Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Usprawnić komputer do fotek?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie Usprawnić komputer do fotek?

Jak w temacie: od czego zacząć: co ma najwiekszy wpływ na komfort i szybkość obróbki dużych plików; od czego zaczynać zmiany; w jaki kierunku się rozwijać...
    Druga kwestia: kto ma pozytywne wrażenia z monitorów LCD jako podstawowych do fotek?Z jakich monitorów - bo jakoś nie bardzo mogę się przekonać....
    A - mój stan bieżący: Athlon 2200+ (1.95Ghz) ; 1.5 Gb RAMu; dyski 160Gb i 120Gb

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A czego Ci brakuje? Szybkości? Pojemności? Wielkości ekranu? Przenośności? To mogłoby pomóc w naprowadzeniu na właściwy trop. Ważne jest także to czy z zasady jesteś maksymalistą czy minimalistą.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Jak w temacie: od czego zacząć: co ma najwiekszy wpływ na komfort i szybkość obróbki dużych plików; od czego zaczynać zmiany; w jaki kierunku się rozwijać...
    Druga kwestia: kto ma pozytywne wrażenia z monitorów LCD jako podstawowych do fotek?Z jakich monitorów - bo jakoś nie bardzo mogę się przekonać....
    A - mój stan bieżący: Athlon 2200+ (1.95Ghz) ; 1.5 Gb RAMu; dyski 160Gb i 120Gb
    Chciałbym miec tyle ramu i takie dyski :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

no i czego ci brakuje ?? - jakie duże pliki chcesz obrabiać??
    czy w tej chwili ci się muli jeśli tak to zaczął bym od zainstalowania programu typu ramidle czyszczącego pamięć ram z niepotrzenuych danych a co do monitorów to takie z kalibratorami jeśli cię stać to może być i lcd

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W takim zestawie to chyba procesor jest najslabszym ogniwem. Oczywiście o ile ram i dyski są przyzwoicie szybkie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oczywiście nie zapominajmy o tym, że sprzęt bez softu niewiele może. Więc sporo zależy od tego co jest zainstalowane na tym sprzęcie. Skąd mamy wiedzieć czy nie masz tam Win 2003 Srv + Domino Srv na 1000 userów?

digi-tech.pl
    Guest

Domyślnie

Jeżeli chodzi o sprzęt to wydaje mi się, że masz go nadmiar . Gdybyś jednak chciał zainwestować troszkę pieniędzy w rozbudowę komputera to sugerowałbym wymienić procesor na jakiegos Intela i zamontować jakiąś dobrą kartę grafiki (kiedyś dobre karty robił matrox- nie wiem jak jest teraz bo nie jestem na bieżąco w tym temacie). Masz bardzo dużo pamięci zarówno operacyjnej jak i dyskowej, więc powinno Ci wystarczyć, jednak najważniejszy jest soft.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mi w tym zestawie myszki barkuje
    ELAN 7 | 350D + kit | Tamron 28-75/2.8 | Canon 50/1.8 | Sigma 70-300 APO MS II |

sv
    Guest

Domyślnie

dwa monitory

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Generalnie oprocz ilosci ramu wazna jest takze jego szybkosc a o tej nic nie wiadomo. Dodatkowo nawet szybkie ramy w tym wypadku na nic sie zdadza gdyz waskim gardlem jest magistrala (w tym wypadku 133 Mhz). Ktos powie ze mozna ustawic ramy na 200 Mhz ale asynchroniczne taktowanie tak naprawde jest do bani.

Mysle ze w tym wypadku najlepszym rozwiazaniem (jakosc/cena) byloby przejscie na Athlona64 i zmiana systemu na XP 64.

Dodatkowo waskim gardlem sa te dyski (zreszta jak w wiekszosci systemow domowych). Bez wzgledu na ilosc ramu wykorzystywany jest plik wymiany a ten jakby nie bylo jest na dysku. Mozna sobie z tym poradzic na rozne sposoby. Najciekawsza jest swap na ramdisku (z tym ze w tym wypadku wypadaloby dokupic z 512 MB ramu). Bardziej standardowe polegaja na zastosowaniu macierzy dyskowych badz nieco lepsze moim zdaniem (niekoniecznie wydajniejsze) zastosowanie woluminow.

Podsumowujac majac troche wolnej kasy kupilbym Athlona64 i Raptora 10k a na tych dwoch dyskach postawil wolumin rozlozony

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów