogi LCD przeznaczony do studia graficznego albo porządna bańka z kalibratorem kolorów

jeśłi komuś przy Athlonie 2200 i ramie 1,5 GB staje komputer to niech zrobi porządki ( XP potrafi nawet na celeronie 400 i 128 mb RAM chodzić ) - ciekawe co tam masz nainstalowane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Wymień ten szajs zwany athlonem na Intela i oprzyj konfigurację kompa na bazie n/w podzespołów a na pewno nie będziesz narzekać :

Asus P5WD2 Premium Wifi-TV Intel 955X
    Intel Pentium 4 551 (S775) 3.40 GHz HT (Prescott, 64-bit) BOX
    GeForce 7800 GTX Gainward Ultra/3500 PCX 256MB 2xDVI+VIVO "GS
    2 x WD Caviar SE 400 GB 16MB cache Serial ATA
    2 x Kingston HyperX DDR2 2x1024MB 900MHz CL5

Ten zestaw powinien cię zadowolić.
    Lubię słuchać, jak ktoś coś poleca, bo topowe w cenniku.. nic droższego nie było??? Bo ten sprzęt ma się nijak do zastosowań, jakie zostały postawione w pytaniu... podobnie, jak stwierdzenie 'szajs zwany athlonem'.

EDIT: Żeby nie było OT: jeżeli koniecznie chcesz coś zmieniać, to zmień procka na szybszego (pociągnie to niestety za sobą zmianę pamięci i płyty, ale warto) oraz utwórz z dysków RAIDA (stracić 40GB, ale tu warto po dwakroć)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To ja dorzucę swoje trzy grosze, bo sam jestem świeżo po wymianie sprzętu:
    • W tej chwili, z wielkim zdziwieniem, ale stwierdzam, że Intel suxx. Przez ostatnich 10 lat głosiłem dokładnie przeciwny pogląd :-) jednak mam ostatnio okazję porównać pod względem architektury, szybkości większość ostatnich zabawek, zarówno serwerowych jak i desktopowych (lub raczej workstation). Intel już został z tyłu. Gwoździem do trumny był dla mnie fakt, że po kompletnej klapie rynkowej skądinąd niezłej architektury IA64 Intel został przez rynek zmuszony do skopiowania rozwiązań od... AMD Tak, tak, Nemeo, ten wspaniały "Intel Pentium 4 551 (S775) 3.40 GHz HT (Prescott, 64-bit) BOX" jeśli chodzi o wsparcie 64 bitów jest kompletnie zerżnięty z AMD Jeśli chodzi o sam procek to nie ma co przesadzać... najprostsza zasada przy zakupie nowego sprzętu, to "najtańszy z danej półki". Ja wahałem się między najtańszymi wersjami Athlona 64 i Athlona X2 (dual-core), ostatecznie wybrałem to drugie.
    • Płyta główna - nie oszczędzać! Odkąd pamiętam, "dobra płyta" zawsze oznaczała coś w okolicach 700PLN Modele się zmieniały, ale cena była zawsze w tych okolicach. Ja mam i polecam Asusa A8N, w dowolnej wersji.
    • Pamięć - dobra i dużo, ale bez przesady. Na początek najlepiej kupić tyle ile aktualnie potrzeba w dwóch modułach, żeby wykorzystać DualChannel - to naprawdę daje kopa. Mi wystarczyło 2x512MB. Lepiej jednak nie kupować najtańszych modułów, warto zainwestować w porządniejszą markę: Kingston, Corsair itp.
    • Grafika jeśli do foto - byle jaka. Zaraz odezwą się maniacy "no ale Matrox, jakość obrazu przecież". Terefere. Miałem Matroxa G550 z porządnym monitorem (swego czasu top of line Samsunga), miałem najtańszą Rivę M64, przedtem jeszcze S3 Trio, potem firmowego Radeona 7000, w pracy jakieś GF2, teraz GF6600 (bo była najtańsza w sklepie) - różnice są pomijalne. Zwłaszcza od momentu upowszechnienia się DVI, gdzie sygnał i tak idzie cyfrowo. Jeśli potrzebna jest wierność kolorów itp, to i tak, dowolną kartę z dowolnym monitorem trzeba skalibrować. A jeśli nie - patrz wyżej
    • Dyski bez przesady. RAMu i tak z definicji kupujemy tyle, żeby wystarczało do typowych zastosowań bez zbytniego mielenia dyskiem. No chyba że nie - wtedy warto zastanowić się nad kupnem Raptora 73GB (10000rpm) jako dysku roboczego, ewentualnie spięciem dwóch dobrych dysków w striping. W każdym innym przypadku - dowolny, wystarczająco duży dysk.
    • Zasilacz często zapomniana, a bardzo ważna sprawa. Co najmniej 300W i dobrej firmy, w zależności od potrzeb (głównie ilości dysków) więcej.

Reszta w zasadzie mniej istotna (i budząca z reguły mniej kontrowersji ;-) )

Hekselman odpowiadając na Twoje pytanie: "Niestety" masz w sumie dość dobry sprzęt, i żeby poczuć zauważalną różnicę musisz trochę $$$ włożyć

• zmień płytę na najlepszą jaką znajdziesz "w sklepie za rogiem"
    • wsadź w nią najlepszy procesor jaki znajdziesz. Żeby poczuć różnicę musisz chyba wskoczyć w Opterony, i to nie te najtańsze. Jeśli Twój soft wykorzysta dwa procki - polecam wersję dual-core. To są prawdziwe dwa procesory (w odróżnieniu od HT Intela), i (w odróżnieniu od dual-core Intela) dostaje się to właściwie za darmo (pod względem konsumpcji prądu i generowanego ciepła).
    • Kup 2x1GB dobrej, firmowej pamięci i skonfiguruj ją tak, żeby działała w DualChannel.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wymień ten szajs zwany athlonem na Intela...
    Jak czytam takie teksty, to płakać mi się chce! Chyba nie wiesz, o czym mówisz.

Generalnie zgadzam się z Muflonem, może z wyjątkiem zasilacza. Na dzisiejsze czasy 300W może być za mało, polecam min. 350, a najlepiej 400W. Ale całkowicie się zgadzam, że wiele osób nie docenia funkcji, jaką w zestawie pełni zasilacz.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Muflon mnie wyprzedzil i napisal wlasciwie wszystko co chcialem wysmarowac na temat Intela i Matroxa. I jedno i drugie nie warte swojej ceny. Ci ktorzy pisza ze matrox do grafiki to szczyt marzen nigdy tak naprawde nie pracowali na tej karcie (sam mialem g450 i dawno temu g200 to sie chyba nazywaloi zadna to byla rewelacja a sterowniki wolaly o pomste do nieba).

Co do wypowiedzi kolegi ARF-FOTO na temat Athlona64 + Wina64 i aplikacji to wykorzystujacych. Sorry ale jakie ma znaczenie fakt ze programy graficzne na dzisiaj nie wykorzystuja dobrodziejstwa 64 bit architektury ? Przeciez jeszcze pare miesiecy i to sie zmieni. Malo tego nawet jesli nic w tym kierunku producenci nie zrobia to obsluguje ja sam system operacyjny.
    To wedlug Ciebie za malo ?
    A co zarzadza pamiecia, czasem procesora, procedurami ?
    Adobe CS2 ?
    Bo mnie zawsze sie wydawalo ze jadro systemu operacyjnego.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

To ja moze odpowiem na druga czesc pytania.

Tak, mam pozytywne (i to bardzo) doswiadczenia w pracy z fotkami na ekranach LCD. Tyle, ze nie na pierwszym lepszym z MediaMarkt a takimi troche z wyzszej polki.

Sporo robie na ekranie notebooka (Powerbook) ale ostatnio nabylem drugi ekran (a co, pochwale sie) - Dell 2405FPW (za cene znacznie nizsza niz podana na tej stronie). I musze powiedziec ze komfort pracy jest niesamowity. Na 24 calach przekatnej mozna zmiescic duzo. Jakosc obrazu swietna, kontrast swietny (czarne jest bardzo czarne a biale bardzo biale), brak dead i hot pikseli, jasnosc super, znieksztalcen brak, mozliwosc wlasnej korekcji gamma i kolorow, do tego pivot - mozna obrocic sobie ekran w pionie do fotek portretowych, wbudowany czytnik CF/SD/MMC/MS/..., hub USB 2.0, 4 wejscia video, picture-in-picture, itd., itp.

W zasadzie jedyny problem to ze zajmuje mi praktycznie pol biurka...

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
    Co z tego że otwierając worda wykorzystuję wypasionego Gainwarda tylko w jednym procencie, przecież na tym samym kompie obrabiam zdjęcia, oglądam filmy i gram w najnowsze gry, które wykorzystują już 100% możliwości grafy.

Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie tylko byle jak, jakby całe jego życie to była obróbka zdjęć w PS.

Domyślnie

Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.

Sorry, ale wg tej definicji, to Twoją konfiguracja o kant t... można potłuc... ja czasami lubię skomponować sobie jakiegoś mida, czasami pograć przez midi na klawiszach... albo może obróbka wideo... albo chociaż tv oglądnąć... to jak, do wszystkiego jest ten komp? I na pewno w żadnym zastosowaniu nie będzie narzekał na jego wolną pracę?? Bo ja bym na to nie postawił.

A poza tym wszystkim pytanie nie brzmiało: komputer do wszystkiego, lecz komputer do obróbki dużych plików - a tu ten konfig to na pewno niepotrzebny wydatek.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Co do wypowiedzi kolegi ARF-FOTO na temat Athlona64 + Wina64 i aplikacji to wykorzystujacych. Sorry ale jakie ma znaczenie fakt ze programy graficzne na dzisiaj nie wykorzystuja dobrodziejstwa 64 bit architektury ?
    Zawsze jest linux+gimp. Działa na 64bitach jak należy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

oto jest forum o fotografii

...

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów