Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Tryb Live view

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Tryb Live view

Witam!
    Na wstępie - użyłem i Google i "Szukaj" na forum. Nie znalazłem odpowiedzi więc piszę. Aparat to 5D Mark II. Mam do wykonania panoramy i pomyślałem o użyciu LV. Pytania odnośnie funkcji Live VieW.
    1. Jeżeli ktoś już coś takiego robił jakie poleca ustawienia w menu.
    2. Czy pomiar ekspozycji jest ustawiany w czasie naciśnięcia przycisku AF-on czy spustu migawki. Potrzebuję użyć trybu matrycowego i nie wiem czy przypadkiem AF-on (jeżeli mierzy ekspozycję a nie tylko ostrość) nie robi tego punktowo.
    3. Czy to normalne, że przy zmianie nastaw ekspozycji (np.czasu) obraz na ekranie pozostaje bez zmian. Dopiero zmienia się, w momencie przesunięcia yoistickiem ramki ustawiania ostrości. Dość to niewygodne
    będę wdzięczny za wzbogacenie mnie wiedzą
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

2. tryb ekspozycji w LV to skupiony, dokładniej w tej białej ramce. Można sobie dowolnie przesuwać jak się chce.
    3. Nie, to nie jest normalne. Jeśli w menu jest włączona symulacja ekspozycji to będzie toto widoczne od razu, chyba że patrzysz przez powiększenie.

PS. Panoramy i pomiar matrycowy? O ile dobrze pamiętam to trza w manualu, na stałym wb, bo kiszka wyjdzie
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przepraszam, a co ma pomiar matrycowy do trybu manualnego, bo nie trybię? A co do stałego WB to spróbuj zrobić panoramę gdzie w jednym końcu są głębokie cienie a w drugim pełne słońce. Co nastawisz 10000K czy 6500K? AWB znakomicie się sprawdza przy łączeniu panoramy w PS-ie.
    pozdro
    regulamin pkt 8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Przepraszam, a co ma pomiar matrycowy do trybu manualnego, bo nie trybię? A co do stałego WB to spróbuj zrobić panoramę gdzie w jednym końcu są głębokie cienie a w drugim pełne słońce. Co nastawisz 10000K czy 6500K? AWB znakomicie się sprawdza przy łączeniu panoramy w PS-ie.
    Faktycznie - nie trybisz. Z matrycowym przy zmianie kadru masz bardzo duże szanse graniczące z pewnością, że dostaniesz inny wynik, a w związku z tym konieczna może być drastyczna korekta ekspozycji dla poszczególnych ujęć. Balans bieli przy robieniu w rawach można tradycyjnie olać, ale ustawienie prawidłowego i takiego samego WB dla wszystkich ujęć na pewno nie zaszkodzi i trochę przyspieszy postproces.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów