Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: problem z przejściami tonalnymi w ps

Coś już napisał

Domyślnie problem z przejściami tonalnymi w ps

Hej
    Mam problem z przejściami tonalnymi, kolorystycznymi w ps ... typu gradient lub miękki pędzel
    Najbardziej widoczne jest to w zdjęciach które później konwertuję na czarnobiel
    Najpierw myślałem o tym że to tyko mój monitor jest do bani, ale sprawdziłem na CRT i to samo. Widać to też na odbitkach
    Kiedyś problemu nie było, teraz jest

Dwa przykłady, aby lepiej było jasne to bardziej je wyostrzyłem i kontrastem potraktowałem

pędzel
    gradient

Domyślnie

a nie obrabiasz przypadkiem pliku w trybie kolorów skala szarości?

Coś już napisał

Domyślnie

Nie
    I w dodatku dziś zainstalowałem gimpa aby sprawdzić jak tam wychodzi gradient ... i to samo się dzieje
    Czyli problem będzie gdzieś indziej niż sam ps, tylko nie mam pojęcia gdzie

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

opisz jak powstaje fotka od momentu przenoszenia na komputer i kiedy zaczynają być widoczne przejścia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jakie ustawienia w aparacie?
    Raw?
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 11-10-2010 o 10:24 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Tu nie chodzi o ustawiania aparatu, ponieważ otwierając nowy plik w ps białą kartę i nałożenie czarnego gradientu lub pędzla objawia sie tym samym. Robię tylko raw. W CR jeśli używam funkcji pędzel lub stopniowy filtr do korygowania ekspozycji to później to znowu wychodzi

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Bez absolutnie dokładnej, krok po kroku, metody otwierania pliku i ustawień w PS, bedzie trudno zdiagnozowac.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Otwieram fote w CR np takie: przykład
    tutaj akurat nic nie koryguję, otwieram dalej w ps. powielam warstwę którą przyciemniam lub rozjaśniam, tworzę maskę i miękkim pędzlem odkrywam orgyinał
    czasem gradient.
    Już coś zaczynam widzieć niepokojącego. Następnie konwertuję do BW na przykład zmniejszając nasycenie lub otwieram jeszcze raz w CR. Mieszaniem kanałów też próbowałem zawsze prawie to samo
    1
    2

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Już na tej miniaturce kolorowej, przed konwersją widać posteryzację, jak się przyjrzeć, czyli takie schodkowe przejścia między kolorami. Zwróć uwagę na histogram, cały obrazek mieści się w paru procentach rozpiętości tonalnej histogramu - to znaczy że nie wykorzystujesz ponad 90% tonów, i wszystkie piksele obrazka cisną się w tych paru wykorzystanych procentach. Stąd gwałtowniejsze przejścia, które podczas obróbki jeszcze wyraźniej się ujawniają. Musisz wyciągając rawa maksymalnie rozciągnąć histogram, i problem powinien zniknąć. Pokażesz raw?
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

w PS obrabiasz w 16, czy 8 bitach?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

sprawdź ustawienia opcji obiegu pracy camera raw
    i w PS - edycja/ustawienia koloru

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów