Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: problem z przejściami tonalnymi w ps

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorawdź w jakiej głębi kolorów pracuje system operacyjny.

Uzależniony

Domyślnie

rooooobi: Mam mniej więcej podobny problem. Opisywałem to kiedyś w tym miejscu:
    http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=amroz
    Wychodzą mi podobne przejścia często w krajobrazach gdzie jest bezchmurne niebo. I ani to nie wina filtra polaryzacyjnego ani obiektywu(wcześniej na 17-40 a teraz na 16-35). Wszelkie ustawienia próbowałem w body i to samo. Widac to juz na ekranie aparatu. Ńie sądzę też żeby to była wina ustawień cs4. Ale choć mnie to bardzo ciekawi to nauczyłem sie z tym żyć Kiedyś kolega mi powiedział że mam za dobry aparat żeby robic krajobrazy z takim beznadziejnym bezchmurnym niebem

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Następnym razem spróbuj(cie) skorygować ekpozycję na plus, żeby dociągnąć histogram do prawej, a potem w wywoływarce zjechać w dół. A co do malowania winiety, problem polega na kiepskim ditheringu w
    Shopie. Dlatego, jeśli masz co najmniej CS3, utwórz nowy obrazek o rozmiarach takich jak zdjęcie, któremu tą winietę chcesz dodać, ale w 32 bitach. teraz utwórz winietę i zmniejsz ilość bitów do 8/16. Ewentualny powstały delikatny banding zniweluj dodając szum (od 0,3 do 1 piksela). Możesz go dodać na dodatkowej warstwie (np. R127, G127, B127, overlay) i pobawić się opacity. Taką winietę kopiujesz do fotki. Może to pomoże.
    30D + szpargały

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Popraw "Spacing" w paletece "Brush"

Coś już napisał

Domyślnie

Przecież te fotki nie mają wcale histogramu więc nic nie jesteś w stanie z tym nic zrobić!!! Winą moim zdaniem jest obcięcie gdzieś po drodze tego histogramu do tak "biednego" wykresu.
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

80/100 przypadków powodem problemu z przejściami koloru niebieskiego jest soft do konwersji RAW i jego ustawienia (WB, kontrast, itp.). Generalnie z 17-40 i polarem nigdy nie maiłem problemu w DPP, małe problemy w LR, spore problemy w C1 i duże problemy w Bibble.

Tu jest efekt polara na szerokim, konwertowane w DPP:

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Coś już napisał

Domyślnie

Koledzy mi nie chodzi o to konkretne foto, czy dodawanie winiety. Chce dojść do tego dlaczego sie tak dzieje, na a tym zdjęciu mi to było najłatwiej pokazać...
    -system mam na 32 głębi
    Jest to głównie widoczny problem na odcieniach szarości, teraz sprawdzałem dodawanie szumu i to pomaga.
    Ale to mi nie zmienia faktu że gradient i miękki pędzel powinny płynnie działać??

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

jak piszą ludzie to upierasz się że to nie to - więc skoro wiesz co jest to po co pytasz i gdzie ten problem?

Masz wszędzie przestrzeń Adobe - przejdź na sRGB tylko wszędzie i w ps ustaw powiadomienia niezgodności.

Masz rawa więc spróbuj tak

W exif dane aparatu \ przestrzeń kolorów exif \ masz - nieskalibrowany to chyba tyczy się jpga ale ja mam sRGB

Coś już napisał

Domyślnie

Max_im nic te ustawienia nie zmieniają
    i przy okazji zapytam czy to jest normalne biały dokument z czarnymi dodatkami
    pędzel
    gradient

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooooobi Zobacz posta
    Koledzy mi nie chodzi o to konkretne foto, czy dodawanie winiety. Chce dojść do tego dlaczego sie tak dzieje, na a tym zdjęciu mi to było najłatwiej pokazać...
    -system mam na 32 głębi
    Jest to głównie widoczny problem na odcieniach szarości, teraz sprawdzałem dodawanie szumu i to pomaga.
    Ale to mi nie zmienia faktu że gradient i miękki pędzel powinny płynnie działać??
    Nie pisałem o ustawieniach systemowych, tylko o głębi bitowej pliku (W PSie Image->Mode->32Bits/Channel

Cytat Zamieszczone przez rooooobi Zobacz posta
    Max_im nic te ustawienia nie zmieniają
    i przy okazji zapytam czy to jest normalne biały dokument z czarnymi dodatkami
    pędzel
    gradient
    Tak, to normalne. W każdym Szopie pod Win, ajk i na Macu. Jednym ze sposobów na uporanie się z tym jest sposób opisany przeze mnie w poprzednim poście.
    30D + szpargały

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów